גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | על מזונות ומשקאות | » | דבש, סילאן ומה שביניהם |
חגי תשרי אופפים טעם מתוק, טהור וגם טבעי: בראש השנה נטבול תפוח בדבש ונאחל לשנה מתוקה, ובסוכות נצא לגדיד תמרים. דבש (דבורים) וסילאן (תמרים) - מה שרציתם לדעת ולא ידעתם כיצד לבחור. מתוק ובריא מן הטבע.
דנה ליהיא גל, דיאטנית קלינית B.Sc RD, 21.09.2014
במה אתם טובלים את התפוח - דבש או סילאן?
דבש דבוריםדבש הינו חומר טבעי המופק מצוף פרחים על ידי דבורת הדבש. מדובר בנוזל סמיך, דביק ומתוק, המופק מצוף פרחים ומשמש את הדבורים כמזון בלעדי. החכם באדם, שלמה המלך, המליץ על הדבש "אכל בני דבש כי טוב" (משלי כד, י"ג), אך באותו ספר גם מזהיר "אכל דבש הרבות לא טוב" (משלי כה, כ"ז), ועוד נאמר כי "דבש מצאת אכל דיך - פן תתשבענו והקאתו" (משלי כה, ט"ז). משמע כי מומלץ לאכול דבש בכמות סבירה וללא הגזמה. מדוע? הדבש מכיל בעיקרו סוכרים ובפרט את החד סוכרים פרוקטוז וגלוקוז, המצויים כל אחד בכמות של עד 40% מתכולת הדבש. נוספים הם הדו סוכרים וביניהם סוכרוז ומלטוז בכמות של כ- 5%, סוכרים מורכבים יותר בכמויות קטנות עוד יותר ומים. הרכב זה מעניק לדבש תענוג מתוק של 304 קלוריות ל- 100 גרם, או כ- 16 קלוריות בכפית (בהשוואה לסוכר לבן: 20 קלוריות בכפית). בעוד שההבדל הקלורי בין הדבש לסוכר הלבן הינו זניח, לדבש רכיבי תזונה מקבוצת הויטמינים והמינרלים המקנים לו סגולות שלא קיימות בסוכר הלבן. בין הויטמינים נמצאת קבוצת ויטמיני B החיוניים לתהליכים אנזימטיים וויטמין C הידוע בתרומתו למערכת החיסון. בין המינרלים מצויים: סידן, ברזל, זרחן, אשלגן, מגנזיום, מנגן, כלור, נחושת ועוד, החיוניים לתהליכים שונים בגוף. חשוב לדעת כי חימום הדבש עלול להרוס ויטמינים ורכיבי תזונה חיוניים אחרים, ולכן מומלץ לצרוך דבש שאינו חומם (מצוין על גבי האריזה). עם זאת, מתיקות הדבש גודלה פי שלושה מהסוכר הלבן, ולכן הוא משמש כתחליף סוכר נהדר בבישול, אפייה ותיבול של בשרים, ירקות, פירות ודגנים כיד הדמיון, ואף כתוספת למשקאות שונים. בכדי להנות מערכו התזונתי של הדבש יש לצרוך ממנו כמויות גדולות, אך כפי שצוין הדבש בעיקרו הוא סוכר, ועל כן העוקץ יהיה רב מן התועלת. יש הרואים בדבש תרופת סבתא עתיקת יומין לתופעות רבות הודות להרכבו העשיר, ויש הרואים בו את התגלמות אור השמש כחלק מאנרגיה קוסמית. איך שלא תסתכלו על זה - יכניס הדבש אור וטעם לשולחן החג שלכם. בנוסף, חשוב לדעת כי אין לתת דבש לתינוקות מתחת לגיל שנה בשל החשש להרעלת בוטוליזם. כנסו כנסו: סילאן (דבש תמרים)סילאן הינו מיצוי של תמרים המופק על ידי בישול התמרים, סחיטתם וסינונם, שהופכים אותו למיץ תמרים מרוכז, בעל מרקם נוזלי וצבע ענברי. ערכו התזונתי דומה למקורו פרי התמר, אך מכיל הרבה פחות סיבים תזונתיים (בדומה לכל מיץ פירות). אומנם להבדיל מממתיקים אחרים, הסילאן ייחודי בכך שהוא מכיל סיבים תזונתיים אשר עשויים להגביר את תחושת השובע ולהקל על תהליך העיכול. ערכיו יכולים להשתנות לפי סוג הפרי ממנו הופק ובהתאם לצורת ההפקה, אך ככלל סילאן טהור מכיל כמויות קטנות של סידן, ברזל, אשלגן, מגנזיום, ומעט ויטמיני A ו- B. לאחרונה התגלה כי הסילאן הוא מקור טוב לליזין - חומצה אמינו חיונית לגוף. בדומה לדבש, גם הסילאן מכיל ברובו סוכרים, 73% פחמימות, מתוכן 65% פרוקטוז וסוכרוז, 2% חלבון ופחות מ- 0.5% שומן. אלה מקנים לסילאן תענוג מתוק של 306 קלוריות ל- 100 גרם, או כ- 13.5 קלוריות לכפית. גם מרקמו הנוזלי דומה לזה של דבש הדבורים, אך טעמו עדין ומתון יותר, ולכן מתאים למגוון רחב יותר של מאכלים, בעיקר מאכלי בשר ותבשילים. בקניית סילאן חשוב לבדוק את רשימת הרכיבים, שכן בסילאן צריכים להיות רק תמרים. תוספות של סוכר, עמילן תפוחי אדמה ו/או חומצת לימון גורמות להפרת הטעם המודגש של התמרים בצורתו העדינה והמאוזנת. הידעתם? רוב חוקרי המקרא מאמינים כי בביטוי "ארץ זבת חלב ודבש" הכוונה היא לדבש תמרים ולא לדבש דבורים, כך שגם טבילת תפוח בסילאן בערב ראש השנה תחבר אתכם למסורת של שנה טובה ומתוקה. לסיכום, דבש וסילאן יוסיפו לחגיגת החג טעם ועושר כחומר גלם או כמרכיב בכל מתכון. נוכחות הפרוקטוז בהם מסייעת לעלייה מתונה יותר ברמות הסוכר בדם, והסיבים התזונתיים שבסילאן גם יקלו על מערכת העיכול. סוכר לבן נמצא כמעט בכל מקום, אולי בשולחן החג השנה נחליף אותו בטעם בריא יותר? שנה טובה ומתוקה לכולם! |
כלי התזונה והחיטוב המקיפים והאיכותיים בישראל שיסייעו לכם לקחת שליטה על התזונה שלכם
5 ימי ניסיון חינם