גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | תזונה בחגים | » | אילו פירות יבשים תגישו בט"ו בשבט הקרוב? |
כולם יודעים שהחגים הם זמן משפחתי. בחג הט"ו בשבט יש מגוון מסורות וביניהן נטיעת עצים, חגיגה לאילנות החדשים ועריכת סדר ט"ו בשבט. האם אתם מתכננים לארח את המשפחה והחברים למנהג אכילת הפירות היבשים? אולי בעצם אתם מעדיפים לשלוח מארז של פירות יבשים? כדאי שתדעו אילו פירות יבשים הם המומלצים ביותר!
מערכת foodsdictionary, 24.01.2018
מגוון רחב של פריות יבשים: מי הוא האהוב עליכם?
ט"ו בשבט: חג או מועד?ט"ו בשבט חל ביום האמצעי של חודש שבט, שזהו החודש החמישי בלוח השנה העברי. למעשה, יום זה איננו חג אלא מדובר במועד. בלוח השנה העברי הוא נועד לציין את חגיגות ראש השנה לאילנות. אם נלך למקורות היסטוריים, נגלה בהלכה שראש השנה לאילן הייתה העת ראשונה ממנה התחילה הספירה בכל מה שנוגע למצוות שחלות בישראל על הצומח: פירות העץ (למשל ערלה), מעשר ראשון ושני, תמורה וביכורים ועוד. לאור אלו, אחד ממנהגי מועד זה הוא נטיעת עצים בכל רחבי הארץ לצד הרצון להעלות על סדר היום נושאים הנוגעים לאיכות הסביבה. מנהג החג: אכילת פירות יבשיםכמו בכל חג ומועד, גם במהלך ט"ו בשבט אנחנו מקיימים מנהגים ומסורות שונות. לצד מצוות נטיעת העצים הנפוצה, לא נפסח על מצוות אכילת פירות יבשים. יחד עם זאת, רבים מאיתנו לא תמיד זוכרים מדוע אנו מציינים זאת. מנהג זה מתקשר לתנובתם של הפירות הארצישראליים, דבר המסמל את התחדשות הטבע, הפרחים, הפירות והעצים שארץ ישראל התברכה בהם וביניהם: חרובים, משמשים, אגוזים, תמרים, שקדים ועוד. למעשה, מנהג אכילת הפירות היבשים התחזק בעיקר בגולה וזאת מאחר שהיה קשה מאוד להשיג פירות טריים בחורף, ולכן נשלחו פירות יבשים שמקורם היה בישראל. זהו למעשה הסיפור שעומד מאחורי מנהג זה - אותו אנחנו חוגגים בכל שנה. סדר ט"ו בשבטלצד מנהג אכילת הפירות היבשים, המחמירים שביניכם בוודאי מקיימים את מצוות עריכת סדר ט"ו בשבט. למעשה, מדובר באמירת דברי תורה וברכות על מנת לשבח את תנובת הארץ והשדה. מצווה זו התגבשה על ידי חכמי צפת במהלך המאה ה- 17 ולאט לאט החלה להתפשט בתפוצות בכדי להנחיל בקרב יהודי הגולה את אהבת הארץ. מנהג זה אומץ בעיקר בקרב יהדות האסלאם וארצות הבלקן וכל קהילה הוסיפה את מנהגיה השונים. לקריאה נוספת: הפירות המומלצים עבורכםלכל אחד ואחד יש העדפות שונות בכל הנוגע לעולם הקולינאריה - גם כשזה נוגע למצוות אכילת הפירות היבשים בט"ו בשבט. לדעתנו, אלו הפירות היבשים שאתם חייבים להגיש:
האם פירות יבשים בריאים לנו?ישנם פירות יבשים רבים שמוסיפים להם כמויות גדולות של סוכר. לא פעם עולה השאלה האם פירות יבשים בריאים יותר מפירות טריים והדעות על כך חלוקות. אנחנו נמליץ לכם לפני רכישה של פרי יבש לבדוק בתווית הסימון התזונתי מאילו תוספות כדאי לכם להימנע: תוספות סוכר (הן סוכר חום והן סוכר קנים) לצד תחליפי סוכר למיניהם: מלטיטול, סוכרלוז ועוד. עוד נציין שהפירות "המלאכותיים" ביותר הם דווקא הפירות האקזוטיים: קיווי מיובש, אגס מיובש, אננס מיובש ועוד. פירות יבשים אלו עוברים תהליך עיבוד כימי בכדי לשמור על הצבעים העזים ובשל כך יהפכו לפחות בריאים עבורנו. כמו כל מאכל - בכדי להימנע מעלייה במשקל יש לצרוך אותו בצורה מבוקרת. לכן, חשוב לדעת שפירות באופן כללי ופירות יבשים בפרט אמורים לתפקד כארוחה נפרדת. בשל כך, מומלץ לאכול אותם כ- 3 שעות אחרי סיום הארוחה ולא כקינוח כפי שרבים נוהגים לעשות. למעשה, אכילת פירות על קיבה מלאה עשויה לגרום לעיכול לא תקין מה שעלול להביא להירקבות והחמצה שלהם בקיבה. לסיכוםט"ו בשבט הוא חג שמכיל פירות יבשים טבעיים לצד מנהגים נוספים. מדובר בחג המסמל התחדשות והוקרת תודה לטבע, לתנובת הארץ ולתפרחת העצים והפירות בארץ. כמובן שנמליץ לכם לאכול פירות יבשים - אך אל תגזימו. |