כל הטיפים לקראת ניתוח לקיצור קיבה
יחד עם זאת, חשוב מאוד לזכור שבניגוד למה שלפעמים חושבים, הרי שמדובר לא בקסם רפואי אלא בהליך ניתוחי עם כל מה שמתפרש מזה שיש לו גם סכנות וסיבוכים אפשריים, וכן תופעות לוואי - חלקן הפיכות וחלקן לא. בנוסף, יש לזכור שכדי לשמור על המשקל שיורד די בקלות בשנה הראשונה, ולמנוע את עלייתו בחזרה (כפי שמתרחש בדיאטות רבות), יש לשנות הרגלי אכילה, בחירת מזון וצורת חשיבה.
לאחרונה עלו לכותרות מספר סיפורים על סיבוכים כביכול של הניתוח, הקשורים לפגיעות נוירולוגיות שונות עד לשיתוק. הסיבוכים הללו נגרמו עקב חוסרים תזונתיים, לרוב חוסר בויטמין B1. חשוב לומר ולהדגיש - בניגוד למצבים אחרים, כאן לא מדובר בסיבוך של הניתוח עצמו, אלא בסיבוך שנגרם עקב התנהגות לקויה של המנותחים עצמם ו/או של המטפלים בהם. את הבעיות הללו ניתן היה למנוע על ידי התנהלות אחרת. הכתבה הנוכחית באה להסביר כיצד ניתן למנוע את המצבים הללו הקשורים לחוסרים תזונתיים.
המניעה מתחילה כבר בהתנהגות שלפני הניתוח
- בחירת מנתח: כשאתם בוחרים את המנתח אל תסתפקו רק בהמלצות מהמנותחים המרוצים. ודאו פרטים כמו ניסיון עבודה, האם בקיא במספר סוגי ניתוחים או רק באחד, נסו לגלות מידע לגבי מקרים של סיבוכים וכיצד התנהל והתנהג במקרים אלה. זכרו ישנם סיבוכים בלתי נמנעים ולא הכל תלוי במנתח, ויחד עם זאת חשוב לדעת כיצד המנתח מתנהל במצבים אלה ומה רמת האמפתיות והאחריות שהוא מפגין כלפי המטופל במצבים אלה, דווקא כשלא הכל הולך. חשוב גם לדעת על רמת המעקב אצל המנתח אחר הניתוח גם בטווח הארוך, במיוחד אם בחרתם לבצע את הניתוח אצלו במסגרת פרטית. חשוב לקבל ממנו דרך ליצירת קשר במקרים דחופים ולבדוק מה רמת זמינותו אליכם במקרים אלה. לפעמים ישנם מנתחים עם שמות פחות מפורסמים אך מצוינים, ועם מעקב איכותי ויחס מעולה.
- בחירת מקום הניתוח: בשיקולים בבחירת המקום יש לקחת בחשבון לא רק כמה מהר יתרחש הניתוח (לפעמים כאשר לא מספיק מוכנים המהירות הזו הופכת מיתרון לחסרון), אלא להתייחס לעובדה האם קיים מעקב ארוך טווח של צוות רב מקצועי (הכולל את המנתח, דיאטנית ופסיכולוג בריאטרים) ומהו איכותו. במידה ובוחרים בניתוח במקום שבו אין מעקב ארוך טווח, יש להתארגן ולמצוא מעקב כזה באופן עצמאי (אצל דיאטנית בריאטרית ופסיכולוג).
- התאמת סוג הניתוח למטופל: יש להתחשב בגורמים כמו מחלות רקע, תרופות, מידת ההשמנה וסגנון האכילה. ביצוע ניתוח שאינו מתאים למטופל רק כי זה הניתוח שהמנתח עושה או זה הניתוח שהחברים המליצו, יכול להקשות מאוד על המנותח. לדוגמא, מנותח שסובל מרפלוקס קשה בעקבות בקע סרעפתי טרם הניתוח, הרי שניתוח שרוול יכול להחמיר אצלו את הרפלוקס ולגרום להקאות מרובות שעלולות לגרום לחוסרים רבים. במקרה זה, ייתכן שעדיף לבחור מראש בניתוח מעקף גם אם הוא מורכב יותר או לשלב עם הניתוח גם ניתוח לתיקון הבקע.
- מעקב טרום ניתוחי אצל דיאטנית בריאטרית: מומלץ להתחיל כמה שיותר מוקדם, אפילו בשלב ההתלבטות לגבי הניתוח. דיאטנית בריאטרית הינה ישות אוביקטיבית ונטולת אינטרסים איתה אפשר להתייעץ לגבי ניתוח (כן או לא) ואיזה ניתוח מתאים. הייעוץ יעשה באופן אישי ובהתאם לנתונים האישיים של המטופל, הכוללים היסטורית השמנה ודיאטות, סגנון אכילה, מחלות נלוות, תרופות ועוד. דיאטנית בריאטרית תסייע למעוניין בניתוח להבין עד כמה הוא מתאים ומוכן לניתוח קיצור קיבה, וגם תבהיר לו אילו הרגלים והתנהגויות כדאי לשנות עוד לפני הניתוח. במידה ויש צורך, מומלץ להגיע למספר פגישות לפני הניתוח, ובהן להתחיל תרגול של אכילה איטית, לעיסה טובה, אכילת ארוחות מסודרות ומזון מוצק, הפחתת אכילת נשנושים מתוקים ומלוחים (שוקולדים, חטיפים, פיצוחים ועוד) שעוברים בקלות גם אחרי ניתוח, בעלי ערך קלורי גבוה וערך תזונתי נמוך. תרגול השינויים האלה לפני הניתוח חשוב להטמעת הרגלים נכונים אצל מי שמעולם לא השתמש בהם, ומקלים על עשיית השינוי אחרי הניתוח.
- תיאום ציפיות וקביעת יעדים מתאימים: מומלץ לעשות ביחד עם הדיאטנית הבריאטרית טרם הניתוח. ציפיות מציאותיות עשויות למנוע התנהגויות אכילה לא תקינות, ולעזור בשמירה על מצב תזונתי תקין.
- קבלת הסבר מפורט מהמנתח ומהדיאטנית על הצפוי בחודשים הראשונים שלאחר ניתוח: חשוב לקבל את תכנית האכילה הרב שלבית עוד לפני הניתוח, ללמוד ולהבין אותה. נכון שמקבלים הדרכה לימים הראשונים לאחר הניתוח גם מבית החולים, אולם יש לקחת בחשבון שמטושטשים מהניתוח, מרגישם עייפות וכאבים וקשה מאוד לקלוט ולהבין. קבלת התכנית מראש תאפשר להכין מראש את המאכלים והמצרכים הנדרשים. צמחונים וטבעונים, וכן אנשים הנמנעים מאכילת מוצרי חלב, חשוב שיידעו את הדיאטנית ויקבלו ממנה תחליפים מתאימים לשבועות הראשונים. חשוב לדעת גם על תופעות לוואי וקשיים אפשריים, ולקבל מראש הנחיות כיצד להתמודד איתם במידה ויופיעו. מדובר בהדרכה להתמודדות עם בחילות, הקאות, כאבי בטן, צרבות, שינויים בטעם ובחשקים למזונות ולשתייה, עצירויות, שלשולים וקשיים באכילה ובהתקדמות במרקמים.
- תיקון חוסרים תזונתיים טרם הניתוח בהתאם לבדיקות הדם: מומלץ לעבור עם הדיאטנית על כל בדיקות הדם שנעשו ובהתאם לערכים, במידה ויש חוסרים ברכיבים כמו ברזל, ויטמין B12, ויטמין D או חומצה פולית, חשוב מאוד לקחת עוד לפני הניתוח תוספים מתאימים לשם תיקון החוסרים והגעה לניתוח במצב תזונתי תקין. במחקרים נמצא שהסיכוי לחוסרים תזונתיים אחרי הניתוח נמצא במתאם הגבוה ביותר עם המצב התזונתי לפני הניתוח. כלומר, אנשים שסבלו מחוסרים תזונתיים שלא תוקנו טרם הניתוח - יש להם סיכוי מוגבר לחוסרים תזונתיים אחרי הניתוח.
- אנשים עם הפרעות אכילה על רקע רגשי כמו בולמיה, אכילה בולמוסית התקפית ואכילה לילית: מומלץ מאוד שיטופלו טיפול רגשי מתאים אצל פסיכולוג מומחה בהפרעות אכילה בטרם יעברו את הניתוח: ניתוח קיצור קיבה במצבים אלה ללא טיפול מתאים לא רק שלא יעזור, אלא עלול להחמיר מאוד את מצבו של המטופל ולגרום לדיכאונות ולהיפוך הפרעת האכילה.
לקריאה נוספת: ניתוח בריאטרי: כל המיתוסים ניתוח קיצור קיבה: מצריך ליווי דיאטנית? מיתוסים ועובדות בנוגע לבטן ולעיכול
המלצות לאחר הניתוח
- מעקב אצל הצוות המטפל: הכי חשוב להקפיד על מעקב רציף וסדיר אצל המנתח בהתאם להנחיות, במיוחד בחודש הראשון. בנוסף, חשוב כשבוע עד שבועיים אחרי הניתוח להגיע לדיאטנית הבריאטרית כדי לוודא איתה שמתנהלים נכון, לקבל פתרונות לבעיות שאולי כבר החלו לעלות, ולקבל הנחיות להמשך התנהלות. בחודשים הראשונים מומלץ לבקר אצל הדיאטנית בתדירויות של כל שבועיים לפחות ובהמשך במידה וההתנהלות תקינה - פעם בחודש. מומלץ שלא להסתפק במעקבים של פעם בכמה חודשים בשנה הראשונה - זה לא מספיק.
- מומלץ להתקדם בהתאם להנחיות הדיאטנית ולפי הדיאטה הרב שלבית: חשוב לא להתקדם מהר מדי, אך גם לא לאט מדי. חשוב מאוד לגוון במזונות ולהקפיד על צריכה מספקת של חלבון, וכן להתקדם במרקמים בהתאם להנחיות.
- בגלל הכמויות הקטנות והיעדר תחושות רעב, יש לאכול בשבועות הראשונים כל 3 שעות לפי שעון, גם בהיעדר תחושות רעב: כל שינוי במספר הארוחות יעשה רק בהנחיית הדיאטנית.
- יש להקפיד על נטילת הויטמינים בהתאם להנחיות שניתנו טרם הניתוח או מיד אחריו על ידי המנתח והדיאטנית: במידה ומתקשים בלקיחתם יש לעדכן את הדיאטנית ולקבל הנחיות חליפיות.
- במצב של הקאות, בחילות ופגיעה ביכולת לאכול בכלל או לאכול מספיק - יש ליידע את הצוות המטפל: יש ליידע את המנתח והדיאטנית בהקדם האפשרי ולהתנהל בהתאם להנחיותיהם. במצב של הקאות בלתי פוסקות וחוסר יכולת לשתות ולאכול, יש להגיע במהירות האפשרית לחדר המיון, עדיף בבית החולים בו עברתם את הניתוח, או בו עובד המנתח שנותחתם על ידו, ולעדכן את המנתח במקביל על הגעתכם לחדר המיון.
- יש להקפיד על שתייה מספקת בהתאם להנחיות שניתנו על ידי הדיאטנית ולהימנע משתייה מתוקה (שתייה מתוקה מדללת עוד יותר את מאגרי הויטמין B1 הנדרש לשם עיכול וניצול הסוכר שבשתייה המתוקה): במצב של חוסר שתייה מספקת וחשד להתייבשות יש להגיע לרופא, ובמידת הצורך לקבל נוזלים דרך הוריד.
לסיכום
חשוב לזכור שניתוח בריאטרי אינו כלי קסם ועלולים להיות לו גם תופעות לוואי וסיבוכים. אחרי הניתוח יש לבצע בהדרגה שינוי התנהגותי ותהליך זה עלול להיות מלווה בקשיים. התנהגות אכילה לא תקינה, כמו אכילה לא מספקת ולא מאוזנת והימנעות מרכיבי תזונה חשובים, הקאות מרובות ללא טיפול ואי נטילת הויטמינים הנדרשים, יכולים לגרום לחוסרים תזונתיים שיפגעו בתפקוד הפיזיולוגי עד לפגיעות נוירולוגיות בלתי הפיכות כמו שיתוק ואפילו לתמותה.
מצבים אלה אינם חלק בלתי נפרד מהניתוח והם לחלוטין ניתנים למניעה על ידי התנהגות תקינה של המנותח ומעקב אצל צוות רב מקצועי הכולל מנתח, רופא משפחה, דיאטנית בריאטרית ופסיכולוג. המעקב צריך להתחיל טרם הניתוח ולהמשך אחריו. בכל מצב לא תקין חשוב מאוד ליידע את הצוות המטפל ולהתנהל בהתאם להנחיות. זכרו - ירידה במשקל יפה ככל שתהיה לא שווה פגיעה נפשית או גופנית.
ענבר ויטנברג, דיאטנית קלינית בריאטרית ברחובות, טיפול באנשים הסובלים מהשמנה קיצונית לפני או אחרי ניתוחים לקיצורי קיבה, אימון לשינוי בגישת NLP. אל האתר של ענבר: www.inbardiet.coi.co.il
|