פחמימות יש בסוכר, קמח, אורז, תפו"א, פירות, קטניות, חלב, דבש ועוד. יש פחמימות שמתעכלות מהר (אינדקס גליקמי גבוה), יש פחמימות שמתעכלות לאט (אינדקס גליקמי נמוך) ויש גם פחמימות בעלות אינדקס גליקמי בינוני. השאיפה של כל אדם היא לצרוך פחמימות בעלות אינדקס גליקמי נמוך. שומנים וחלבונים מורידים אינדקס גליקמי, שכן הם מקשים על תהליך העיכול. אופן ההכנה יכול להעלות אינדקס גליקמי, שכן בישול או ריסוק מקלים על העיכול. חשוב לזכור: אינדקס גליקמי מגדיר את איכות הפחמימה ולא את כמותה. עוד על אינדקס גליקמי ארחיב במאמר אחר.
לאחר הודעת הרופא או המפגש עם הדיאטנית, מתחילה האשליה המתוקה וגם תחושת המוגבלות.
למה אשליה מתוקה?
רוב חולי הסוכרת בודקים היטב את המוצרים שהם קונים כדי לוודא שאין בהם סוכר. הם קונים חבילה עוגיות ללא סוכר וחושבים שעכשיו אפשר לאכול מזה הרבה. טעות להתייחס רק לסוכר ולא לכמות הפחמימות הכללית שכן לעיתים במוצר ללא סוכר יש יותר פחמימות מאשר במוצר עם סוכר, שכן גם בממתיקים רבים כגון מלטיטול וסורביטול יש פחמימות רבות הנקראות רב-כהלים.
למה מוגבלות?
אנשים רבים עם סוכרת מרגישים שעכשיו הם לא יכולים לאכול דברים רבים מאחר ויש בהם סוכר. הם ניגשים לשני המדפים בסופר המכילים מאכלים ללא סוכר ומרגישים מסכנים ומוגבלים. הם בטוחים כי כל האחרים אסורים עליהם.
סוכרתיים יכולים לאכול דברים עם סוכר כגון עוגיות ומאפים. כל שעליהם לעשות זה לחשב את כמות הפחמימות הכללית ולהתאימה לתפריט שקיבלו מהדיאטנית. כאשר מדובר במאכל המורכב ממספר דברים, מתייחסים לאינדקס הגליקמי של כל המאכל. לכן, לעוגיה או לעוגה המכילים סוכר יש אינדקס גליקמי נמוך משל סוכר שכן הם מכילים גם קמח, שמן, ביצים ועוד. חשוב להתייחס לכמות של הפחמימות ולא לאינדקס הגליקמי של אחד המרכיבים. לדוגמא: פרוסה בעובי ס"מ של עוגה בחושה המכילה סוכר שקולה למנת פחמימה = 15 גרם פחמימות = פרוסה לחם.
שתייה עם סוכר אינה טובה לסוכרתיים שכן הסוכר בה מאד זמין והאינדקס הגליקמי של השתיה מאד גבוה.
ט"ו בשבט, שהוא חג של שפע פירות מיובשים, חל השבוע ולכן אוסיף גם עליו. בפירות היבשים נשארו כל הסוכרים ורק הנוזלים הוצאו מהם. לכן הסוכר יותר מרוכז למרות גודלם. אנשים עם סוכרת צריכים לצרוך פירות מיובשים במתינות ובזהירות עם התייחסות לכמות הפחמימות שבהם.
בגלל תהליך הייבוש, האינדקס הגליקמי שלהם גבוה בהרבה משל הפרי הטרי. לכן, רצוי לאכלם עם שקדים או אגוזים להורדת האינדקס הגליקמי. יש להיזהר מאגוזי קשיו המכילים פחמימות רבות (ראו בטבלה המצורפת). בחרובים יש לא מעט פחמימות למרות צורתם המטעה.
להלן טבלה המפרטת את כמות הפחמימות במספר פירות מיובשים
שם
|
כמות השקולה למנה פחמימה (15 גרם פחמימות)
|
בננה מיובשת
|
12 פרוסות
|
אננס מיובש עם סוכר
|
פרוסה
|
תמר
|
1 יחידה
|
תאנה
|
1 יחידה
|
צימוקים
|
כף
|
אגוזי קשיו
|
6 יחידות
|
ערמונים
|
3 יחידות
|
חג שמח (: איריס פלג, מורת דרך לאנשים עם סוכרת.
|