בננה מכילה המון אשלגן!!! 358 מ"ג ל- 100 גרם. האשלגן (potassium) הוא מינרל חשוב וחיוני להישרדותו ולתפקודו של כל תא חי. בין תפקידיו, שמירה ואיזון החומציות בגוף, תפקוד תקין של דפנות התאים שלנו תפקוד מערכת העצבים והשרירים כולל שריר הלב, משמש קו - פקטור בתפקוד אנזימים שונים ומשפיע על חדירות חומצות אמינו אל תוך התאים. חיוני בשמירה על לחץ דם תקין - ויסות הנתרן בגוף, מניעת התייבשות, עידוד ייצור אינסולין, אחראי לתפקודם של אנזימי עיכול ושמירה על רמתם. האשלגן חיוני גם לשמירה על רמה מיטבית של אנרגיה, לבריאות תאי העצב, לכיווץ השרירים, לפעילויות ספורטיביות ולמגוון של פעילויות אחרות.
רמת אשלגן תלויה ברמה של מגנזיום מספקת בגוף, ללא מגנזיום התאים אינם מסוגלים לשמור על האשלגן. בננה עשירה במגנזיום 27 מ"ג/100 גרם. מחסור באשלגן יכול להיווצר מנטילת תרופות מסוימות כמו משתנים או אספירין, מהקאות או שלשולים מרובים, הזעה מרובה, או עיבוד המזון.
המלצה כ- 4700 מ"ג אשלגן ליום. חולי כילייה בשלב מתקדם צריכים להגביל צריכת אשלגן.
יתרונות בריאותיים:
- שיפור המצב רוח - הבננה מסתבר עשויה לסייע במצבי רוח כיוון שמכילה חומצת אמינו טריפטופן. חומצה אמינית זו אחראית על ייצור הסרוטונין. הסרוטונין הוא הורמון הידוע כמשפר מצב רוח ומפחית לחץ.
- לחץ דם גבוה - הבננה יכולה לסייע במצבים של לחץ דם גבוה עקב כמות אשלגן מכובדת. בננה בינונית (101 גרם) מכילה 361 מ"ג אשלגן, וכמובן כמו שאר הפירות כמעט ואינה מכילה נתרן. אין די בהקטנת צריכת המלח להורדת לחץ הדם, יש להשלים את הפעולה על ידי הגברת צריכת אשלגן.
- עצירות - הבננה יכולה לסייע למערכת העיכול במניעת עצירות. כמובן הבננה צריכה להיות בשלה. בננה שנאכלת עם מוצר חלבי, מפחיתה ספיגת גלוקוז ומונעת עצירות. בננה שאינה בשלה יכולה לעודד עצירות.
- חטיף כושר אידאלי ומניעת התכוצויות - בננה ממוצעת מכילה כ- 90 קלוריות, רוב הפירות מכילים 45-60 קלוריות ל-100.
- פי 2 מפרי בגודל סטנדרטי אחר, עקב תכולת סיבים ושומן נמוכה ותכולת אנרגיה גבוהה, היא מהווה חטיף אימון אידאלי. רצוי לקחת חצי שעה לפני האימון. חוסר באשלגן יכול לגרום להתכווצויות שרירים, חולשת שרירים והצטברות חומצת חלב בגוף.
- צרבת וכיב קיבה - בננה מסייעת בהפחתת הצרבת, בזכות יכולת נטרול חומציות יתר של הקיבה.
- עצבנות ובעיות ריכוז - בננה מכילה חומצות אמינו וויטמיני B שונים המסייעים לאיזון מערכת העצבים.
- שבץ - בננה מקטינה סיכון לשבץ על ידי הויטמינים, האשלגן, נוגדי החמצון, הפיטוכימיקלים (ויטמין A, אלפא קרוטן, בטא קרוטן, לוטאין, זקסנטין), הפיטוסטרולים (נקראים גם סטרולים חומרים המורידים את הכולסטרול - ע"י תחרות על אתר הספיגה) והסיבים התזונתיים שבה (כל רכיבי הבננה).
- תפקוד המוח - משפר את התפקוד של המוח ע"י האנרגיה וחומצות האמינו. ניתן להוסיף בננה לארוחת הבוקר. למשל להוסיף קוביות בננה לדייסה או לדגנים או ליוגורט. חוסר באשלגן יכול לגרום לבילבול שכלי.
- הפרעות בשתן ואבני כיליה - מיץ מגזע הבננה משפר פעילות תפקודית של הכליות והכבד ובכך מקל על חוסר הנוחות של החולים בהפרעות במתן השתן. מסייע בהפרשת הרעלים לשתן וכן נמצא כיעיל להסרת אבני כילייה, כיס מרה וערמונית. כאשר רמת האשלגן נמוכה, קטנה כמות הציטרט בשתן. תפקיד הציטרט למנוע היווצרות אבני כילייה.
- הבננה מסייעת גם בהורדת רמות הכולסטרול, למניעת אוסטואופורוזיס, בהקלה על גירוי העור מעקיצות יתוש ולהנגאובר.
יחד עם יתרונותיה הרבים, הבננה כמו שאר הפירות מכילה גם לא מעט סוכר!!! בבננה ממוצעת יש כ- 17 גרם סוכר, לעומת פרי רגיל שמכיל 2-4 כפיות סוכר. הבננה מכילה פרוקטוז (שספיגתו מהירה במיוחד) בכמות גבוהה, עודף פרוקטוז עשוי לגרום לעלייה בשומני הדם (טריגליצרידים). רצוי לא לשתות מיץ בננות ולהעדיף את אכילת הפרי השלם, שמשביע יותר ומכיל בננה אחת בעוד מיץ פרי יכול להכיל 2-3 פירות, וכך גם יותר סוכר.
בעיה נוספת קשורה לאי סבילות לפרוקטוזה. יש אנשים שאכילת הפירות גורמת להם לתופעות במערכת העיכול, כמו כאבי בטן, גזים, נפיחויות, שלשולים וכו'. גם מיצים ומשקאות המומתקים בפרוקטוז גורמים לתופעות אלו. אנשים אלה, לא יכולים לעכל את הפרוקטוז באופן אופטימלי. כתוצאה מכך הוא מגיע למעי הגס, שם הוא עובר תהליך תסיסה על ידי חיידקים - מה שגורם תופעות הלוואי המפורטות לעיל. ניתן לאבחן אי סבילות לפרוקטוזה בבדיקת נשיפה. רצוי להתייעץ עם דיאטנית במקרים אלה.
אז תהנו מהבננה, אך במידה (:
הנה מתכון שלי לסלט פירות וגבינה - תהנו!
גאיה פינקל, דיאטנית קלינית.
|