עוגת גבינת טופו צילום: נטלי שמש
חג שבועות ומנהגיו
חג שבועות הוא השני משלושת הרגלים ובתורה יש לו שלושה שמות: חג השבועות, חג הקציר וחג הביכורים. שמות אלו מדגישים את קשרו לחקלאות ועבודת אדמה בארץ ישראל. בתקופת בית המקדש היה נהוג להביא ביכורים משבעת המינים לבית המקדש. עם חורבן בית המקדש והגלות, לא היה ניתן לקיים את המנהג והחג קיבל משמעות ושם חדש - חג מתן תורה.
האם חובה לאכול מוצרי חלב בשבועות?
לא. כפי שהבנתם, מדובר בחג מתן תורה, חג של תוצרת חקלאית ולא חג של פשטידת גבינות ועוגת שמנת! אין חובה לאכול מוצרי חלב בשבועות ולא תמיד נהגו לעשות זאת. למנהג זה הסברים שונים. לדוגמא, שלבני ישראל לא היה זמן להכשיר את הבשר והכלים בהתאם לכללי התורה, ולכן בחרו לאכול דווקא מוצרי חלב שלא הצריכו הכנה שכזו. מאחר והתכנסנו פה לשם התזונה, לא נתעמק בהסברים להיווצרות המנהג בכתבה זו.
מדוע אנשים מסוימים לא צורכים מוצרי חלב?
יכולות להיות סיבות שונות לכך שאנשים בוחרים לא לצרוך מוצרי חלב, לדוגמא:
- אנשים הסובלים מאלרגיה למוצרי חלב - לאנשים אלו אסור להיחשף למוצרי חלב. צריכה שלהם עשויה להוביל לתגובה אלרגית חריפה ואף למוות.
- אנשים הסובלים מאי סבילות ללקטוז - לאנשים שלא מעכלים בצורה תקינה את הלקטוז, סוכר החלב, עדיף להימנע ממרבית מוצרי החלב. עם זאת חלקם יכולים לצרוך מוצרי חלב דלי לקטוז, כגון גבינה צהובה וכן גבינה וחלב דלי לקטוז.
- אנשים טבעונים - אנשים אלו נמנעים מצריכת מזונות מן החי כולל בשר, עוף, דג, מוצרי חלב וביצים.
- אנשים שלא נהנים מהטעם והארומה של מוצרי חלב.
איך ניתן להכין את המאכלים המסורתיים של החג בלי מוצרי חלב?
בשוק קיימים מספר מזונות שיכולים להחליף את המזונות החלביים בחג, לדוגמא:
- טופו - טופו, שהוא למעשה גבינת סויה, מהווה רכיב בסיסי בעל טעם ניטראלי שיכול לשמש להכנת מזונות שונים כגון פשטידות, עוגות, ממרחי גבינה ועוד.
- גבינה צהובה מן הצומח - בשוק קיימים שני סוגים של גבינה צהובה צמחית על בסיס חלבוני סויה, שיכולים לשמש להכנת טוסטים ופיצות (אם כי יש לקחת בחשבון שמרקמם הסופי שונה משל גבינה צהובה מחלב).
- גבינות טופו - גבינות הטופו הקיימות בשוק בדרך כלל עתירות יחסית בשומן (כ- 16%), לכן הן יכולות להתאים להחלפת גבינות שמנת במתכונים.
- שמרי בירה - שמרי בירה מגיעים בצורה של אבקה או פתיתים דקיקים, והם משמשים להקרמה של מזונות כמו פשטידות ופסטות ומעניקים טעם עשיר ו"גבינתי".
- שמנת צמחית לבישול - שמנת צמחית שיכולה לשמש הן לבישול והן לאפייה, לדוגמא של פשטידות ופסטות.
- קצפת צמחית - קצפת צמחית יכולה לשמש להכנת קרמים וקצפות למגוון מתכונים מתוקים כמו עוגות ועוגיות.
הקינוח של נטלי לחג: עוגת גבינת טופו
רכיבים (לעוגה בתבנית עגולה בקוטר 22):
לבסיס:
- עוגיות בטעם וניל/לימון/קרמל (ניתן להשתמש בעוגיות ללא סוכר).
- שמן קנולה.
למילוי:
- כ- 750 גרם טופו משי או טופו רך.
- כ- 2 כפות שמן קנולה.
- כ- 2 כפות חלב סויה.
- כ- 2 כפות אבקת פודינג וניל.
- 3/4 כוס סוכר פחות כף ו- 1 שקית אבקת סוכר וניל.
- גרד לימון אחד.
- כפית תמצית וניל.
אופן ההכנה:
הכנת הבסיס:
- טוחנים במעבד מזון את העוגיות, מעבירים לקערה, מוסיפים שמן (להתחיל ב- 2 כפיות ולהוסיף לפי הצורך).
- משמנים תבנית אפייה בגודל 22 ומרפדים את התחתית בתערובת הביסקוויטים והשמן, מהדקים, עוטפים בניילון נצמד ומעבירים למקרר לכרבע שעה לפחות.
הכנת המילוי:
- טוחנים במעבד מזון את הטופו, מוסיפים שמן וחלב סויה לקבלת גבינה חלקה.
- מעבירים את התערובת לקערה ומוסיפים את שאר הרכיבים.
- מוציאים את התבנית מהמקרר, יוצקים מעל את תערובת הגבינה.
- אופים את העוגה ב- 180 מעלות כשעה. אם העוגה השחימה אך עדיין מימית - יש לעטוף בנייר כסף ולהמשיך לאפות עד התייצבות.
מתכון נוסף לחג ללא חלב: ממרח טופו-זיתים
רכיבים:
- חבילת טופו (כ-300 גרם) חתוכה לקוביות.
- כף שמן.
- 1/3 כוס זיתים מגולענים.
- 1-2 שיני שום קצוצות.
- כף טחינה גולמית משומשום מלא.
- מלח.
אופן ההכנה:
- במעבד מזון טוחנים את הטופו. מוסיפים את השמן, הזיתים והשום וטוחנים שוב.
- מעבירים את התערובת לקערה, מוסיפים מלח (להתחיל בחצי כפית, במידת הצורך להוסיף עוד) וטחינה, מערבבים ומתקנים תיבול לפי הטעם.
מאחלת לכם חג שבועות שמח וטעים ללא גבינות (: נטלי שמש, דיאטנית קלינית. אל דף הפייסבוק של נטלי לחצו כאן.
נושאים שקשורות לטבעונאות ולשבועות: מתכונים לשבועות הקשר בין גבינות ונתרן שבועות: גבינות מומלצות ותכולת סידן מתכונים לטבעוניים טבעונאות: רו-פוד (Raw Food)
|