משתמשים בעגבניות לייצור מיץ, רסק, רכז, קטשופ, רוטב פיצה, כתוספי צבע ועוד. אז מה יש בעגבנייה שהופך אותה לכה מזינה?
משפחת הקרטנואידים
- ליקופן - ליקופן הינו פיגמנט בצבע אדום השייך למשפחת הקרטנואידים, המעניק לירקות ופירות את צבעם האדום. הליקופן הוא נוגד חמצון (אנטי אוקסידנט) חזק ותפקידו לנטרל רדיקלים חופשיים אשר פוגעים בתאים בגופנו ומפריעים לתפקודו התקין של הגוף. צריכה גבוה של עגבניות מסייעת במניעת מחלות שונות, ביניהם מחלות לב וכלי דם וסוגי סרטן שונים, קטרקט ומחלות ניווניות אחרות.
חימום ובישול עגבניות מגביר את עוצמתו של הליקופן, לכן ליקופן זמין יותר ברסק וקטשופ מאשר בעגבניות טריות. בנוסף הקרטנואידים מסיסי שומן, לכן כדאי לצרוך לצד שמן קנולה או זית בכדי לשפר את ספיגתו.
- בטא קרוטן - שייך כמו הליקופן למשפחת הקרטנואידים, משמש כפרו ויטמין כי הוא מורכב משתי יחידות של ויטמין A המתפרקות והופכות לויטמין הזמין בגופינו. ויטמין A חיוני לראייה, במיוחד לראיית לילה, לתפקוד העור, הריריות, מערכת הרבייה ולתהליך הגדילה. כמו כן, בטא קרוטן הוא נוגד חמצון חזק, כמו הליקופן, העוזר לנטרל רדיקלים חופשיים.
ויטמין C - ויטמין C מסיס במים ונמצא בירקות ופירות רבים כמו העגבנייה כמובן, פלפל אדום, פירות הדר, ירקות ירוקים ועוד. ויטמין C הוא גם נוגד חמצון ולכן מסייע במלחמה נגד רדיקלים חופשיים. הוא מחזק את מערכת החיסון, מסייע במניעת סרטן, מסייע בספיגתו של הברזל במעי ונחוץ ליצירת הקולגן המהווה רקמת חיבור גמישה בעור, בעצמות, בכלי דם ובשיניים.
מחסור בויטמין C יכול לגרום למחלת הצפדינה, אשר הייתה נפוצה אצל ימאים ששהו תקופות ארוכות בים ולא אכלו פירות וירקות טריים, שסימניה הראשונים מאופיינים בעייפות, חולשה ברגליים ודימומים תת עוריים ובתוך המפרקים.
ברזל - ברזל הינו מינרל הנמצא במולקולת ההמוגלובין הנושאת את החמצן מהריאות לכל תאי הגוף והמהווה חלק מכדורית הדם האדומה. מחסור בברזל יכול לגרום לאנמיה, המתבטאת ברמה נמוכה של המוגלובין בדם.
סיבים תזונתיים - העגבנייה עשירה בסיבים תזונתיים המתחלקים לשתי קבוצות – סיבים מסיסים וסיבים לא מסיסים, כששניהם נמצאים בעגבנייה ומתחלקים בה לחצי חצי. לסיבים מספר תפקידים עיקריים: שיפור פעילות מערכת העיכול, שיפור רמת הכולסטרול והסוכר בדם, מניעת סרטן המעי הגס וסיוע בתחושת השובע.
לסיכום, העגבנייה מזינה מאוד ומכילה ויטמינים ומינרלים רבים החיוניים לגופינו ולכן ניתן לשלבה בתפריט היומיומי אם בצורתה הטרייה ואם בצורתה המעובדת - רסק, רוטב או קטשופ.
|