גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | מחלות ובעיות | » | מה לאכול כדי למנוע את סרטן המעי הגס? |
סרטן המעי הגס והחלחולת הוא הסרטן השני בשכיחותו בארץ, אחרי סרטן השד אצל נשים, וסרטן הערמונית אצל גברים. לפי נתונים של אתר הכנסת, כ- 3,200 גברים ונשים מאובחנים מדי שנה בסרטן המעי הגס, המהווה גורם עיקרי לתמותה ותחלואה בעולם כולו.
אורנית יונה, תזונאית קלינית, B.Sc, 24.05.2013
מעי גס תקין אל מול סרטן המעי הגס
מהם הגורמים להיווצרות הסרטן?
אבחוןקיימים שני כלים עיקריים לאבחון של סרטן המעי הגס ואותם מומלץ לבצע באופן שגרתי החל מגיל 50:
מדוע חשוב לעקוב ולהיבדק?ככל שמגלים את המחלה בשלב מוקדם יותר, כך סיכויי ההישרדות גדלים. סרטן המעי הגס מתחיל כגידול על דופן המעי או על גבי פוליפ. במידה והוא לא מטופל הוא מתחיל להתפשט לאזור נרחב יותר על גבי המעי, ומשם הוא עלול להתפשט לבלוטות הלימפה, לכלי הדם ולאברים נוספים בגוף. כל עוד הגידול קטן וטרם חדר את כל שכבות המעי, ניתן להסיר אותו ולמנוע את ההתפשטות שלו. גילוי הסרטן בשלב הראשון מביא לכ- 70% הישרדות ב- 5 השנים העוקבות לגילוי, וככל שהמחלה מתקדמת ומפושטת יותר, אחוזי ההישרדות יורדים. חשוב לציין לטובת הנשים, כי הסטטיסטיקה מראה שאחוזי ההישרדות אצל נשים גבוה יותר מאשר בגברים. טיפים למניעת סרטן המעי הגס ועוד כמה מחלות בדרך...
הידעתם?קיימים מספר חומרים במזון הנקראים ניטריטים וניטרטים, אשר עלולים להפוך לניטרוזאמינים - ומכאן למסרטנים. חומרים אלו הם תרכובות כימיות אשר מוספות למזון מעובד כדי להאריך את חיי המדף שלו. ניתן למצוא אותם בנקניקים, נקניקיות, בשר מעובד, שינקן ועוד. באזורים מסוימים בעולם מוסיפים אותם גם לגבינות. הניטריטים והניטרטים תורמים לחיזוק טעמי הבשר ומונעים את טעמי הלוואי של שומן הבשר הישן. לכן, מומלץ להפחית ככל הניתן ממוצרי בשר מעובדים כגון נקניקים שמנים, קבנוס, סלמי ועוד. בנוסף, יש להקפיד לקנות במקומות בהם קיים תקן GMP, אשר מעיד על כך שהבשר הוכן בתנאים נאותים. מתכון עשיר באנטיאוקסידנטים: סלט קינואה ועדשים שחורותרכיבים:
אופן ההכנה: מבשלים קינואה כמו שמבשלים אורז - כוס קינואה עם כוס וחצי מים, במשך 20 דקות בסיר מכוסה ללא שמן. מבשלים חצי כוס עדשים שחורות קטנות. מאדים את קוביות הבטטה בסיר אידוי. כאשר הכל מוכן, מערבבים את הקינואה, העדשים והבטטה עם הנענע, הפטרוזיליה הצימוקים והבצל. מתבלים בחומץ, כף שמן אגוזים ומעט מלח ופלפל. ערך תזונתי: למנה של כוס וחצי מבושל (10 כפות ביתיות): 300 קק"ל, 13 גרם חלבון, 12 גרם סיבים תזונתיים. המלצה: לקחת כוס מהמנה הזאת כתוספת למנה בשרית וסלט בארוחה העיקרית. נכתב על ידי אורנית יונה, דיאטנית סטודיו C. נושאים נוספים שעשויים לעניין אתכם: |