גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | תזונה בריאה | » | ירקות כתומים: יתרונות והמלצות |
אדומים, כתומים-צהובים, ירוקים, כחולים-סגולים ולבנים - אלו הם חמשת צבעי הקשת של פירות וירקות הידועים בסגולותיהם הבריאותיים ותרומתם של כל צבע וצבע לגופנו. ארגוני הבריאות העולמיים מעודדים אכילה של קשת הצבעים, לפחות 5 מנות פרי וירק ביום ומתוכם לפחות 3 ירקות ביום. הירקות הכתומים מציגים קבוצה רחבה ומגוונת בעלת קשת טעמים ומרקמים, אשר מעבר לתרומה לבריאותנו יכולים להוסיף לתפריט שאנו אוכלים רבות. אז מה כל כך מיוחד בקבוצת צבע זו?
נורית קליפר, דיאטנית קלינית, RD, 24.07.2013
אוהבים גזר? הוא גם בריא מאוד...
את קבוצת הירקות הכתומים מייחדים פיגמנטים בשם קרוטנואידים. סוג הקרוטנואידים הנפוצים בקבוצת צבע זו הינם האלפא קרוטן, בטא קרוטן, וכמו כן גם הלוטאין, זיאוקסנטין (zeaxanthin) ובטא קריפטוקסנטין (beta cryptoxanthin). קבוצת הבטא קרוטן נחשבת לכוכב העולה בקבוצה זו ונחקרה לעומק. מה הם הקרוטנואידים?הקרוטנואידים הם בעצם נוגדי חמצון חזקים בעלי צבע כתום-צהוב. מחקרים הראו קשר (לא בהכרח ישיר) בין אכילת ירקות כתומים-צהובים להפחתה בסיכוי ללקות במחלות כרוניות, כגון מחלות לב וכלי דם וסוגי סרטן שונים. כמו כן, קבוצה זו נחקרה בהקשרה לבריאות העין ומניעת קטרקט. הקשר לויטמין Aהקרוטנואידים יכולים להפוך בגוף לויטמין A אשר לו תפקידים רבים, החל מחיזוק המערכת החיסונית ומערכת הראייה, הגדילה וההתפתחות התקינה של תאי הגוף, ועל כן מניעה של התפלגות לתאים סרטניים, התפתחות עוברית תקינה ועד לביטוי תקין של גנים. לאכילת ירקות כתומים המכילים בטא קרוטן יש יתרון על אכילת ויטמין A "מוכן" שנמצא במאכלים מן החי בצורת רטינול. זאת בגלל שויטמין A הינו ויטמין המסיס בשומן אשר יכול להיאגר בגוף, במיוחד בכבד, ולהצטבר לרמות מזיקות, אבל למערכת ההסבה של בטא קרוטן לויטמין A יש רגולציה טובה המפסיקה את התהליך כאשר הגוף רווי בויטמין A ואין לו באותה עת צורך במינון נוסף של ויטמין זה. חשוב לדעת כי הקרוטנואידים, בשל היותם מסיסים בשומן, נספגים טוב יותר בהימצאות שומן בריא בארוחה, כך שהוספת שמן זית לסלט או למרק כתום ישפר את ספיגת בטא הקרוטן שבו. ומה עוד יש בירקות הכתומים צהובים?
כמה לצרוך?כאמור, ההמלצה הכללית של ארגוני הבריאות העולמיים היא לפחות כ- 5 מנות של ירקות ופירות ביום, כאשר מומלץ לאכול יותר ירקות מפירות בשל רמות הסוכר הגבוהות יותר שבפירות. לגבי ירקות כתומים, משרד החקלאות של ארה"ב פרסם תפריטים לדוגמה עם המלצות שבועיות לצריכת קבוצות המזון השונות, והן מתבססות על גיל, מין וצריכה קלורית. לאישה בשנות ה- 40 לדוגמה, שהינה במשקל תקין וצורכת כ- 2,000 קלוריות ביום, מומלץ להוסיף כ- 5.5 כוסות ירקות כתומים לתפריט השבועי. להלן רשימה לדוגמה של ירקות ופירות כתומים. פירות: משמש, קלמנטינה, אפרסמון, מלון, פפאיה, אפרסק, מנגו, תפוז. ירקות: גזר, דלעת, דלורית, בטטה, פלפל כתום. כיצד אפשר לשלב ירקות וגם פירות כתומים בתפריט?
בתיאבון ולבריאות, לקריאה נוספת בנושא ירקות: |