מהו חמין?
הכוונה ב"חמין", מריבוי של המילה "חם" בלשון חז"ל, היא למגוון מאכלים שהמשותף להם הוא בישולם לאורך זמן רב על עוצמת חום נמוכה. עדות שונות נוהגות להכין חמין באופנים שונים (להפריד בשקיות את הגריסים והקטניות לדוגמא), עם מרכיבים שונים (הרבה/קצת קטניות, חמין מתוק, מלוח וכדומה) ובדרך כלל החמין המסורתי מכיל תפוחי אדמה, ביצים, גריסים, קטניות, גריסי פנינה, בשר ועוד. לאחר שעות של בישול, התבשיל על כל מרכיביו, מקבל גוון חום/שחום.
יתרונות החמין
הבישול הארוך, הסופג את החמימות לאורך שעות, משפיע על האדם שאוכל אותו גם ברמה האנרגטית, שכן התבשיל סופג חום לאורך זמן ואוכל חם זה אוכל מחמם, משביע, מנחם, מרגיע, מרומם מצב רוח ואין ספק שזה רק קצה היתרונות שבתבשיל החמין.
החמין מכיל פחמימות כתפוחי אדמה ובטטה וכן קטניות ודגנים שונים. הפחמימות מעלות את רמת הסרוטונין שבמוח ובכך תורמות להעלאת מצב הרוח. לא פעם דובר רעות על תפו"א ובטטות שלהן ערך גליקמי גבוה (מעלות באופן מהיר וגבוה את רמת הגלוקוז בדם), אך השילוב של צריכת פחמימות פשוטות אלו (שאינן מכילות סיבים תזונתיים) יחד עם מגוון פחמימות מורכבות (מכילות סיבים תזונתיים) כחיטה מלאה, גריסי פנינה ועוד, מקטין את החיסרון ומעצים את יתרונות התבשיל על מרכיביו.
השימוש בחיטה מלאה, המכילה סיבים תזונתיים, מעשיר את החמין בטעמו ובערכו התזונתי: הסיבים התזונתיים מאטים את קצב כניסת הגלוקוז לזרם הדם ובכך תורמים לשמירה על רמות גלוקוז יציבות ותקינות בזרם הדם לאורך זמן. הדבר תורם לתחושת שובע לאורך זמן ולמניעת "נפילות" בעקבות עליית וירידת סוכר מהירה. כמו כן, הסיבים תורמים להוצאת סוכרים ושומנים עודפים מהגוף (פינוי פסולת באמצעות הצואה).
הגריסים בכלל וגריסי הפנינה בפרט, תורמים את חלקם לערך התזונתי של התבשיל: מכילים כמות גבוהה של סיבים שיתרונותיהם הבריאותיים הוזכרו לעיל. הסיבים שבגריסים תורמים לא רק לתחושת שובע, אלא גם נוטלים חלק במניעת מחלות לב ו וכלי דם מכוח היותם מכילים סיבים הפועלים באופן ישיר להורדת כולסטרול ושומנים שבזרם הדם. ואם ענייננו בסיבים מסוג זה, אי אפשר שלא להזכיר את הקטניות, המכילות סוג זהה של סיבים. השילוב של סיבים מסוג זה וערך גליקמי נמוך תורם לייעול תהליך המטבוליזם של השומנים בגוף למטרות הרזיה.
לקטניות (חומוס, פול, עדשים, שעועית וכו') ערכים תזונתיים נוספים רבים: הקטניות מכילות רמות נכבדות של מינרלים - מכילות כמות גבוהה של ברזל ולכן מהוות מקור צמחי נכבד לצריכת ברזל כתחליף לצריכת בשר. הקטניות מכילות מגוון ויטמיני B שתורמים להעלאת מצב הרוח, הקטניות מכילות סידן (בעיקר השעועית הלבנה ופולי הסויה) התורם לבריאות העצם ואשלגן התורם להורדת לחץ הדם, לבריאות הלב וכלי הדם. בנוסף, הקטניות דלות בשומן ועשירות בחלבון. החלבון של הקטניות עשוי להוות תחליף צמחי לבשר בקרב הצמחוניים והטבעונים או תחליף לחלב כמקור לחלבון בקרב הטבעונים. יש כיום מתכונים מצויניים לחמין צמחוני ולדעתי הוא עולה בטעמו וברמת הבריאות שלו על החמין הבשרי. אל לנו לשכוח שחמין הינו מאכל משביע כשלעצמו ואין צורך "להכביד" את המאכל ועל מערכת העיכול.
חסרונות החמין ואיך ניתן להתגבר עליהם
לצד כל היתרונות אל לנו להתעלם ממספר חסרונות ששימת דגש עליהם תקטינם: צריכת קטניות עשויה לגרום לגזים, על כן מומלץ להשרות את הקטניות (אני משרה גם את החיטה המלאה וגם את גריסי הפנינה בנוסף לקטניות) ללילה ומומלץ גם לאחר ההשריה להרתיח אותם פעם-פעמיים להוצאת הגזים. בנוסף, תבשיל החמין "כבד" וממלא עד מאוד (לסיבים תרומה נכבדה לכך) והיות ויש נטייה לצרוך ממנו בכמות גדולה, מומלץ לאכול כמות קטנה של התבשיל לצד סלט עלים רענן, לשתות מים (למניעת עצירות) ולחכות מעט ורק אם ממש ממש מתחשק ויש עוד מעט מקום בבטן לאכול עוד מנה קטנה. זאת בכדי להימנע מ"עומס גליקמי". התבשיל אומנם מכיל כמות רבה של סיבים המורידים את הערך הגליקמי של התבשיל וזאת לחיוב, אך עדיין צריכה מרובה של פחמימות יוצרת "עומס גליקמי" הגורם ל"נפילה" לאחר האכילה, לעייפות ומומלץ להימנע מכך. ("עומס גליקמי" לוקח בחשבון את כלל הפחמימות שבארוחה ובתבשיל שכזה כמות הפחמימות רבה מאוד).
תבשיל זה נוצר מאחר שעל פי ההלכה היהודית קיים איסור לבשל ולהדליק אש בשבת (מותר לאכול מאכל שהתחילו בעשייתו לפני השבת כל עוד המלאכה ממשיכה להתבצע בשבת מעצמה) ובזכות האיסור זכינו לא רק לחמימות המשפחתית האופיינית לימי שבת אלא גם לחמימות בבטן ולהתענג על מאכל שאין שבת בצהריים בלעדיו, החמין. אז תתחילו להשרות כי סוף השבוע מתקרב, שיהיה בתאבון.
נכתב על ידי יעל רחמנוב, המתמחה בטיפול תזונתי למחלות נפוצות ובליווי אישי בתהליך הירידה במשקל.
|