שדה חיטה: לחולה צליאק אסור לצרוך מוצרי חיטה
מיטל: מתי גילית שאתה חולה בצליאק? דוד: בגיל 35.
מיטל: איך התגלתה לך המחלה? דוד: זה סיפור ארוך, מאז שאני זוכר את עצמי אני נמצא בחוסר שקט ובעל יכולת ריכוז נמוכה בלימודים. לפני 3 שנים החלטתי לפנות לנוירולוג על מנת להבין את הסיבה לכך. באותה תקופה סבלתי מעייפות וירידה במשקל, אותם קישרתי לאימונים האינטנסיביים שעשיתי בחדר הכושר ולתקופה רגשית קשה ולחוצה בעבודה. ירדתי 10 ק"ג במשקל. שקלתי 66 ק"ג וגובהי 1.80 מטר.
הרופא נוירולוג הפנה אותי לסדרה של בדיקות, ביניהן בדיקת דם. בבדיקת הדם נמצא חוסר ברזל שהצביע על אנמיה. הרופא הפנה אותי לדיאטנית קלינית שתבנה לי תפריט עשיר בברזל ובנוסף נטלתי כדורי ברזל. אחרי כחודש חזרתי על ספירת דם והברזל נשאר בחוסר.
לאחר מכן הופניתי מהרופא לבדיקת סרולוגיה (נוגדנים) לצליאק ולרופא גסטרואנטרולוג לעבור בדיקת גסטרו. אני זוכר שקיבלתי את התוצאות של הבדיקה דרך האינטרנט. רמות הנוגדנים היו גבוהות מאוד ומיד הבנתי שיש לי צליאק. כשהרופא ראה את תוצאות הבדיקות הוא טלפן אליי, בישר לי את הבשורה, הפנה אותי לדיאטנית קלינית ולביופסיה אצל גסטראנטרולוג (שנמצאה חיובית ומהווה את האישור הסופי להמצאות צליאק). כשגיליתי שיש לי צליאק לא ידעתי בדיוק מה זה אומר, אז נכנסתי לקרוא על המחלה באינטרנט.
מיטל: איך התמודדת עם הגילוי של המחלה? דוד: אני זוכר שהלכתי לסופר, התחלתי להסתכל על תוויות המזון שעל גבי האריזות ופתאום הרגשתי שאין לי מה לקנות. הכל היה נראה עם גלוטן. פניתי למישהי בסופר ושאלתי איפה אני יכול למצוא אוכל ללא גלוטן. היא הפנתה אותי לחנות טבע ואמרה "שם תמצא אוכל ללא גלוטן". הלכתי לחנות הטבע ומצאתי שם הרבה מוצרים "ללא גלוטן" במחיר גבוה. אני זוכר שקניתי לחם מיוחד וקורנפלקס ללא גלוטן. היום כבר הרבה יותר קל להסתדר וגם בסופר רגיל אפשר למצוא הרבה מוצרים ללא גלוטן, למשל פסטה, קרקרים, ביסקוויטים ועוד. בנוסף, למדתי להכין מאפים ללא גלוטן.
מיטל: מה אתה זוכר מהפגישה עם הדיאטנית? דוד: אני זוכר שהיא המליצה לי על תפריט תזונה מאוזן ללא גלוטן, אתרי אינטרנט וחנויות בהם אוכל למצוא מזון ללא גלוטן. כשעברתי לתפריט "ללא גלוטן", רמות הברזל חזרו לנורמה, צברתי משקל וחשתי ערני. היום אני שוקל 80 ק"ג ומנסה להפחית בצקים וממתקים.
מיטל: ידוע שצליאק הינה מחלה גנטית, יש עוד בני משפחה שיש להם צליאק? דוד: אימי ז"ל הייתה חולת צליאק, אבל לא ידעתי. היא לא דיברה על המחלה בבית. היום בדיעבד אני נזכר שהיה לה ספרון "ללא גלוטן" בספרדית, שהייתה מכינה לחם מיוחד אבל מעבר לזה היא לא שמרה בקפדנות על דיאטה ללא גלוטן. היום מהיכרות קרובה עם הצליאק, אני מבין שזו הסיבה לעייפות והאנמיה הקשה מהם סבלה כל השנים, ולמוות שלה בטרם עת.
מיטל: האם אתה מספר לאנשים על המחלה? דוד: כן, היום כמעט כולם יודעים מה זה צליאק ולרוב מכירים מישהו שיש לו את המחלה. אם מישהו לא יודע, אני מסביר לו שאסור לי לאכול מזונות שיש בהם חיטה, שעורה, שיפון ושיבולת שועל. זה שהסביבה שלי יודעת, עוזר לי להימנע ממצבים שמציעים לי משהו מפתה המכיל גלוטן.
מיטל: איך אתה מתמודד עם מאכלים שאתה אוהב ומכילים גלוטן? דוד: אני מתייחס לגלוטן כ"רעל" וזה הופך את ההתמודדות לקלה. הרבה פעמים אם בא לי מאכל המכיל גלוטן, אני מנסה להכין בבית את אותו הדבר ללא גלוטן. יצא לי להכין למשל לחמניות, סופגניות, פיצות ואמפנדס מקמחים ללא גלוטן כמו "קונדיטור", קמח חומוס/טפיוקה. אני גם רשום באתר של עמותת הצליאק, שם מתפרסמים מתכונים ללא גלוטן והעמותה שולחת עדכונים שוטפים למייל.
מיטל: מהו תפריט יומי לדוגמא שאתה אוכל? דוד: ארוחת בוקר: קורנפלקס ללא גלוטן, יוגורט טבעי ונס קפה. ארוחת ביניים: פרי/חטיף (אגוזי/טעמי/סניקרס/במבה). ארוחת צהריים: מנת בשר (עוף, הודו) לצד אורז/תפו"א/קטניות וסלט ירקות צבעוני. לקינוח פרי ולעיתים רחוקות טראפלס. ארוחת ביניים נוספת: פרי. ארוחת ערב: סלט ירקות גדול ואגוזים, ביצים או טונה, גבינת קוטג' ולחמנייה ביתית ללא גלוטן.
מיטל: איך אתה מתמודד עם אכילה מחוץ לבית? דוד: למדתי עם הזמן מה מותר לי לאכול ומה אסור. אם אני לא בטוח לגבי מאכל מסוים, אני מברר אם הוא מכיל גלוטן. למשל במסעדה אני מברר הרבה פעמים מול השף.
מיטל: אתה עושה מעקב של בדיקות? דוד: כן, אחת למספר חודשים אני עושה בדיקת דם לנוגדנים, וביופסיה פעם בשנתיים. אני הולך לגסטרואנטרולוג ובמעקב אצל דיאטנית קלינית למניעת חסרים תזונתיים.
מיטל: יש לך איזשהו מסר לחולי צליאק? דוד: את/ה כמו כולם, בסך הכל יש לך מגבלה תזונתית (כמו שיש אנשים ששומרים על כשרות). חשוב שתיקחו החלטה שאתם דואגים לעצמכם לתזונה ללא גלוטן.
הראיון נערך על ידי מיטל וילנר, דיאטנית קלינית יישומית ומאמנת להרזייה נכונה. אל דף הפייסבוק של מיטל: www.facebook.com/TzunaeatMeitalVilner
בואו לקרוא גם על:
הסבר קצר על גלוטן גלוטן: להיות או לא להיות
|