הכל מתחיל עוד מספר ימים לפני - קניית הבשר צריכה להיערך לפי רשימה מוכנה מראש. מומלץ תמיד לחשב על פי 200 גרם בשר לכל היותר לאדם (אין לשכוח שתמיד מתווספים הסלטים והפיתה בתור פחמימות וזה עוד לפני יין/בירה/מרשמלו ושאר התוספות האהובות עלינו כש"עושים על האש"). אל דאגה - כמות הבשר תספיק די והותר - אין צורך לעורר את הרגש הפולני.
אני ממליצה לקנות מקצב שאתם סומכים עליו, ואפילו כזה שקיבלתם עליו המלצות. מומלץ להגיע מוקדם בבוקר לקצב ולבדוק את מצב המקרר - על הקצב לשמור את הבשר לאורך כל שעות היום והלילה בתנאי קור אופטימליים כדי למנוע התפתחות מושבות חיידקים המסוכנות לבריאותכם.
ישנם קצבים המנסים לחסוך בעלויות הקירור ובוחרים להעלות את הטמפ' בלילה ולהחזירה לטמפ' נמוכה יותר בבוקר - אם תגיעו בשעה מוקדמת תוכלו לחוש את החום באטליז ולבחור באופן מושכל את הבשר שאתם אוכלים. אם הבשר לא נשמר כל הלילה בטמפ' נמוכה הוא יריח רע, וצבעו יהיה חום במקום אדום. בדגים תוכלו להרגיש שכבה רירית וחלקלקה - התרחקו מבשר כזה.
סטייקים - כדאי לבחור נתח רזה (סינטה או פילה). חלקים אלה דלים בשומן אך עשירים בארומה בשרית מודגשת. ניתן גם לבקש מהקצב שיטחן אותו מול עינכם ולהכין קבבים משובחים בתוספת צנובר, פטרוזיליה ובצל.
נקניקיות תעשייתיות - לא מומלצות בכלל! מדובר בחלקים הפחות איכותיים בבשר ותוספות כגון ניטריטים, פוספטים ושאר חומרים לא מומלצים המסתיימים ב"טים". אם כבר בוחרים לאכול נקניקיות - ישנן קצביות המכינות אותן מחלקי בשר משובחים בעצמן ללא תוספים תעשייתיים.
|
|
מומלץ לקנות חזה עוף ולהשרותו במרינדה של לימון, שום, שמן זית ורוזמרין ולצלות על האש - ארומה משובחת וטעם נפלא ללא שומן רווי, מלח מיותר ושאר חומרים המזיקים לבריאות. |
אני לא ממליצה על כנפיים ושיפודי פרגית - זהו בעצם הפולקע של העוף משוטח לנתח ללא העצם. החלקים הללו עשירים בשומן רווי (ובעצם בכולסטרול) לעומת חזה העוף. |
|
למי שלא מוכן לוותר על השיפודים - ניתן לבחור בחלקי הודו רזים, בחירה בריאה ושונה מהפרגית המסורתית. כמו כן, ההודו עשיר בויטמין B12 וברזל. עוד על שיפודים - ירקות הם בחירה מבורכת: אפשר לחתוך לרבעים ולקוביות עגבניה, בצל, חציל, ראש שום, פלפל וקישוא ולצלות על האש - טעים! אופציה נוספת המומלצת בחום היא דגי ים: ניתן לעטוף את הדג בנייר כסף ולצלות על האש - מתקבלת תוצאה מפתיעה בטעמה! |
|
נעבור לסלטים: מומלץ תמיד להכין סלט בבית ולא לקנות מן המוכן - כמות החומרים המשמרים, המייצבים ושאר תוספי המזון מייתרת את כל העסק. אני ממליצה לחתוך כרוב דק-דק ולתבל במעט מלח ולימון. אפשר להוסיף גם חמוציות ושומשום ולהחליף את הלימון ברוטב סויה (דל נתרן) ואז מתקבל סלט אסייתי משובח. |
|
חומוס - התארגנות מוקדמת והכנת חומוס ביתי עדיפה תמיד על האופציה הקנויה. הרכיבים הפשוטים והבחירה בחומרים איכותיים יותר בבית (כמו שמן זית איכותי ושליטה על כמות המלח) הופכת את הממרח הלאומי לבחירה יותר בריאה. החוק הזה נכון גם לגבי טחינה, חצילים קנויים ועוד סלטים כיד הדמיון הטובה. |
|
צ'יפס - יש משפחות רבות שמביאות לחלקת הדשא הקטנה גם את הצ'יפסר הביתי לטיגון מכל הבא ליד - מיותר!!! צ'יפס הוא בחירה גרועה לכל דבר ועניין ומומלץ בחום להפסיק לצרוך אותו - קלוריות נטולות כל ערך תזונתי שבתוספת מלח גם מעלות את לחץ הדם. |
|
פיתות - מומלץ לבחור פיתות מקמח מלא - למי שלא אוהב את הטעם, אפשר לומר שגם ככה היא משמשת כיס לכל המזון שנכניס לתוכה - כך ששווה להרוויח עם פיתה מחיטה מלאה כמה וכמה גרמים של סיבים תזונתיים מועילים. |
|
שתיה קלה - כרגיל - ההמלצה הגורפת היא למים - מים קרים וזכים. אם אוהבים משקאות מוגזים כדאי לבחור את משקאות הדיאט, או להכין לימונדה ביתית (לימון, סוכר חום ומעט עלי נענע) - טעים, מרווה ומהווה בחירה טובה יותר ממשקאות קלים תעשיתיים. |
לאוהבי שתיה חריפה - בירות ושאר המשקאות החריפים (וודקה, ליקרים לסוגיהם, קוניאק או וויסקי) לא מומלצים, מפאת כמות הקלוריות שהן מכילות בכל בקבוק. אם כבר בחרתם לשתות אלכוהול רצוי לשתות יין אדום - למרות שגם בו יש לא מעט קלוריות, הוא מכיל אנטי אוקסידנטים, הנאבקים ברדיקלים חופשיים שנוצרים בין היתר בצלייה על המנגל. יין לבן לא מומלץ - אין בו ערך מוסף אלא רק קלוריות ללא שום ערך תזונתי. להזכירכם - המנה המומלצת של יין אדום לאדם בריא היא עד כוסית אחת לאישה ועד שתי כוסיות לגבר. |
|
הבחירה המתוקה - למרות שמרשמלו על האש הוא אופציה מתבקשת באופן אוטומטי - תמיד אפשר לגוון בסלט פירות איכותי עם פירות העונה (יש עכשיו שסק מצויין בשווקים). |
בנוסף, לרוב מתווספת לסיום הארוחה שקית פיצוחים מרשרשת - אני ממליצה לקנות פיצוחים לא מומלחים אלא רק קלויים קלות - הטעם של הגרעין/שקד/בוטן הרבה יותר מודגש מאשר כשהוא מצופה בתוספות של מלח וזו בחירה הרבה יותר איכותית ובריאה ללב. הפיצוחים מאוד בריאים ללב עקב רמות השומן החד בלתי רויי שהם מכילים - אך ברגע שממליחים אותם ההשפעה בטלה בשישים כי המלח כאמור מעלה את לחץ הדם. |
|
והמלצה אחרונה - אם כבר יצאתם לטבע ופתחתם שולחן - קחו את הילדים להליכה באיזור - יש להם ארץ נהדרת להכיר, שחקו איתם בכדור, מטקות או כל פעילות גופנית שאהובה עליכם. |
|
שיהיה לכולנו יום עצמאות שמח! |
|
איילת רנרט
|
|
דיאטנית קלינית
|