התחלתם לשלב גזר בתפריט היומי שלכם?
עמוק אל תוך השורשים
גזר הוא צמח דו שנתי והוא נמנה בין ירקות ממשפחת השורשיים. צבעו נע בין כתום עז ללבן, מרקמו קשה והוא בעל ערך תזונתי גבוה מאוד. ניתן לומר שמקורותיו של הגזר הם ככל הנראה מאפגניסטן, ולמעשה גם כיום היא נודעת כמקום מרכזי לטיפוח סוגי הגזר השונים.
מבנה הגזר וצורתו
כולנו יודעים שהגזר הוא ירק מאורך בעל צבע כתמתם וטעם מתקתק, אך מעולם לא הכרנו את החלקים השונים. ברוחבו של הגזר ניתן להבחין בשני איזורים:
- קליפה רכה: קליפה זו מכילה את רוב החומרים המסייעים למניעת זיהומים (תשמורת).
- ליבה: בליבה למעשה מסתעפים צינורות העצה (הממוקמים במרכז הירק) וצינורות השיפה (המצויים בהיקף הגזר), והיא חלק קשה יותר המאופיין בדלות יחסית של רכיבים תזונתיים.
- פרח הגזר: בתפרחת של הגזר מצויים חמישה עלי כותרת. הם מופרדים באמצעות צבע לבן-צהבהב וחמישה אבקנים. ניתן לומר שהפרחים מושכים חרקים, אשר אלה מעבירים את הזרעים ובכך מסייעים בתהליך ההאבקה של הגזר.
ערכים תזונתיים
הגזר ידוע כירק בריא מאוד בזכות ערכו התזונתי הגבוה. למעשה, הוא מכיל כמות גבוהה של ויטמין A, חומצה פולית, וויטמינים מקבוצת B. בנוסף לכל אלה, נציין שהוא עשיר באשלגן ופחמימות ואיננו מכיל שומן. בשל כל אלה, מייחסים לו סגולות וממליצים לצרוך אותו על בסיס קבוע החל מגיל צעיר. נדגיש כי גזר בינוני, במשקל של כ- 60 גרם מכיל כ- 25 קלוריות סך הכל! שלא נדבר על הכמות היומית המומלצת של ויטמין A - המשלימה לכמחצית מהכמות היומית הנדרשת לאדם מבוגר. ויטמין זה משפר את ראיית הלילה ומכאן מגיעה האמונה הרווחת שאכילת גזר מומלצת לשיפור הראייה. לצד אלו, הגזר מועיל מאוד לחיזוק העצמות, מסייע לריריות הגוף, מספק הגנה איכותית לעור הגוף ומשמש כנוגד חמצון טבעי.
כיצד בוחרים גזר איכותי?
תחילה, נציין שהעונה החמה עבור הגזר מתחילה בדצמבר ונמשכת עד סוף מאי, ואת הגזר הכתום ניתן למצוא במגוון תצורות: זן הקונצרטו, המייסטרו, הלגונה הכחולה, הניירובי ודורדון. זנים אלו מתקתקים והם מתאימים במיוחד לסלטים טריים ולתבשילים. בנוסף לזנים הללו, ניתן למצוא בארץ עוד מספר זנים מיוחדים יותר:
- גזר סגול: גזר זה סגול מבחוץ וכתום מבפנים, אולם לאחר הבישול הצבע הסגול דוהה. טעמו של זן זה מתוק יותר משמעותית מטעמם של שאר הזנים.
- גזר צהוב: מרקמו של גזר זה רך ומזכיר מעט חמאה.
- גזר לבן: גזר זה מתוק יחסית ושמו הלועזי הוא טרסיד.
- גזר בוכרי: טעמו של גזר זה מריר יותר בהשוואה לשאר הזנים, והשימוש בו נפוץ בקרב מטבחים ותבשילים בוכריים כמו הפלוב.
את הגזר נבחר לפי מספר פרמטרים - וכדי לבחור בירק איכותי מומלץ ללכת על פיהם:
- גודל: רצוי שגודלו של הגזר יהיה בינוני.
- מרקם: כדאי לבדוק שהגזר קשה ולא רך, מאחר שמרקם רך אומר שהגזר איננו טרי.
- צבע: צבעו של הגזר צריך להיות חלק ומבריק, ללא שיערות לבנות וכתמים על הקליפה - כי אלו יעידו שהגזר כבר זקן ולא טרי.
- גבעול: צבעם של העלים והגבעול יעידו על טריותו. כלומר, אם העלים טריים ובעלי צבע חי כנראה שגם הגזר טרי וצעיר.
לקריאה נוספת:
האם סלק בריא? 5 יתרונות בריאותיים שאתם חייבים להכיר!
תותים: הלב האדום של הטבע
סילאן: כל מה שרציתם לדעת
להצטרפות לניוזלטר של FoodsDictionary (בחינם)
שילובים מעניינים
- צימעס: מנה שמככבת על שולחן השבת. צימעס מתוק וטעים מכיל כמות נכבדת של ויטמינים.
- מרק כתום: כאשר אנחנו חושבים על מרק כתום ישר עולה לנו מרק בטטה או דלעת. שלבו גם גזר או שניים בכל מתכון כדי להעלות את הערך התזונתי!
- מיץ גזר: מיצים טבעיים בריאים לנו במיוחד. אז אם אתם כבר מכינים ארוחת בוקר דשנה ובריאה - שלבו מיץ גזר, מיץ תפו-גזר (שילוב של תפוזים וגזר), או מיץ תפוח-גזר!
- חמוצים: את הגזר אפשר לשלב במגוון רחב של מתכוני חמוצים: חמוצים יפניים, חמוצים עיראקיים או סתם ירקות מוחמצים.
למה כדאי לצרוך גזר? 7 עובדות מעניינות לפניכם
- חיזוק המערכת החיסונית: כפי שציינו, הגזר מכיל כמויות גדולות של ויטמין A שממלא תפקיד חשוב בשמירה על פעילות תקינה של המערכת החיסונית. הוא חיוני להתפתחות איברים שונים בגוף וכן לגדילה תקינה. יש הגורסים שויטמין A מסייע ללמידה איכותית ולשמירה על הזיכרון לאורך זמן.
- ניקוי רעלים מהגוף: אם לא הספיקו מגוון התכונות המיוחסות לויטמין A, נציין שהוא תורם רבות לכבד ולסילוק חומרים רעילים מהגוף. בכך הוא מקטין את רמת המרה והשומן בכבד. בנוסף, סיבי הגזר עוזרים בניקוי המעיים וגם הם מזרזים את סילוק הרעלים מהגוף.
- בריא לשיניים ולחניכיים: לעיסה של גזר טרי, חי וקשיח עוזרת בניקיון חלל הפה. לא הרבה יודעים, אבל אכילת גזר חי בעצם מנקה את הפלאק ומסירה חתיכות מזון שנתקעו בין השיניים. יחד עם זאת, בזמן לעיסת הגזר מופרש רוק רב שעוזר בוויסות החומציות בפה ובכך לא נותן לחיידקים להתרבות.
- מסייע לפעילות הלב: הגזר מכיל כמות גדולה של אשלגן. למעשה, מדובר במינרל שמומלץ לצרוך לתפקוד התקין של הלב. בכדי לוודא שלא יווצר מחסור באשלגן בגוף, כדאי לאכול על בסיס יומיומי מאכלים שמכילים כמות אשלגן נכבדת - כמו גזר.
- עור פנים צעיר וזוהר: לצד כל הסגולות שמנינו עד כה, כנראה שיעניין אתכם מאוד לדעת שאכילת גזר על בסיס קבוע תסייע להאט את הזדקנות תאי העור. בנוסף, אכילת גזר יעילה לטיפול בפצעים שונים כמו אקנה ולטיפול בפגעי פיגמנטציה. למעשה השילוש הקדוש: אכילת גזר, שתיית מיץ גזר ומריחת גזר על הפנים יהפכו את העור שלכם לזוהר וחלק. ניתן להכין באמצעותו מסיכות פנים שונות ולשלב את הגזר עם דבש, לימון ושמן זית.
- בריאות העיניים: אין אחד שלא יודע שאכילת גזר מומלצת לשמירה על בריאות העיניים. מנגד, מחסור בויטמין A (הקרוי גם רטינול) עשוי לגרום לעיוורון לילה.
- נוגד חמצון שמאט הזדקנות: לצד מגוון הויטמינים והמינרלים המצויים בגזר, ישנו ויטמין חשוב נוסף - ויטמין E. ויטמין זה ידוע כנוגד חמצון המסייע למניעת מחלות לב, תהליכי הזדקנות, מניעת מחלת הסרטן ועוד. בנוסף לכך, הגזר עשיר בסיבים תזונתיים שמסייעים להסדרת פעילות מערכת העיכול והאטת ספיגת חומרים שונים כמו סוכר וכולסטרול.
גזר חי או מבושל - מה בריא?
הדעות חלוקות לגבי הצורה האידאלית שבה כדאי לצרוך את הגזר. לדעתנו כל צורה היא טעימה ובכל צורה ויטמינים ומינרלים שונים יבואו לידי ביטוי. בזמן הבישול תכונות שונות בולטות יותר - וביניהן יכולת הגזר לתפקד כנוגד חמצון. למעשה, בטא קורטן (החומר שנותן לירקות הכתומים את הפיגמנטים) משתחרר בזמן הבישול ובכך העובדה כי היותו נוגד חמצון אפילו מתחזקת. מנגד, גזר חי מכיל כמות גדולה של פוליפנולים המסייעים להקטנת הסיכוי לחלות בסרטן. לאור אלו - נראה שכדאי לשלב הן גזר חי והן גזר מבושל בתפריט השבועי.
לסיכום
אכילה של גזר חשובה מאוד לתפקוד התקין של הגוף. לגזר מיוחסים מגוון רחב של ויטמינים ומינרלים, שכל אחד מהם מסייע לתפקודו התקין של גופנו. היכנסו היכנסו: מתכונים עם גזר.
|