גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | תזונה בחגים | » | ט"ו בשבט: שבעת המינים |
חג ט"ו בשבט מפנה את תשומת ליבנו לאיכות הסביבה, לטבע הסובב אותנו ומחזק את יחסי הגומלין בינינו לבין הטבע ותוצריו. המנהגים המוכרים בחג זה הם הנטיעות והטעימות: נהוג להרבות באכילת פירות, פירות משבעת המינים ופירות יבשים בעיקר. המנהג לאכול פירות יבשים קיים עוד מימי קדם. היות ובעבר לא היו אפשרויות קירור, קיום מצוות אכילת פירות ארץ ישראל התאפשר ליהודי הגולה על ידי ייבוש הפירות ושימורם עד לחגיגת ט"ו בשבט. במאמר זה בחרתי להתמקד ביתרונות הפירות השייכים ל"שבעת המינים": תמר, תאנה, גפן, רימון וזית.
יעל רחמנוב, נטורופתית ויועצת תזונה, 23.01.2013
תמרים: לא רק הממתק הבריא מן הטבע
תמריםהתמרים הם לא רק הממתק הבריא מן הטבע, אלא ידועים גם כבעלי ערך בריאותי מוכח. קיימים סוגים רבים של תמרים (חלאווי, מג'הול, דקל נור, זהידי, דרי ועוד) בעלי מרקם שונה, טעם שונה ותכולת מרכיבים מעט שונה, אך המשותף לכלל התמרים הוא הערכים התזונתיים הגבוהים שלהם הנובעים מעושר מרכיביהם. התמרים מכילים מינרלים כמגנזיום, סידן ואשלגן. המגנזיום מעורב במאות פעולות המתרחשות בגופינו ודרוש לשם תקינותם. אחד התפקידים החשובים והידועים של מגנזיום הוא בהקשר לפעילותם התקינה של השרירים, ומחסור במגנזיום עשוי לגרום לעוויתות שרירים ולפגיעה בפעילותם. התמרים מכילים סיבים תזונתיים, להם מיוחסים יתרונות בריאותיים רבים. הסיבים תורמים לעלייה בתחושת השובע ובכך לשמירה על משקל גוף תקין, תורמים לייצוב רמות הסוכר שבזרם הדם, שמירה על פרופיל שומנים תקין על ידי הוצאת עודפי סוכר ושומנים מזרם הדם ועוד. את היתרונות הבריאותיים של התמר מייחסים לתכולת נוגדי החמצון אשר מצויים בתמרים - קטצ'נים, חומצות פנוליות וקוורציטין. כולן תרכובות פנוליות אשר נחשבות כבעלות פוטנציאל רב להשפעה חיובית בהקשר לאספקטים הבריאותיים השונים. במחקר נמצא כי צריכת תמרים מזן מג'הול הפחיתה את רמות שומני הטריגליצרידים בדם בשמונה אחוזים, ואכילת תמרים מזן חלאווי הביאה להפחתה של חמישה עשר אחוזים ברמות השומנים שבזרם הדם. כמו כן, תמרים מזן חלאווי הביאו להפחתה של שלושים ושלושה אחוזים ברמות העקה החמצונית (זהו מדד להערכת תהליכי חמצון והזדקנות תאים). דבר נוסף אשר נמצא במחקר הוא העובדה שצריכת התמרים לא הביאה לעלייה ברמות הטריגליצרידים, על אף תכולת הסוכר הגבוהה שבתמרים. זהו ממצא מעודד לאנשים הנוהגים להימנע לחלוטין ממזונות הידועים כעשירים בסוכרים, כתמרים. תאניםהתאנים המתוקות מכילות לא רק סוכרים, אלא גם מינרלים כסידן ואשלגן וסיבים תזונתיים. הרכב הסיבים התזונתיים שבתאנים העניק לתאנים ערך בריאותי טיפולי כמונעי עצירות ומקלים בעת מצבי עצירות. חשוב לזכור כי התאנים מכילים כמות סוכר גבוהה מאוד, ולכן ערכם הקלורי, באופן יחסי לשאר הפירות, גבוה. גפןפרי הגפן הינו הענב, התוצר המיובש הינו הצימוק ומן הענבים מייצרים, כאמור, את היין. צימוקים, כשאר הפירות היבשים, מכילים מינרלים והבולט מכולם הינו האשלגן המצוי בהם בכמות גבוהה מאוד. הצימוקים מכילים כמות נאותה של נוגדי חמצון, אך פחותה בהשוואה לענבים. הענבים והיין, כאמור, מכילים כמות גדולה מאוד של נוגדי חמצון חזקים (כרסברטרול לדוגמא), להם מיוחסים ערכים בריאותיים רבים וסגולות ריפוי גבוהות: הורדת לחץ דם, העלאת הכולסטרול הטוב HDL, מניעת קרישת יתר של הדם, שמירה על פרופיל שומנים תקין, מניעת התחמצנות הכולסטרול, תכונות אנטי סרטניות, מניעת התפתחות אלצהיימר, שמירה על הלב וכלי דם, האטת תהליך ההזדקנות וכדומה. חשוב לציין כי הענבים והצימוקים מכילים כמות גבוהה של סוכרים מצד אחד, וכמות נמוכה של סיבים תזונתיים מצד שני, ולכן הערך הגליקמי שלהם גבוה מאוד וכדאי להגביל צריכתם. בניגוד להרגל לקחת שניים-שלושה פירות, אי אפשר ליהנות משניים-שלושה ענבים/צימוקים, ולכן מומלץ למלא כוס ענבים או חופן צימוקים, ולהימנע מאכילת צלחת שלמה של ענבים/צימוקים. פרטים בסוף הכתבה... צילום: בן יגבס
רימוןרימונים נחקרים כבר מספר שנים בהקשר לתרומתם הגבוהה לבריאות ולמניעת מחלות. במחקר שביצע פרופ' אבירם נמצא כי נוגדי החמצון הקיימים ברימון תורמים לעיכוב חמצון הכולסטרול הרע LDL, ובכך תורמים לעיכוב התפתחות טרשת עורקים. כמו כן, נוגדי החמצון שברימון מסייעים להורדת לחץ דם על ידי הורדת פעילות האנזים ACE המשפיע באופן ישיר על לחץ הדם. הרימון מכיל מספר נוגדי חמצון נוספים חזקים מאוד אשר נמצאו כתורמים למניעת התפתחות סוגי סרטן שונים. חשוב לציין כי נוגדי החמצון שברימון חזקים יותר בהשוואה לאלו שביין האדום, ולשתיית כוס מיץ רימונים מדי יום תרומה רבה לבריאות. זיתעל איכויות שמן זית רבות נאמר ומחקרים רבים נעשו. שמן הזית, כתמר ורימון, תורם למניעת התפתחות טרשת עורקים ומניעת מחלות לב וכלי דם. בדומה לקודמיו, גם שמן הזית מכיל אנטי-אוקסידנטים, נוגדי חמצון, התורמים לחיזוק מערכת החיסון, עיכוב תהליכי הזדקנות ולמניעת התפתחות תאים סרטניים וייתכנות סוגי סרטן שונים. ניתן לסכם ולומר כי קיים מכנה משותף לכלל הפירות משבעת המינים (מלבד התאנה), והיא יכולתם לעכב ואף למנוע התפתחות תהליכי טרשת עורקים ובכך לתרום לשמירה על בריאות הלב, כלי דם, פרופיל שומנים תקין ובדרך עקיפה לתרום לשמירה על משקל גוף תקין והבריאות הכללית שלנו. התאנה תורמת מצידה לשמירה על משקל גוף תקין בתרומתה לפריסטלטיקה תקינה (פעילות מעיים) בתרומתה למניעת עצירות. פירות אלו, כשאר הפירות היבשים מכילים ערך קלורי גבוה ולכן כדאי להגביל צריכתם. בקניית פירות יבשים מומלץ לקנות פירות יבשים באריזה סגורה כדי לבחור נכונה (לאחר קריאת המרכיבים שבמוצר) את הפירות שאינם מכילים חומרי הזגה (חומר הזגה הינו תוסף מזון המשמש לזיגוג מוצרי מזון מתוך מטרה לשמור על הצבע והברק שלהם), חומרים משמרים, צבעי מאכל ותוספת סוכר. בדרך כלל ניתן למצוא פירות יבשים טבעיים אלו בחנויות הטבע או ב"אזורי הבריאות" ברשתות הסופרמרקטים. למעוניינים ליהנות מיתרונם התזונתי של הפירות ללא צריכתם, ניתן לקנות תוספי מזון המכילים את המינרלים, הסיבים התזונתיים ונוגדי החמצון הרצויים, אך עוד קודם לקנייה מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ תזונתי אישי לשם קניית התוספים המומלצים. הקבלה רואה בחג ט"ו בשבט, חג השנה לאילנות, כזמן להתחדשות ולהתפתחות. הקרקע פורייה ומוכשרת לצמיחה ובעלת פוטנציאל רב להניב לנו פירות. זהו הזמן שכדאי לכל אחד מאיתנו להחליט מהם הפירות שהוא רוצה לראות ולייצר, ובהתאם לעשות את השינוי הנדרש. זוהי הזדמנות לעשות שינוי בריאותי ולבצע את השינויים הנדרשים בחיינו, בתחום התזונה, הספורט ואורח החיים, על מנת להעלות בדרגת הבריאות לחיים טובים יותר. חג ט"ו בשבט שמח, לכבוד ט"ו בשבט: קייטרינג מונייר מציע מארז יפהפה לחג!קייטרינג מונייר הפתיע אותנו מאוד לטובה בחג חנוכה האחרון. מדובר בקייטרינג יצירתי מאוד שעושה שימוש בחומרי גלם נהדרים. הקייטרינג מתמחה בעיצוב מזון - "פוד דיזיין". גם בט"ו בשבט, קייטרינג מונייר מציע מארז מתוק ומיוחד של פינוקי פירות יבשים. המארז מכיל מגוון פינוקים:
מחיר המארז הוא 235 ש"ח - מעט יקר, אך תאמינו לנו שווה כל שקל. |