הקפידו על ההמלצות התזונתיות ושיהיה חג טעים ובריא!
חלב ומוצריו
מוצרי חלב עשירים בוויטמינים (B2, B12), מינרלים (סידן, אשלגן, מגנזיום) ובחלבון מערך ביולוגי גבוה (קזאין ומי גבינה) המהווים יתרונות בריאותיים רבים. חלק ממוצרי החלב הוכחו במחקרים כמונעים או קשורים למניעת מחלות לב וכלי דם. בסקירה של מחקרי תצפית שפורסמו בשנים 2009-2013, נמצא כי צריכת חלב ומוצרי חלב מותססים לרבות גבינה ויוגורט, קשורה באופן הפוך למחלות לב וכלי דם. מנגנון אפשרי הוא עצם העובדה כי למוצרי חלב השפעה על איזון לחץ הדם. השפעה זו מיוחסת בעיקר לתכולת חלבון, סידן, זרחן, מגנזיום, ויטמין D, ויטמין K וחומצות שומן ספציפיות. מאידך, אחוזי השומן משתנים ממוצר חלב אחד לאחר ועצם הימצאות חומצות שומן רוויות במוצרי החלב מהווה סיבה למחלוקת בהיותן בעלות פוטנציאל להשפעות קרדיווסקולריות שליליות.
סוגי השומנים הקיימים
בואו נבין את ההבדלים בין סוגי השומנים ותכונות חומצות השומן המרכיבות אותם:
- שומן רווי: שומן מוצק בטמפרטורת החדר, מקורו בעיקר במוצרים מהחי, כמותו רבה יותר ככל שאחוז השומן במוצר גבוה יותר. המקורות העיקריים לשומנים רוויים הם מוצרי חלב שמנים (חמאה, שמנת, גבינה שמנה, חלב מלא), בשר שמן לסוגיו (סטייקים, המבורגרים, נקניקיות ובקר שמן) ושמנים צמחיים מדקלים, לבבות דקל וקוקוס.
- שומן טרנס: שומן צמחי שעבר הקשייה באמצעות שינוי המבנה הכימי שלו. שומן טרנס מופיע בעיקר במוצרים מעובדים כגון: בורקסים, חטיפים, קרקרים, עוגות, עוגיות קנויות, חלק מהמרגרינות הקשות וכמעט בכל מזון מהיר או מעובד המוכן לחימום במיקרוגל. חומצות שומן טרנס המצויות באופן טבעי במזון (כגון בשר בקר וחלב), כנראה ואינן מזיקות באותה מידה. המטרה היום בעולם היא להוציא את שומן הטרנס מהמזון המתועש, וכן יצרני מזון רבים הפחיתו באופן משמעותי את תכולת השומנים הרוויים ושומני הטרנס במזונות.
- שומן רב בלתי רווי: שומן נוזלי בטמפרטורת החדר. מקורות עיקריים לשומן רב בלתי רווי כוללים שמנים צמחיים: סויה, חמניות, תירס קנולה, דגים שמנים, שמן דגים, אגוזים, זרעים ומרגרינות רכות. לקבוצה זו שייכות חומצות שומן מסוג אומגה 3.
- שומן חד בלתי רווי: שומן נוזלי בטמפרטורת החדר ולו תכונות מגינות כחלק מהדיאטה הים תיכונית. מקורות לשומן חד בלתי רווי הינם שמן זית, שמן קנולה, אבוקדו, בוטנים, אגוזי מלך, אגוזי לוז, פקאן, קשיו ופיסטוקים.
לקריאה נוספת על שומנים כנסו לכאן.
ההמלצות התזונתיות
ההמלצות המעודכנות לשנת 2015 על פי הוועדה למניעת מחלות קרדיווסקולריות בשיתוף האיגוד הקרדיולוגי בישראל ועמותת הדיאטנים בישראל מדברות על:
- צריכת שומן בתזונה בכמות של 40%-25% מסך הקלוריות בתפריט היומי.
- העדפת צריכת שומן חד בלתי רווי ממקור צמחי או חומצות שומן רב בלתי רוויות מסוג אומגה 3 על פני צריכת שומן רווי.
- הימנעות ככל האפשר מצריכת שומן טרנס משמנים צמחיים מוקשים.
- צריכת שומן מסוג אומגה 3 בעיקר ממקור דגים למניעה ראשונית של מחלות לב וכלי דם.
כנסו בנוסף:
מתכונים לשבועות
חלב עיזים - לבריאות ואריכות ימים
שבועות: גבינות מומלצות ותכולת נתרן
הצטרפות אל הניוזלטר של FoodsDictionary
צריכת דגנים מלאים וסיבים תזונתיים
דגנים מלאים הינם דגנים שלא עברו עיבוד ומכילים את הקליפה, האנדוספרם והנבט, ועשירים בסיבים תזונתיים, נוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים כגון: לחם מקמח מלא, אורז מלא, שיבולת שועל וכדומה. סיבים תזונתיים הם פחמימות המצויים בצמחים, אינם מתעכלים ונספגים במעי הדק, עוברים למעי הגס ועוברים תסיסה על ידי חיידקי המעי שלנו. הסיבים התזונתיים מצויים בדגנים מלאים, פירות, ירקות וקטניות, ולהם יתרונות בריאותיים רבים ביניהם הגברת פינוי הכולסטרול "הרע" (LDL) מהדם לכבד, וכן תורמים לתחושת השובע. במחקרים שונים נמצא קשר הפוך בין צריכת דגנים מלאים וסיבים תזונתיים לסיכון לתמותה, מחלות לב וכלי דם, יתר לחץ דם, שבץ, השמנת יתר וסוכרת.
טיפים לארוחת חג שבועות בריאה וטעימה
לאחר שהכרנו את התכונות של חומרי הגלם להכנת ארוחת חג השבועות, אתן לכם מספר טיפים פרקטיים להפיכת ארוחת החג לבריאה, מזינה וטעימה:
- בחרו גבינות ומוצרי חלב עד 5% שומן: צהובה לייט, גבינת שמנת 5%, גבינות קשות כמו בולגרית וצפתית 5%, החליפו את השמנת ביוגורט טבעי דל שומן, העשירו גבינה לבנה 5% במגוון עשבי תיבול או תבלינים: עלי בזיליקום, נענע, זיתים, פפריקה, שום, בצל, זעתר, שמיר, עירית וכדומה.
- הקפידו על תכולת נתרן נמוכה במוצרי החלב. מזון נחשב לדל בנתרן כאשר ל- 100 גרם מוצר תכולה של מתחת ל- 100 מ"ג נתרן (מפורט בטבלת הערכים התזונתיים על כל תווית מזון).
- בחרו לחמים מקמח חיטה מלא או שיפון מלא.
- הימנעו מקניית מאפים ופשטידות מוכנות. פשטידות ביתיות הן קלות להכנה וטעמן נפלא. השתמשו בגבינות רזות, הרבו בירקות מסוגים שונים ובחרו בקמחים מלאים (מצורף מתכון בהמשך).
- הימנעו משתייה מתוקה בארוחה כגון מוגזים ומיצים, והקפידו על שתיית מים מרובה.
- כוס יין ממוצעת (150 מ"ל) תכיל 120-130 קלוריות. זכרו כי גרם אחד של אלכוהול מספק לגוף 7 קלוריות ( כמעט פי 2 מהערך הקלורי של גרם פחמימה או חלבון).
- במידה ואתם נוהגים לשתות אלכוהול - העדיפו יין אדום או לבן יבש. ליין אדום יתרון בריאותי בזכות הימצאותם של המרכיב הצמחי (פלבנואידים), שנמצאו במחקרים כמסייעים במניעת מחלות לב וכלי דם.
- בחרו בקינוחים על בסיס פירות עונה טריים. לידיעתכם, פרוסה דקה של עוגת גבינה יכולה להכיל בממוצע 250-350 קלוריות, תלוי במרכיבים, תכולת הסוכר והשומן.
- ערב החג לא חייב לסבוב כולו סביב האוכל. תיהנו מאווירת החג והבילוי המשפחתי.
- זכרו שמדובר על ארוחת חג אחת והיא לא זו שתקלקל לכם את הדיאטה. תזונה נכונה ואורח חיים בריא חשובים כדרך קבע, וההמלצה שלי היא דווקא בחיי היום יום ובתקופות השגרה להקפיד על ההנחיות לתזונה נכונה ואורח חיים בריא!
מתכון לפשטידת ירקות וגבינות טעימה וקלה להכנה
מצרכים:
- ירק משתנה לבחירה: עלי תרד או מדליוני תרד קפואים/קישואים מגורדים/כרובית שלמה/פלחי ברוקולי/ברוקולי וכרובית/שקית לקט ירקות סנפרוסט/3 קופסאות פטריות טריות.
- קופסא גבינה 3%.
- קופסא קוטג' 3%.
- 2 יוגורט ביו טבעי 1.5%.
- קופסא (250 גרם) בולגרית 5% או צפתית 5% (מפוררת).
- 3 ביצים.
- תבלינים מומלצים: מלח, פלפל שחור, אבקת שום.
- תבנית אפייה.
הוראות ההכנה:
- להפשיר את הירקות במים רתוחים.
- לערבב את כל המצרכים בקערה.
- ליצוק את הבלילה לתבנית אפייה.
- להכניס לאפייה בתנור בחום של 180 מעלות למשך כ- 45-60 דקות.
- בתיאבון (:
שיהיה חג שמח מלא באהבה ושמחה!
קארין גרינבוים, דיאטנית קלינית מתמחה ביעוצי תזונה לירידה במשקל, תזונה בהריון ומצבים קלינים רפואיים. אל האתר של קארין: www.karinnutrition.com
|