אז מה הם הפיטוכימיקלים ולמה בכלל צריך אותם?
כאשר אנו סוקרים את עולמנו, נגלה כי תוחלת החיים ארוכה יותר בזכות התקדמות המדע והרפואה שמאפשרים חיים ארוכים יותר. הסיבות לזקנה והמחלות הקשורות לזיקנה הן רבות, אך בחלקן נובעות מפעילות רדיקלים חופשיים.
מהם בעצם רדיקלים חופשיים?
הרדיקל החופשי הוא חומר המורכב מאטום או קבוצת אטומים, לא יציבים מבחינה כימית. כאשר חומר אינו יציב נוצר מצב שהחומר "מחפש" עם איזה חומר בגוף הוא יכול להתחבר כדי להפוך ליציב, כלומר "לרגוע". החומר אשר נפגע בתהליך זה, הופך בעצמו ללא יציב ומחפש בתורו חומרים אחרים (אטומים ומולקולות) אותם יוכל לתקוף כדי לקבל חזרה את ה"שלווה". כך נוצרת שרשרת תהליכי חמצון מסוכנים לגוף. בתהליך הנשימה, החמצן החיוני לתהליך הנשימה ולעצם קיום החיים, עלול להפוך לרדיקל חופשי, אשר יוצר שרשרת תהליכים שבסופו של דבר גורמת להזדקנות ומחלות.
פיטוכימיקלים הם התשובה של הטבע לתהליך החימצוני של הגוף
הפיטוכימיקלים הם נוגדי החמצון המסוגלים לקלוט את האלקטרון החופשי ולאפשר לו יציבות, מבלי לאבד את היציבות בעצמן. מהם פיטוכימיקלים? אלו חומרים צמחיים אשר מספקים לצמחים את צבעם: ירוק, אדום, צהוב, כתום, סגול, לבן. הם משמשים כנוגדי חמצון, נוגדי דלקת, נלחמים בחיידקים ובוירוסים, מגרים את מערכת החיסון, מווסתים ייצור כולסטרול, מפחיתים קרישיות יתר של הדם, מפחיתים את לחץ הדם, מתקנים פעילויות אנזימטיות ומווסתים מטבוליזם של הורמונים.
אז איפה נמצא את הירקות והפירות הצבעוניים הללו
הצבע האדום הנמצא בתות שדה, רימונים וגם עגבניות מכיל ליקופן ואנתוציאנינים המהווים נוגדי חמצון יעילים התורמים להגנה מפני מחלות סרטן, מחלות לב וכלי דם. הצבע הכתום מסופק על ידי אכילת משמש יבש וגם אפרסמון ופירות הדר המכילים קרוטנאידים ופלאבונואידים החשובים ביכולתם להגנה מפני מחלות הסרטן. את הכלורופיל הגורם לצבע הירוק כולנו מכירים, מלבדו תורם לצבע הירוק גם הפיגמנט לוטאין. הירקות והפירות הירוקים הינם ענבים, צימוקים, אגס, מלפפון, חסה ותרד. הכלורופיל אחראי על הפחתת הסיכון לסרטן והלוטאין על ראייה תקינה. כבר מימי קדם יוחסו סגולות מרפא לבצל ולשום ממשפחת הצבע הלבן. זו תרופת סבתא ידועה: "האנטיביוטיקה של הטבע" ואכן האליצין הינה תרכובת גופרית הנלחמת בחיידקים והיא נמצאת גם בתפוחי אדמה ובננה. את הצבע הסגול נמצא בשלל פירות וירקות כמו שזיף, ענבים סגולים, צימוקים שחורים, אוכמניות וגם סלק וחצילים המספקים פיטוכימיקל חשוב, מפיגמנט הנקרא אנתוציאנין שחשוב להאטת תהליכי הזדקנות, ובמיוחד הזדקנות המוח.
הירקות והפירות וכן הדגנים המלאים השונים מכילים שילובים ייחודיים של רכיבים בעלי השפעה מגינה. לכן חשוב להקפיד על צריכה מגוונת וצבעונית שלהם.
חשוב לזכור, אנו משפיעים על בריאותינו ואיכות חיינו בבחירות הרגעיות והיומיות שלנו. ולכן הקפידו לאכל מדי יום פירות וירקות מחמישה צבעים, איכלו מגוון ותיהנו מהבחירות שלכם.
בברכת חג ט"ו בשבט שמח, הילה בועז, תזונאית קלינית ומאמנת אישית. www.hilat.co.il - (אם ברצונכם לקרוא גם על הסוכרים או איך לעבור את ט"ו בשבט בשלום תמצאו מאמר נוסף באתר שלי).
|