גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | על מזונות ומשקאות | » | לחם מלא: בריא יותר ומשמין פחות? |
מטופלת חדשה שלי בקליניקה פתחה את ביקורה כשאמרה לי: "אני מעדיפה לחם לבן, זה טעים לי וגם קראתי שלחם לבן מכיל כמות זהה של קלוריות כמו לחם מלא. לחם מלא הרבה פחות טעים לי - אז בבקשה אל תתעקשי איתי כמו כל התזונאים על לחם מלא". אני נתקלת בהכרזות האלה כמעט מדי שבוע. אני חייבת להודות כי בכל טבלה קלורית רשום כי פרוסת לחם לבן מכילה בין 75-80 קלוריות, ופרוסת לחם זהה אבל מקמח מלא מכילה גם היא בין 75-80 קלוריות. אז מדוע בכל זאת המטופלת שלי ושכמותה טועים בגדול? מדוע בכל זאת נחשב הלחם המלא משמין פחות ובריא הרבה יותר מאחיו הלחם הלבן?
ד"ר רונית אבנון, נטורופתית קלינית N.D Ph.D, 29.10.2012
לחם מקמח מלא - בריא יותר ומשמין פחות
מהו בעצם לחם מלא?לחם מלא הוא לחם העשוי מקמח מלא. קמח מלא הוא קמח המכיל את הדגן ממנו הוא נטחן (חיטה, שיבולת שועל, כוסמין, שיפון וכדומה), אך כולל גם את קליפת הדגן שלא הוסרה ממנו, אלא נטחנה ביחד עם הדגן עצמו. כך מתקבל קמח כהה הנקרא "קמח מלא" והוא מכיל כמות גבוהה מאוד של סיבים תזונתיים (רוב הסיבים נמצאים בקליפת הדגן ולא בדגן עצמו). מערכת העיכול של גופינו מתוחכמת וחכמה במיוחד. היא למדה במהלך השנים לעכל ולפרק סוגי מזונות שונים ומשונים, אותם הוסיף האדם לתזונתו בעידן המודרני, כולל מזונות ורכיבים שמערכת העיכול שלנו לא תוכננה עבורם, אך לימדה את עצמה לקבלם ולהתמודד איתם במהלך השנים. אולם, את המרכיב "סיבים תזונתיים", מערכת העיכול שלנו לא תוכננה לפרק או לעכל ולכן כל סיב תזונתי שנכנס למערכת העיכול, יוצא ממנה בשלמותו באמצעות הצואה המופרשת מהגוף. שום סיב תזונתי לא מתעכל ולא נכנס למחזור הדם - כל הסיבים התזונתיים נפלטים אל מחוץ לגוף. מהו תפקידם של הסיבים התזונתיים?הסיב התזונתי הוא מרכיב תזונתי טבעי ומקורו משחר האנושות. איך יתכן אם כן, שהגוף שלנו לא מכיר אותו ומהו בעצם תפקידם של הסיבים התזונתיים? אז מדוע בכל זאת הלחם המלא נחשב פחות משמין?הלחם המלא מכיל כפי שכבר ציינו כמות גדולה ביותר של סיבים, ולשם הדיוק בלחם מלא יש פי 3 יותר סיבים מאלו המצויים בלחם לבן. אותה פעילות של איתור אנזימים והניסיון הבלתי פוסק לאתר חומרי פירוק לאותם סיבים כרוכה בהוצאת אנרגיה לא מבוטלת. אנרגיה משמעה שריפת קלוריות, ולכל 3 גרם סיבים נדרשת פעילות אנרגטית הדורשת בין 35-40 קלוריות. כך שאם פרוסת לחם מלא (המכילה 3 גרם סיבים) שווה כ- 75 קלוריות, ועל מנת לעכל אותה נדרשת עבודה של כ- 35 קלוריות, מכאן שפרוסת לחם מלא "שווה" בעצם רק כ- 40 קלוריות, בעוד פרוסת לחם לבן "שווה" כ- 75 קלוריות. מכאן שלחם מקמח מלא "עולה" לגופינו מחצית הקלוריות מפרוסת לחם לבן, ולכן לחם מלא משמין פחות מלחם לבן. ואם נסכם...הרי שלחם מלא בריא יותר מלחם לבן כיוון שהוא מכיל כמות משולשת של סיבים תזונתיים, המסלקים פסולת ממערכת העיכול ומונעים כניסתה לגוף. בואו לקרוא גם את הכתבות הבאות: לחם - מדוע משמין? איזה לחם מומלץ? מה לגבי דיאטת הלחם? כותבת מאמר זה היא ד"ר רונית אבנון, N.D Ph.D , נטורופתית ותזונאית מוסמכת. |
כלי התזונה והחיטוב המקיפים והאיכותיים בישראל שיסייעו לכם לקחת שליטה על התזונה שלכם
5 ימי ניסיון חינם