גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | נשים, הריון ולידה | » | תזונת תינוקות | » | איך להעשיר מזון לתינוקות? |
התפתחות הגוף ובנייתו, אשר מתחילה בחיים העובריים, נמשכת בתקופות הינקות, הילדות וההתבגרות. בנייה תקינה של הגוף לאורך התקופות דורשת אספקה קבועה ומאוזנת של אבות המזון, ויטמינים ומינרלים, אשר מקורם בתזונה. זאת, חשובה להשגת משקל תקין, צמיחה לגובה ובניית מסת העצם והשריר. הפרעה באספקה של מזון, באיכות ובהרכב מתאימים, עלולה לגרום להאטה ואף לעצירת תהליך הגדילה וההתפתחות, ולפגיעה בגובה הסופי. מכאן חשיבותה של תזונה נכונה והקפדה על משקל תקין כחלק ממעקב הגדילה התקין של תינוקות.
דנה ליהיא גל, דיאטנית קלינית B.Sc RD, 15.04.2014
גם עוגיות רצוי להעשיר בטחינה גולמית משומשום מלא
רק על הקוויםכרטיס המעקב בטיפת חלב מציג את תמונת הגדילה של תינוקכם לפי משקלו, אורכו והיקף ראשו. הערכת גדילה על ידי מדדים אלו חשובה להערכת מצבו הבריאותי והתזונתי. עקומות הגדילה מתארות את מיקומו של התינוק ביחס לאוכלוסיית הגיל. לא פעם חזרתם מביקור בטיפת חלב עם סימן שאלה גדול - הילד שלי לא אוכל מספיק? הילד שלי לא מתפתח כמו כולם? חשוב לדעת כי באופן טבעי תינוקות נוטים לזגזג בין קווי האחוזונים, אך בכל תנודה חדה או קיצונית באחוזונים, מומלץ להיוועץ עם רופא הילדים. נמצא כי לתינוקות באחוזונים נמוכים רזרבות קטנות יותר להתמודדות עם מצבי מחלה. במצב של ירידה חדה במשקל או הימצאות על אחוזונים נמוכים, ניתן להעשיר את תזונת התינוק על ידי מספר פתרונות קלים שבאיזון נכון יתרמו לגדילה תקינה. מה סבתא הייתה אומרת?במרבית המקרים תשמעו מהסבתא, מהדודה או מהאחות את ההמלצה להוסיף דייסה לתזונה. דייסה היא דרך להוסיף קלוריות שמקורן בפחמימות בלבד, וכדאי לגוון גם בדרכים נוספות ומזינות. עד גיל שנה יש לתת עדיפות לשומן על פני פחמימות, ולכן בקרב תינוקות בתת משקל או שלא עלו כמצופה, עדיף להוסיף שומן, בדגש על שומן חד בלתי רווי מסוג אומגה 9 (כדוגמת שמן זית, שמן קנולה ושקדים) ורב בלתי רווי מסוג אומגה 3 ואומגה 6 (כדוגמת אבוקדו, טחינה ואגוזי מלך), החשובים להתפתחות המוח ומערכת העצבים ומומלצים יותר לבריאות הלב והעורקים. המזונות הבאים מהווים פתרון תזונתי להעשרה קלורית בשומנים מן הצומח, אשר עשירים בשומנים בלתי רוויים, ויטמינים ומינרלים, וניתן להוסיפם לתזונת התינוק. במידה והעלייה במשקל תקינה ותואמת את האחוזונים, כדאי לשלבם בתפריט באופן מאוזן בשל יתרונם התזונתי. במידת הצורך, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי אצל דיאטנית קלינית מוסמכת. טחינה גולמיתטחינה משומשום מלא, שבה נטחן השומשום עם קליפתו, נקראת גם "חמאת שומשום". היא מכילה חומצות שומן חד בלתי רוויות, רמת סידן גבוהה, סיבים תזונתיים ושיעור גבוה של המינרלים ברזל, זרחן, מגנזיום ואבץ. יש לציין כי בקליפת זרעי השומשום מצויה חומצה אוקסלית, אשר מפריעה לספיגתם של המינרלים. תהליך ההנבטה של השומשום, מפרק חומצה זו ומאפשר את ספיגתם המלאה. על כן, טחינה משומשום שעבר הנבטה מומלצת יותר לאכילה. מכיוון שבישראל 1.5% מהאוכלוסייה סובלים מאלרגיה לשומשום, ממליץ משרד הבריאות לחשוף תינוקות לשומשום במרקם המתאים, בין הגילאים 17-26 שבועות. יש לציין כי דחיית חשיפה למזונות בעלי פוטנציאל אלרגני גבוה לאחר גיל שישה חודשים אינה עוזרת בהורדת השכיחות של מחלות אלרגיות ולא נראה יתרון בחשיפה מאוחרת. מתכון לטחינה: ניתן להשתמש בטחינה בצורתה הגולמית. אפשר גם לדלל במים. צורת הגשה לתינוק: הטחינה מוסיפה מרקם סמיך וטעם מתקתק למנת פירות, ואפשר להפוך אותה לממרח בריא בתוספת סילאן (זיכרו: אין לתת דבש לפני גיל שנה). אפשר ומומלץ גם להוסיף מעט טחינה לדייסת שיבולת שועל, קציצות ירק, ומאכלים נוספים, כדי להעשיר את המזונות, לגוון את הטעם וכן את מקורות השומן שהקטנטנים אוכלים. כמות של חצי כפית עד כפית למנה. חשוב לקרוא בנוסף גם על: ממרח קשיואגוזי הקשיו עשירים בחומצות שומן חד בלתי רוויות, מכילים כמות ברזל כפולה מכל אגוז אחר וכמויות נאותות של מינרלים כמו אבץ, אשלגן, זרחן ומגנזיום. ממרח קשיו ניתן להכין בקלות בבית, ולהוסיפו לשלל מזונות לקבלת מרקם חמאתי ולתוספת טעם עשירה. להלן מתכון לממרח קשיו ביתי: מצרכים: חופן אגוזי קשיו, מעט מים ובלנדר סטיק (או מעבד מזון ממש טוב שמותאם לטחינת כמות קטנה). אופן הכנה: להשרות את אגוזי הקשיו במים למשך חצי שעה עד שעה, לאחר מכן לשפוך את מי ההשריה ולשים את האגוזים בכוס המתאימה למימדי הבלנדר סטיק. להוסיף מעט מים עד לכיסוי האגוזים. לטחון היטב במהירות המקסימאלית עד לקבלת מרקם חלק. מתקבל קרם עם מתיקות עדינה האופיינית לקשיו, וטעים מאוד (גם להורים). תוספת של ממרח קשיו תקפיץ את הטעם, המרקם והערך התזונתי של כל מנה. טיפ: אם אין זמן או סבלנות להשרות - אפשר לשבור את האגוזים גס ולהוסיף להם מים חמים, במצב כזה ניתן להשרות אפילו 10 דקות לקבלת אותה תוצאה. צורת הגשה לתינוק: תוספת של עד 2 כפיות למנה של רסק פירות או ירקות/דייסת שיבולת שועל/רטבים (תחליף לשמנת במתכונים מוקרמים). שמן זיתהיתרונות הבריאותיים של שמן זית באים בעיקר מהתכולה הגבוהה של חומצות שומן בלתי רוויות (אומגה 9) ומהנוכחות של נוגדי חמצון איכותיים, כמו פוליפנולים וויטמין E. צורת הגשה לתינוק: ניתן להשתמש כממרח על הלחם, תוספת לירקות מבושלים, פירה תפוחי אדמה ולתהליך הבישול. אבוקדוהאבוקדו עשיר בחומצות שומן חד בלתי רוויות ומכיל ריכוזים גבוהים של ויטמין E, מגנזיום ואשלגן. צורת הגשה לתינוק: תוספת נהדרת לארוחה כממרח וכסלט מרוסק בתוספת של ביצה קשה או טונה. עד רבע אבוקדו למנה. שקדיהממרח עשוי משקדים טבעיים (נקרא גם: שקדיה), דומה במרקמו לחמאת בוטנים. ממרח זה בריא מאוד ומהווה מקור טוב לחלבון צמחי, חומצות שומן חד בלתי רוויות, סיבים תזונתיים, ברזל, מגנזיום וסידן. קל להכנה ביתית, אך גם זמין על רוב מדפי הסופרמרקט. בהכנה הביתית יש לשים לב כי ייבוש השקדים במייבש מזון ולא בתנור מבטיח שמירה על ערכים תזונתיים גבוהים. המרקם המתקבל הינו פחות נוזלי משקדיה רגילה, אך טעים להפליא. להלן מתכון לממרח שקדים ביתי: מצרכים: 2 כוסות שקדים קלופים או 2 כוסות שקדים שעברו השרייה של 12 שעות ומיובשים. אופן הכנה: להכניס לבלנדר ולערבב למשך דקה. צורת הגשה לתינוק: תוספת מרקם וטעם למחית פירות טריים ולכל מזון מרוסק שהתינוק צורך. כמות של חצי כפית עד כפית למנה. להרחבה נוספת על שקדים בקרו בכתבה הבאה. חמאת בוטניםהבוטנים מכילים כמות קלוריות גבוהה, שמקורה בעיקר בשמנים בלתי רווים, אך בנוסף הם עשירים בחלבון צמחי, ויטמין B3, ויטמין E ואשלגן. גם בוטנים שייכים למזונות בעלי פוטנציאל אלרגני גבוה, על כן ממליץ משרד הבריאות לחשוף תינוקות לבוטנים, במרקם המתאים, בין הגילאים 17-26 שבועות. ממרח בוטנים מוסיף ארומה, מרקם וטעם המעשיר כל ארוחה. גם אותו, ניתן להכין בקלות בבית, ללא תוספת של חומרים משמרים, משפרי טעם ומלח. להלן מתכון לחמאת בוטנים ביתית: מצרכים: 3 כוסות בוטנים קלויים ולא מומלחים. אופן הכנה: טוחנים כדקה וחצי בבלנדר. צורת הגשה לתינוק: תוספת למחית פירות טריים ולכל מזון מרוסק שהתינוק צורך. כמות של חצי כפית עד כפית למנה. יש לזכור כי לכל תינוק קצב התפתחות משלו, ולכן הטווחים התקינים הם גמישים. עם זאת, למקורות המזון חשיבות רבה לעלייה תקינה במשקל ולמניעת מחלות בחיים הבוגרים. בכל מקרה בו מתעורר חשש בהתפתחותו של התינוק, כדאי להיוועץ עם מומחים התפתחותיים. הכותבת היא דנה ליהיא גל, דיאטנית קלינית חברה בעמותת עתיד, מטפלת בתזונת הריון, תינוקות ופעוטות. אל דף הפייסבוק של דנה: www.facebook.com/danalihigal |