גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | על מזונות ומשקאות | » | הכל על פירות יער |
אם אתם רוצים לשפר ולו במעט את התפריט שלכם ולהפוך אותו לבריא יותר, שילוב פירות יער בתפריט הוא דרך נעימה, צבעונית וטעימה לעשות זאת. פירות היער עשירים בנוגדי חמצון שחשיבותם לבריאות תקינה גבוהה. נוגדי חמצון, או בשמם הלועזי אנטי אוקסידנטים, נמצאים בכל סוגי פירות היער ובהם תותים, אוכמניות פטל ועוד פירות שיפורטו בהמשך. נוגדי חמצון עוזרים להגן על תאי הגוף מנזקים הנגרמים על ידי רדיקלים חופשיים. נזקי הרדיקלים החופשיים מתבטאים בהזדקנות מואצת של רקמות הגוף ובסיכון גבוה יותר למחלות. נוגדי חמצון, שפירות היער עשירים בהם, עוזרים אם כך במניעת מחלות או בהאטה של הנזקים הנגרמים מפגעי הזמן ואורח החיים.
טל בן-דוד, נטורופתית ND ורפלקסולוגית בכירה, 12.10.2012
פטל אדום - מכיל חומצה אלגית העשויה להקטין את הסיכוי לחלות בסרטן
הסיכוי להיפגע מבעיות בריאותיות כגון מחלות לב, סרטן, ניוון מקולרי (ניוון החלק האחראי על הראייה בעיניים), סוכרת, דלקות מפרקים, יתר לחץ דם, אלצהיימר ומחלות אחרות הנגרמות מחמצון יתר של כלי הדם, קטן משמעותית כאשר יש צריכה מוגברת של נוגדי חמצון. שילוב מזונות המכילים כמות גדולה של נוגדי חמצון ובהם פירות היער, מגן על תאי הגוף, מוריד את רמת הדלקת ומונע את פגעי הזמן ברקמות. משפחת פירות היערפירות היער הם פירות קטנים הגדלים על פי רב ביערות במדינות קרות. אצלנו בארץ ישנם גידולים של פירות יער בעיקר ברמת הגולן והם זמינים במרכולים ובחנויות הטבע כפירות טריים, קפואים, יבשים או כמיצים. פירות היער נחשבים בתזונה הטבעית כמזון על. מזון על הוא מזון שמעבר לכך שהוא מזין אותנו ומספק לנו את אבות המזון, הוא מספק לנו רכיבים תזונתיים נוספים בכמות העולה על שאר המזונות ובכך משמש כמזון מרפא ומונע מחלות. לפני שנתחיל לסקור את יתרונותיהם של פירות היער ראוי להתעכב על פרי יער פחות ידוע בארץ, אך עולה על כל חבריו פירות היער מבחינת תרומתו לבריאות, והוא הגוג'י ברי. הגוג'י ברי, אזרח יחסית חדש בארצנו, הוא פרי המזכיר שילוב בין אוכמניה לצימוק. מקורו בסין והוא נחשב כפרי המגן על הכבד, מחזק מערכת חיסון, משפר ראייה ומיטיב על כלי דם ולב. הוא מכיל כמויות גדולות של ויטמין C ונוגדי חמצון אחרים, וכן מינרלים וחומצות אמינו. משרד החקלאות האמריקאי דירג אותו כמספר אחד בטבלת ה- ORAC - טבלה המדרגת את יכולת המזון לנטרל רדיקלים חופשיים. בואו נעבור על חלק מפעילותם המבורכת של פירות היער. ההשפעה של פירות היער על תפקוד מערכת העצביםמבין פירות היער, הפירות שנקשרו ביותר לתפקוד המוח ומערכת העצבים הן האוכמניות. האוכמניות הן אחד מכלי הנשק היעילים של כלי האנטי אג'ינג. האוכמניות יעילות בהאטת נזקים ניווניים, דוגמת אלו הנגרמים במחלת האלצהיימר ומחלות הדמנסיה לסוגיהן. עובדה זו משמעותית במיוחד לאור העובדה שבתקופתינו תוחלת החיים הולכת וגדלה ואיתה גם הסיכון למחלות ניווניות של המוח. פירות היער מונעים סרטןנוגד חמצון אחר הנמצא בפירות היער, בעיקר באוכמניות, פטל ותותים, ונקרא חומצה אלגיתellagic) acid), נקשר למניעת סרטן. החומצה האלגית נמצאת בזרעי הפרי ומחקרים הראו שאנשים הצורכים מזונות המכילים כמות גדולה של חומצה אלגית הם בעלי סיכון נמוך יותר לחלות בסרטן. פרי יער אחר שנחקר בהקשר לסרטן הן החמוציות. החמוציות מכילות נוגדי חמצון חשובים בכמות גבוהה העוזרת למניעת התפתחות סרטן. בנוסף, בחמוציות יש סידרה של חומרים שפועלים למניעת סרטן גם במנגנונים אחרים. בחמוציות יש פלבנואידים המתחלקים לשלוש קבוצות: פלבנולים, אנטוציאנינים ופרואנטוציאנידינים. מחקרים שונים שנערכו בכל אחת מהקבוצות הללו מראה שיש ביכולתם למנוע שגשוג תאי סרטן, עיכוב התחלקות תאי סרטן ועידוד התאבדות מבוקרת של תאי סרטן (אפופטוזיס) ובהם סרטן הערמונית, סרטן הפה והמעי, לויקמיה מיאלוגנית, סרטן השד וסרטן ריאות. לחומרים שבחמוציות ישנה יכולת למנוע פלישת תאים סרטניים אל הגוף ויצירת גרורות, וכן למנוע מצבים דלקתיים שעלולים לעורר התפתחות סרטנית בגוף. נזכיר שוב את הגוג'י ברי שהוזכר בתחילת המאמר שבשל התכולה יוצאת הדופן של נוגדי החימצון שבו, הוא נחשב כפרי אנטי סרטני חשוב. פירות יער מסייעים לטיפול בסוכרתפירות היער אידיאלים לתפריט הסוכרתי. הם טעימים, מתוקים ובעלי אינדקס גליקמי נמוך, כלומר אינם גורמים לעלייה חדה של רמת סוכר בדם. האינדקס הגליקמי של פירות היער הוא כ- 40. מאחר והמזונות הפחממתיים המומלצים לסוכרתיים הם בעלי אינדקס גליקמי של 50 ומטה, הרי שבחירה בפירות יער היא בהחלט בחירה נבונה. פירות יער תורמים לבריאות הלבסוג נוסף של נוגדי חמצון הנמצאים בפירות היער הם הפלבנואידים. הפלבנואידים הם משפחה ענקית המונה אלפי סוגים של רכיבי תזונה הנמצאים בירקות ופירות. הפלבנואידים הם אלו המעניקים לפרי או לירק את צבעו. הפלבנואידים הם נוגדי חמצון רבי עוצמה ומחקרים הראו את הקשר שלהם למניעת מחלות לב ומחלות הקשורות לכלי הדם. הקשר בין פירות יער והשלדכפי שהוזכר קודם, תזונה טבעית ובריאה חשובה לשמירה על בריאות הלב וכלי הדם, למניעת ערכי כולסטרול גבוהים ולמניעת סוכרת, אך לא רק. תזונה נבונה חיונית גם למערכות אחרות בגוף האדם ובהן מערכת השלד ובפרט העצמות והמפרקים. ראייה ופירות יערלכולנו אמרו בילדותינו שגזר טוב לראייה. אכן צדקו, הגזר עשיר בבטא קרוטן, נוגד חמצון בעל זיקה למערכת הראייה. אולם, היום מחקרים מראים שנוגדי חמצון אחרים בשם לוטאין וזיאקסנתין הם בעלי השפעה מיטיבה אף יותר על הראייה. לוטאין וזיאקסנתין הם פיטוכימיקלים צהובים כתומים שנמצאים בירקות ירוקים אך גם בחלק גדול מהפירות. פירות יער ומערכת השתןפרי היער ששמו נקשר קשר הדוק לבעיות מערכת השתן הן החמוציות. החמוציות ידועות כאנטי חיידקיות ואנטי ויראליות ומחקרים הוכיחו את יכולת ההגנה שלהן כנגד חיידקים במערכת השתן, הקיבה וחלל הפה. נוגדי החמצון המצויים בחמוציות נקראים פרואנטוציאנינים. לפרואנטציאנינים מבנה ייחודי המונע מחיידק האי-קולי, החיידק האחראי על רב דלקות השתן, להיצמד לדפנות רירית מערכת השתן ובכך הם מונעים ומטפלים בזיהומים ואף מפחיתים זיהומים חוזרים. פירות יער מסייעים לירידה במשקללפירות היער שתי תכונות מצוינות ההופכות אותם לפרי מעולה בזמן דיאטה. כפי שהוזכר קודם, הם בעלי אינדקס גליקמי נמוך ולכן אכילתם אינה גורמת לצורך מוגבר במתוק. פירות היער מכילים סיבים תזונתיים מסיסים הנקראים פקטין. הפקטין מסייע לתחושת השובע, נותן תחושת מלאות, סופח שומנים וכולסטרול וממתן הפרשת אינסולין. לסיכוםפירות יער הם מזון על המהווה מקור תזונתי מעולה לנוגדי חמצון, ויטמינים וסיבים תזונתיים. הם מסייעים למניעת מחלות ושומרים על בריאות המוח ומערכת העצבים, מאטים תהליכי הזזקנות, משפרים את תפקוד מערכת החיסון, מסייעים לבריאות הלב וכלי הדם ותורמים לאיזון רמת הסוכר בדם. הם טעימים, מגוונים וניתן לשלבם בקלות בתפריט היומי. לקריאה נוספת: ירקות מצליבים: ירקות מצילים טל בן דוד, נטורופתית ND, אירידולוגית ורפלקסולוגית בכירה. בעלת קליניקה פרטית. מנחת סדנאות הרזייה. מרצה בארגונים, חברות וקבוצות פרטיות בנושאי תזונה ואורח חיים בריא. אל האתר של טל בן דוד: www.ofenbari.co.il |