פלאפל הוא אחד המאכלים הכי מזוהה עם ישראלים. בכל עיר ניתן למצוא כמות לא מבוטלת של דוכני פלאפל המגישים פלאפל קלאסי וגם בטעמים שונים כמו פלאפל חריף, פלאפל ירוק, פלאפל תימני, פלאפל עם שומשום ועוד. אבל למה רוב הישראלים מפחדים להכין פלאפל בבית? מסתבר שזה לא כזה מסובך כמו שזה נשמע. כאן תוכלו למצוא מתכון לפלאפל ביתי טעים ביותר וקל להכנה (שמתאים כמובן גם לטבעוניים), ללמוד איך להכין ארוחת פלאפל מלאה מושלמת עם כל התוספות ולהבין את הטריקים המיוחדים שחשוב לשים עליהם דגש כדי שהפלאפל ייצא לנו לא פחות ממושלם. מתחילים!
אז אם אתם כאן - סימן שאתם רוצים לדעת איך להכין פלאפל ביתי מנצח. הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות זה לקרוא את הטיפים החשובים שלפניכם, כדי שלא תגיעו למצב שתגידו "לא הצליח לי - אין טעם לנסות שוב להכין פלאפל בבית". ישנם מקרים רבים בהם הפלאפל מתפרק בטיגון או שהטעמים לא מדויקים. לאחר מכן, נעבור לשלב הכנת המתכון.
לא להשתמש בחומוס מוקפא או מפחיות שימורים: זהו כלל מס' 1. גרגירי חומוס מוקפאים עוברים בישול מקדים, כמו גם גרגירי החומוס בפחיות השימורים, ולכן אין לעשות בהם שימוש כלל. גרגירי החומוס שאנו רוצים לעשות בהם שימוש אמורים לעבור אך ורק השריה ולא בישול! אגב, בבקשה אל תעשו שימוש בתערובת פלאפל מוכנה.
גודל הכדורים: כדורי פלאפל בדוכני הפלאפל השונים הם בגודל אחיד כתוצאה משימוש במכונה ליצירת הכדורים. סביר להניח שאין לכם מכונה כזאת בבית, ולכן ההמלצה שלנו היא שלא לשים לב יותר מדי לאחידות הכדורים. כדור כדור יהיה שונה ומיוחד בפני עצמו, ובנוסף לאחר מספר פעמים שתגלגלו את הכדורים בידיים אתם תדעו פחות או יותר מהי הכמות שיש לקחת מהתערובת כדי שהכדורים ייצאו פחות או יותר באותו הגודל. אגב, תוכלו להיעזר בפעמים הראשונות באביזר ליצירת כדורים (כמו כף הגלידה, רק שימו לב שהכדורים לא ייצאו גדולים מדי). אגב, לא חובה כלל להכין את הפלאפל ככדורים - תוכלו להכין קציצות פלאפל מאורכות למשל. אין כאן חוק, אבל צורת הכדורים היא הפופולארית ביותר.
כוסברה, פטרוזיליה או שניהם גם יחד: אל תוותרו עליהם לגמרי. תוכלו להוסיף רק אחד מהם אל תערובת הפלאפל או להוסיף את שניהם במידה ואתם אוהבים, אך אל תוותרו על שניהם לגמרי - מדובר על חלק בלתי נפרד מהפלאפל שמעניק לו את הטעם בשילוב עם שיני השום.
ייצוב תערובת הפלאפל: חשוב מאוד לייצב את התערובת שלא תהיה במרקם רך מדי (תוכלו להוסיף מעט פירורי לחם/קמח/קמח חומוס/חומוס טחון) ולקרר מעט במקרר. לעיתים התערובת תהיה דחוסה מדי ובמקרה כזה יש להוסיף מים ולהכניס גם כן לקירור עד שהתערובת מוכנה ויציבה.
טיגון בשמן עמוק: יש לחמם היטב את השמן העמוק בסיר ולא להתחיל בטיגון הפלאפל בטרם השמן מתחמם מספיק (שמן לא חם מספיק יגרום להתפרקות הפלאפל בטיגון/הפלאפל ייצא רך מבפנים). בנוסף, אל תפחדו מטיגון בשמן עמוק - דווקא בטיגון כזה המאכל סופג פחות שמן מאשר בטיגון רגיל. אגב, כמובן שלאחר הטיגון רצוי להניח את כדורי הפלאפל על נייר סופג כדי להימנע מעודפי שמן מהטיגון.
יצירת הכדורים מהתערובת: גלגלו בין הידיים
מעבד מזון או מטחנת בשר: השימוש במטחנת בשר יותר מסורבל ומיושן, אך המרקם של תערובת הפלאפל שיתקבל יהיה טוב, חלק ומשחתי יותר מאשר המרקם כתוצאה משימוש במעבד מזון. יחד עם זאת, גם הטחינה במעבד מזון איכותי תביא לתוצאה טובה מאוד.
אבקת סודה לשתייה: מוסיפים אותה לתערובת הפלאפל ממש לפני הטיגון (המרכיב האחרון שמוסיפים) כדי שהיא תוסיף אווריריות לכדורי הפלאפל המטוגנים. ניתן להחליף את אבקת הסודה לשתייה באבקת אפייה אם אין לכם (אבל עדיף את הסודה לשתייה).
הקפאה: ניתן להקפיא את תערובת הפלאפל הטחונה ואפילו תוכלו להקפיא אותה לאחר יצירת הכדורים. תוכלו גם להכין מראש את התערובת לילה לפני ולשמור במקרר עד להכנה למחרת (שימו לב: אין להוסיף את אבקת הסודה לשתייה בשלב זה אלא ממש לפני הטיגון). כמובן שאין להקפיא פלאפל אחרי הטיגון.
פיקנטיות: פלאפל הוא בעל טעם דומיננטי ומתאים מאוד להוסיף לו גם מעט חריף. אל תפחדו להוסיף מעט פלפל חריף למעבד המזון. אל תהססו לנסות, לשנות, להוסיף ולהעז. בסופו של דבר אתם תמצאו את איזון הטעמים התאים לחיך שלכם.
לאכול חם: פלאפל אוכלים ישר מהטיגון, ולא מחכים שיתקרר. פלאפל קר הוא פלאפל לא טעים, נקודה.
המתכון הכי טעים לפלאפל
אז אחרי שהבנתם את הטיפים החשובים - הגיע הזמן להיכנס למטבח ולהכין כדורי פלאפל מטוגנים, חמים וטעימים...
המצרכים:
2 כוסות גרגירי חומוס יבשים קטנים.
1-2 בצלים לבנים.
6-8 שיני שום קלופות.
1/2 צרור כוסברה.
1/2 צרור פטרוזיליה.
מלח, פלפל שחור וכמון לפי הטעם.
1-2 כפות קמח לבן/קמח חומוס.
1.5 כפיות סודה לשתייה.
שמן לטיגון עמוק.
כדורי פלאפל חמים ופריכים
אופן ההכנה:
משרים את גרגירי החומוס במים (גובה המים צריך לכסות את הגרגירים) למשך 12 שעות מינימום, שוטפים היטב ומסננים.
מניחים את גרגירי החומוס המושרים בתוך קערת מעבד המזון/מטחנת הבשר ביחד עם הבצל, השום, הכוסברה והפטרוזיליה.
טוחנים עד לקבלת תערובת חלקה כמו משחה.
מוסיפים את שאר המצרכים לקערה (מלבד הסודה לשתייה), מערבבים היטב ידנית ומניחים בצד למשך כחצי שעה (עדיף במקרר).
מוסיפים את אבקת הסודה לשתייה, מערבבים, מוודאים שהתערובת חלקה ויציבה ויוצרים כדורי פלאפל קטנים בעזרת ידיים רטובות/משומנות.
בינתיים מחממים שמן עמוק בסיר. כשהשמן מספיק חם (שימו לב, הוא לא צריך להיות גם חם מדי + לטגן על אש בינונית-נמוכה) מוסיפים אליו מספר כדורים בכל פעם (תלוי בקוטר הסיר, ההמלצה היא להתחיל עם כדור אחד ולוודא שהכדור לא מתפרק בטיגון ושכדור הפלאפל המטוגן אכן טעים. במידה ולא, יש לתקן את התערובת לפי הטעם) ומטגנים עד להזהבה.
מצננים מעט על נייר סופג ומגישים חם עם כל התוספות.
בתיאבון (:
בנוסף, תוכלו להציץ באתר בעוד מתכוני פלאפל ביתיים עם עוד תוספות כמו פלפל חריף, שומשום, פפריקה ועוד. אנחנו מאוד אוהבים את המתכון הזה לפלאפל (הסרטון שלו מפורסם בהמשך).
אז אם אתם מתכננים להכין ארוחה שלמה לכל המשפחה או לחברים שאתם מארחים (אגב, פלאפל הוא גם מאכל טבעוני) - הנה כל התוספות שהיינו ממליצים לכם לשקול להגיש ביחד עם כדורי הפלאפל שהכנתם (חלקן פופולאריות במיוחד והן בגדר חובה):
פיתות: פלאפל אוכלים בפיתה, כמו שחומוס מנגבים עם פיתה. כמובן שאפשר להגיש כדורי פלאפל בלבד בתור נשנוש, אבל המנה הקלאסית לפלאפל היא בתוך פיתה ביחד עם שאר התוספות. תגישו על השולחן פיתות ביתיות - בטוח יהיו כאלה שכן ירצו להכין לעצמם איזו מנת פלאפל בפיתה. ראו בהמשך סרטון לפיתות ביתיות שתוכלו לאמץ.
סלטים לפלאפל: לא צריך להשתגע. מלפפון ועגבניה בלבד, אבל אם רוצים מעט להעשיר את הסלט תוסיפו גם פלפלים וגזר (תורמים גם לטעם וגם למראה הצבעוני). נכניס פה גם את העניין של עשבי התיבול (פטרוזיליה וכוסברה בעיקר), אותם תוכלו להגיש בנפרד או בתוך הסלט. בנוסף, ממליצים מאוד על סלט שומר בלימון שגם יכול להתאים כאן (ראו סרטון בהמשך) וגם חצילים מטוגנים.
טחינה: המטבח הישראלי ידוע באהבתו לטחינה, ומנת פלאפל אמיתית תמיד תכיל אותה, תמיד תנזל ממנה ותמיד תלכלך את הפה של מי שאוכל (:
הקליקו: מתכון לטחינה ביתית מושלמת.
כרוב כבוש: לא כולם אוהבים, ולכן לא היינו משקיעים זמן רב בהכנה ביתית אלא פשוט רוכשים קופסת שימורים של כרוב כבוש ומגישים בצד למי שאוהב. אין ספק שזה משתלב מצוין במנה.
קונפי שום: תוספת שאנחנו מאוד אוהבים לשלב כמעט בכל מנה, והיא גם מתאימה למנת הפלאפל. הקליקו למתכון המלא: קונפי שום ביתי.
חומוס: קצת מוזר, הרי הפלאפל עצמו עשוי מגרגירי חומוס - אז למה אנחנו צריכים גם סלט/ממרח חומוס? יש כאלו שאוהבים - אנחנו מסתפקים בטחינה. הקליקו: מתכון וסרטון להכנת חומוס ביתי.
עמבה הודית: משתלבת מצוין עם הטחינה במנה. לא אהובה על כולם, אבל מי שאוהב זה משדרג את המנה פלאים. אנחנו ממליצים על עמבה הודית אמיתית עם חתיכות המנגו (ולא מיימית מדי).
חמוצים: תמיד משתלבים בצורה מצוינת עם פלאפל ביתי. יש מגוון רחב של חמוצים שיכולים להתאים - תבחרו לכם את אלו שאתם אוהבים (ההמלצה שלנו: כרובית כבושה).
צ'יפס: לא כל דוכני הפלאפל מגישים צ'יפס ביחד עם המנה, אבל יש בצ'יפס משהו שגורם לטוויסט מסוים. ניתן לשלב גם בתוך המנה (רצוי צ'יפס כפרוסות ולא מקלות) או לצד המנה. הקליקו: מבחר מתכוני צ'יפס ביתי.
חתיכות לחם קריספי מטוגן: כמו בשווארמיות. מכירים? סתם לנשנוש לצד המנה ולא בתוך הפיתה.
סחוג או כל חריף אחר: לאוהבי הטעם החריף מומלץ להכין סחוג ביתי מושלם מפלפלים חריפים - בדיוק בטעם החריף שאתם אוהבים.
מנה ישראלית: פלאפל בפיתה
לא חייבים לטגן: איך להכין פלאפל אפוי בתנור?
אין פה מורכבות יותר מדי גדולה, הכל שאלה של העדפה. פלאפל אפוי בתנור יוצא פחות עסיסי מזה המטוגן, ולכן ככל הנראה תצטרכו להוסיף לתערובת הפלאפל מעט יותר שמן. בנוסף, יש לשמן את נייר האפייה שעל תבנית האפייה ולהכניס לתנור שחומם מראש לחום גבוה של 200 מעלות טורבו למשך כ- 20-25 דקות עד להזהבת הכדורים (תלוי בסוג התנור, לשים לב תוך כדי האפייה). הקליקו כאן: מתכון לפלאפל בתנור.
פלאפל ללא גלוטן: התחליפים בהם יש להשתמש
לעיתים רבות עושים שימוש בקמח או בפירורי לחם בעת הכנת פלאפל (יש כאלו שאף מוסיפים פרוסת לחם לתערובת הפלאפל), ואלו מרכיבים שצליאקים לא יכולים לצרוך מן הסתם. אז מה עושים? אנחנו ממליצים פשוט על קמח חומוס. אגב, תוכלו גם לוותר על קמח החומוס ופשוט להכין ללא כל קמח וללא פירורי לחם (אם כי רוב המתכונים כן עושים שימוש באחד מהם לפחות). תוכלו למצוא כאן מתכון כזה שהוא גם טבעוני: פלאפל טבעוני ללא גלוטן.
ליצירתיים מביניכם: מתכוני פלאפל מקוריים במיוחד
פלאפל הוא למעשה קציצות (כדורים) מטוגנות בשמן עמוק וחם או אפוי בתנור. ניתן לקחת את אותו הקונספט ולהכין כדורי פלאפל יצירתיים מחומרי גלם שלא חשבתם עליהם או לשנות את צורת ההגשה. הנה כמה רעיונות - תרגישו חופשי לשנות לפי הטעם וגם להציע רעיונות יצירתיים בעצמכם שנוכל להוסיף כאן לכתבה (כתבו לנו בתגובות!):
גבינות ותוספות: כדורי פלאפל מטוגנים מתערובת גבינות וציפוי פירורי לחם (ללא גרגירי חומוס). פתיח נהדר לארוחה שרק מעורר את התיאבון. ניתן לשלב גם תוספות כמו פטריות, תרד, בטטה ועוד. הנה כמה מתכונים: פלאפל גבינות, כדורי בטטה, כדורי גבינה מקמח תירס, פלאפל גבינת עיזים.
קינואה וברוקולי: ללא גרגירי חומוס כלל גם כן, ואפילו אפויים בתנור עם מעט שמן. כדורים שאפשר להתמכר אליהם בקלות רבה, ומושלם לפתוח איתם את הארוחה. הנה המתכון: פלאפל קינואה וברוקולי.
פלאפל בלגי: קונספט חדש שצץ לאחרונה והוא פלאפל שמוגש כמו וופל בלגי. בלילת הוופל הבלגי היא למעשה תערובת הפלאפל, וכך למעשה "הפיתה הפכה לפלאפל" וממלאים בתוכה את כל שאר התוספות. מדהים (:
אז מהיום כבר לא עוצרים בדוכן הפלאפל לקנות כמה מנות - מכינים פלאפל לבד בבית (מקווים שקראתם את המדריך עד הסוף) ומאמצים את המתכון.
לסיום, הנה כמה סרטוני How To, הקשורים להכנת פלאפל ותוספות לפלאפל, שתוכלו לצפות בהם. בהצלחה ובתיאבון,
צוות האתר.