אל תשכחו להיות נבונים בעת צריכת אלכוהול
מהו אלכוהול ומה גורלו בגופנו?
אלכוהול הוא למעשה שמו העממי של החומר הקרוי אתנול. האלכוהול מצוי במשקאות שונים ובריכוזים שונים המשתנים לפי סוג המשקה, החל מריכוזי 5%-2.5% אלכוהול בבירות ועד לריכוז של 50% בוודקה וטקילה. לאחר שתייתו, האלכוהול נספג בקלות ובמהירות אל תוך תאי הקיבה וברובו אל תוך תאי המעי, זאת מכיוון שהוא מתמוסס במים ולא צריך לעבור פירוק כמו החלבונים והשומנים שאנו צורכים במזון. קצב ספיגתו תלוי בקצב ההתרוקנות שלו בקיבה ולכן קיבה ריקה תזרז את ספיגתו במערכת העיכול ומשם תעלה את ריכוזו בדם. עלייה בריכוז האלכוהול בדם נצפית כעבור 30-45 דקות.
ההשפעה העיקרית של אלכוהול היא על מערכת העצבים המרכזית. שתיית אלכוהול משבשת את מסלולי התקשורת העצביים במוח ומאטה את זמן התגובה שלנו לסביבה. לכן "אם שותים - לא נוהגים". עם זאת, לצריכת אלכוהול לא רק השפעות שליליות. נמצא כי ברמות מתונות של שתייה, האלכוהול עשוי להוריד את הסיכון למחלות בעורקים הכליליים. הדיאטה הים תיכונית ממליצה בשגרת האכילה היומיומית להוסיף כוס יין אדום בצד הארוחה בזכות נוגדי החמצון שלו והחומר רזוורטול אשר מוריד את הכולסטרול הרע (LDL) ומעלה את הכולסטרול הטוב (HDL).
מה משפיע על ספיגת האלכוהול?
- מין: האנזים אלכוהול דהידרוגנאז האחראי על פירוק האלכוהול נמצא בריכוז נמוך יותר בגופן של נשים מאשר בגברים, ולכן השפעת האלכוהול על נשים חזקה יותר.
- משקל הגוף: ככל שמשקל הגוף עולה כך קטנה השפעת האלכוהול.
- הסתגלות: אם שותים אלכוהול בצורה קבועה הגוף מסתגל אליו וקטנה השפעתו.
- אכילה ואלכוהול: אכילת חלבונים ושומנים "תרפד" את דפנות הקיבה ותאט את ספיגת האלכוהול בדם. עם זאת, שתיית משקאות חמים תגביר את ספיגת האלכוהול אל הדם.
חשוב לציין שקיימת שונות בן אישית ולכן ההשפעות הנ"ל יתבטאו אחרת אצל כל אדם.
לקריאה נוספת: הקשר בין אלכוהול ותזונה הכל על יין אדום לקראת הסילבסטר מתכונים לסילבסטר
טיפים לבליינים מביניכם או אוהבי היין בסופו של יום
- תזמון האלכוהול והארוחה: תזמנו את שתיית האלכוהול ביחד עם אחת מהארוחות המרכזיות שלכם בתפריט על מנת להאט את ספיגת האלכוהול אל הדם.
- קחו את הזמן: את השפעת האלכוהול והתחושה הטובה לא מרגישים מיד, ולכן לא חייבים "לתדלק" כמה משקאות כבר בחצי השעה הראשונה לבילוי. כעבור 30 דקות אתם צפויים להרגיש את תחושת הרוגע "והראש טוב", אז המתינו עד להזמנת המשקה הבא.
- הכל במידה: זכרו כי לאלכוהול השפעות שליליות (עלייה בסיכון לסרטן שד וסרטן המעי הגס, שינויים מבניים באזור המוח, פגיעה בתפקוד הכבד), ולכן אם אתם שותים מעבר לפעם בשבוע בבילויים, בבית הגבילו את צריכתכם ל- 1-2 מנות בערב. מנת אלכוהול מוגדרת ככוס יין 140 מ"ל, 330 מ"ל בירה, 30 מ"ל שתייה חריפה.
- השילוב עם התזונה: במידה והינכם בתוכנית לירידה במשקל וחיטוב הגוף, נשאלת תמיד השאלה הנפוצה "אז כמה אני יכול לשתות אם בכלל ומה עליי לשנות בתוכנית האכילה שלי"? אז כמובן שהסתגרות בבית או התנזרות מאלכוהול היא לא אופציה. אז מה ניתן לעשות? גרם אחד של אלכוהול יספק לכם 7 קק"ל. אם אתם נמנים עם אוהבי האלכוהול ורגילים להזמין כמה משקאות לאורך כל הערב, מוטב לכם לבחור בבירה. חצי ליטר בירה תעלה לכם רק 200 קלוריות ועדיין הכמות שאתם שותים תספק לכם את חווית השתייה, גם 2 כוסות יין (כוס שווה ל- 140 מ"ל) יעלו לכם רק 200 קלוריות. לאוהבי הצ'ייסרים, מנה של 30 מ"ל תכיל החל מ- 65 קלוריות (וודקה) ועד ל- 85 קלוריות (טקילה, ויסקי). אז מומלץ לא לבסס את תקציב השתייה שלכם על צ'ייסרים בלבד.
- הימנעו מתוספת מיצים: נסו להימנע מתוספת של מיצים למשקה, שכן רק תוספת המיצים תעלה לכם בקלוריות נוספות. משקה וודקה תפוזים או ערק אשכוליות יכיל 200-210 קלוריות.
- הנגאובר: ככל שהמשקה יכיל יותר אלכוהול כך הסיכוי לחמרמורת (הנגאובר) בבוקר המחרת יגדל. הסימפטומים הם כאב ראש, כאבי בטן, בחילות, סחרחורות, עייפות וצמא. על מנת למנוע את התופעה מתנו את צריכת האלכוהול, שלבו מים לאורך הערב ואכלו בסמוך לשתיית האלכוהול או לאחריה.
הכותבת היא מירי חדד, דיאטנית ספורט ויועצת יינות ביתן.
|