הידעתם ש...
- חג השבועות נקרא בשמו על שם שבעת השבועות שסופרים מיום הנפת העומר ועד שחל חג השבועות.
- החג נקרא גם חג הקציר, ומדוע? מפני שבזמן זה קוצרים את התבואה אשר בימות התורה היו מביאים בפני ה' כמנחה. "וחג הקציר ביכורי מעשיך אשר תזרע בשדה" (ספר שמות).
- וגם... חג מתן תורה, כי ביום זה נתן ה' את התורה לבני ישראל בהר סיני.
- ואף "יום הקהל" בו הצטווה משה "להקהיל" את בני ישראל בהר סיני כדי לקבל את התורה.
- ואחרון חביב... "יום החמישים", ומדוע? מפני שאלו 7 שבועות + יום מסיום פסח. עפ"י הספירה אלו הם 50 ימים.
מהם מנהגי החג?
ארוחה חלבית אותה נזכיר בהמשך ומעבר לכך, קישוט הבית בצמחייה - מנהג עתיק יומין אשר קבע כי מקשטים את בתי הכנסת בעיקר והבתים בנוסף, בעצים ופרחים כסמל לביכורים, לחיתים ולהרמוניה עם הטבע. לימוד תורה כל הלילה - מתוך כך שעפ"י התורה בני ישראל לא התעוררו בזמן למתן התורה ומשה נאלץ להעירם, הונהג המנהג לקרוא את התורה כל הלילה על מנת להיות ערים במתן התורה בבוקר. החסידות והקבלה מייחסים סגולות מיוחדות למי שער וקורא את התורה כל הלילה בלילה זה. קריאת מגילת רות - קוראים את מגילת רות (הגיורת המואביה שממנה נולד דוד המלך) בתקופה זו משתי סיבות. האחת, מהסיבה הפשוטה שהיא התרחשה בתקופה זו של השנה והסיבה השנייה, על מנת להדגיש את האוניברסליות של התורה - שגם גוי הרוצה לקבל את התורה, יוכל לעשות כן בתקופה זו.
ומה עם סלי הפירות והירקות שמבקשים מילדינו להביא עימם ביום זה לגנים ובתי הספר? אלו הם הביכורים כמובן. מנהג זה מבוסס על אותו מנהג מימי התורה שבו היו מביאים בני ישראל מהתבואה החקלאית שלהם פירות וירקות לכוהני בית המקדש. מתחילת ההתיישבות בארץ ישראל נוהגים לחגוג את חג השבועות, חג הביכורים במושבים ובקיבוצים בחגיגות של לבוש לבן עם מיטב התוצרת החקלאית, טנא, פרחים צמחים ועוד...
וכמובן הגענו כמובטח לחג השבועות - חג החלב. סיבות רבות ומרובות למנהג אכילת מוצרי חלב בחג השבועות, ביניהם: מאחר ובתקופה זו לא היה זמן לבני ישראל להכשיר ולהכין ארוחה בשרית ועל כן אכלו מאכלי חלב, או אולי מפני שבתקופה זו מתעלים לדרגה רוחנית גבוהה קודם חטא עץ הדעת ואי אכילת בשר מאפיין תקופה זו. דבר נוסף הוא שהחלב מסמן נתינה מהגדול לקטן כמו גם שה' נתן לבני ישראל את התורה... או הסיבה שרובנו מכירים והיא שהתורה משולה לחלב ודבש ועל כן אוכלים את שניהם יחד ("דבש וחלב תחת לשונך").
נוכל לגוון ולאכול בשבועות מאכלים רבים וטעימים כמו: פשטידות, פסטות עם גבינות, גבינות רכות וקשות עם לחמים טובים, לזניות, פיצות ועוד ועוד. רק 2 אזהרות קטנות: האחת, לשומרים על הגזרה שימו לב, מאכלי חלב יכולים להיות מאוד משמינים אך בתשומת לב קטנה ניתן להפחית את אחוזי השומן לעין ארוך, לדוגמא: גבינות - במקום 20%-30% שומן ניתן להחליף בגבינות 3-9% שומן. ההבדל הקלורי והבריאותי עצום. פסטות - כיום קיימות שמנות לבישול של 10% ולא אחוזים גבוהים כמו שאנו רגילים. עצות אלו נוכל ליישם בכל התבשילים, החל משפטדות ועד פיצות ולזניה. לחמים מקמח מלא, קמח שיפון וקמח כוסמין יכולים להיות טעימים ומשביעים מאוד, בעלי אחוזי שומן נמוכים ביותר וקלוריות סבירות לחלוטין. השתדלו להרבות בסלטים וירקות. גם בקינוחים השתדלו להרבות בפירות ובקינוחי סורבה.
מתכון לבלינצ'ס דיאטטי
1 כוס קמח רגיל, 1 כוס מים, 1 ביצה, 1 כף שמן קנולה כבישה קרה - מערבבים היטב עד בלילה חלקה ללא גושים. מטגנים במחבת טפלון או קרמית עם שפריץ ספריי שמן (שכבה דקה) הממלאת את כל המחבת.
למילוי - מתוק: גבינה 5% + 2 כפיות ריבת 100% פרי ללא תוספת סוכר (דוגמת סאן דלפור). מלוח: גבינת 5% + פטריות חתוכות.
שיהיה לנו חג שבועות בריא ושמח, הילה כהן, נטורופתית. בקרו בבלוג של הילה.
|