גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | על מזונות ומשקאות | » | למה אנחנו לא מצליחים להפסיק לאכול ג`אנק? |
אז היכן הבעיה מתחילה? היא מתחילה בזה שאנחנו ייצורים מאוד פשוטים בכל מה שקשור באכילה. אם יש מולנו אוכל, במיוחד אם הוא נראה טוב ומריח טוב - הגוף שלנו ירצה לאכול אותו. אנחנו תוצר של שנים של אבולוציה בסיסית וקדמונית: אם יש אוכל לידנו - הוא מפעיל אותנו ואת החושים שלנו.
עינב אלבר, דיאטנית קלינית, 30.03.2017
![]() אי אפשר להפסיק לאכול צ'יפס, אה?
עידן של שפע וגירויים רביםכשבני אדם חיו בתקופות של מחסור קבוע במזון והוצאה אנרגטית גבוהה - לא הייתה בעיית השמנה. אך כיום, בעידן של שפע של מזון זמין סביבנו בכל מקום ולאורך כל היום, זו לא שאלה של כוח רצון. גירוי חזק מאוד מופעל על החושים שלנו לאכול, ויותר ממה שאנחנו צריכים. מבין הגורמים העיקריים האחראים על אכילת יתר והשמנה ניתן למנות את הנוכחות של סוכר פשוט בכמות גדולה המוסף כמעט לכל מזון מוכן, עצם האכילה של מזון מתועש, אכילה מחוץ לבית ואורח חיים יושבני. "שילוב המרכיבים המנצח"המזון המתועש לדוגמא הוא פיתוח של טובי המוחות אשר עומלים ומפתחים במשך שנים, עם תקציבים של מיליונים, מוצרי מזון אשר מכילים את שילוב הזהב של ההרכב "סוכר-מלח-שומן", אשר מפעיל בצורה מיטבית את החושים שלנו, שיהיה לנו הכי טעים שרק אפשר. החוקרים פיצחו את הקוד והגיעו ליחסים המושלמים של מרכיבי המזון (עוד סוכר, עוד שומן, עוד מלח), כך שאנחנו נתקשה מאוד לעמוד בפיתוי ובעצם נוכל לאכול עוד ועוד בלי להגיע לנקודת שובע. חטיפים רבים "עוקפים" את נקודת השובע הפנימית שלנו ואפילו לאחר אכילה של מאות קלוריות - ראו זה פלא, אנחנו בכלל לא מרגישים מלאים! אנחנו יכולים לאכול עוד. היכנסו לקרוא בנוסף: כל זה לא עובד ככה עם מזון בסיסי רגיל. כשאנחנו אוכלים מזון בצורתי הטבעית/ביתית, מזון פשוט כמו אפונה, תפוחי אדמה, עוף, קציצות, ירקות, מרקים, לחם או פירות - אנחנו כן מגיעים לתחושת שובע, כל אחד לפי הוויסות הפנימי שלו. עם חטיפים, מזון מתועש ושתייה מתוקה - זה לא עובד! כך אנחנו גם מתרגלים לאכול כמויות גדולות יותר, גדלי מנה נעשים גדולים יותר והדרך להשמנה נפתחת לפנינו. סוכר, סוכר, סוכרגם לכמויות הסוכר המוסף במזון שלנו השפעה על אכילת היתר. גם זה מקלקל את מנגנון הוויסות הטבעי שלנו. במקום לעצור אחרי כמות מסוימת של מזון אשר משביעה אותנו (אנחנו כבר לא רעבים יותר), אנו מוסיפים עוד רוטב/ממרח/קטשופ אשר בשל כמות הסוכר שיש בו אנו ממשיכים לאכול ממנו עוד, הרבה אחרי שאנחנו כבר שבעים! הסוכר המוסף (added sugar) נמצא כמעט בכל מזון קנוי: דגני בוקר, מוצרי חלב, מעדני חלב, מאפים, רטבים, משקאות, כמובן בחטיפים, גלידות, ממרחים ועוד. קשה להתחמק ממנו - אבל זה אפשרי! חשוב לקרוא היטב את הסימון התזונתי (למרות שזה מסובך לזהות את הסוכר המוסף), להשוות בין מוצרים שונים ולבחור את האופציה הטובה ביותר. את הבחירה הנכונה צריך לעשות בשלב הקניות בסופר וכך להכניס הביתה רק את המוצרים שאנחנו רוצים לאכול. כמובן שמי שאוהב ורוצה להכין חלופה ביתית יוכל לשלוט טוב יותר על מה שנכנס אליו לגוף. ניתן להכין בבית הכל: מחטיפי אנרגיה ועד לקרטיבים ביתיים, וכמובן ארוחות מאוזנות. הכותבת היא עינב אלבר, דיאטנית קלינית. |
כלי התזונה והחיטוב המקיפים והאיכותיים בישראל שיסייעו לכם לקחת שליטה על התזונה שלכם
5 ימי ניסיון חינם