גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | תזונה בריאה | » | בסיס למרק: במה כדאי לבחור? |
מרק ירקות, מרק בצל, מרק פטריות, מרק עוף, מרק צח, מרק קטניות, מרק גריסים, מינסטרונה, צ`ורבה, בורשט... כל כך הרבה סוגי מרקים ועכשיו כשקר בתקופת החורף זה ממש מתבקש להכין קערית מרק טובה ומחממת. אם כבר מדברים על מרקים - מה צריך להיות הבסיס למרק? מדריך בסיסי.
נטלי שמש, דיאטנית קלינית, M. Sc ,RD, 22.12.2013
בא לכם מרק על בסיס ציר קטניות?
בסיס למרק: ציריםציר מרק הוא בעצם מים בטעמים הנוצרים על ידי הרתחת רכיב מזון מסוים בתוכם (ירקות, בשר וכדומה). ציר מרק מהווה בסיס מצוין למתכונים רבים, כולל מרקים ותבשילים. צירי מרק לדוגמא:
את הציר שמכינים ניתן לחלק לקופסאות קטנות, ולהקפיא לשימוש מאוחר יותר במרקים/תבשילים. לקריאה נוספת: בסיס למרק: אבקת מרק ואבקות תבלינים אחרותאבקת מרק היא פתרון מהיר למי שאין לו ציר מוכן והיא מורכבת בעיקר מנתרן, חומרי טעם ומונוסודיום גלוטמט (שמחזק את הטעם ומאפשר להפחית את תכולת הנתרן במוצר). ישנן אבקות מרק מסוגים שונים שמתאימות למאכלים שונים כמו אבקת מרק עוף או בטעם עוף (האחת בשרית והשנייה פרווה, מתאימות למרק צח, מרק ירקות וכדומה), מרק בצל, מרק פטריות, מרק עגבניות ועוד. לגבי סוגיית מונוסודיום גלוטמט - אין סיבה לבחור דווקא באבקת מרק ללא מונוסודיום גלוטמט, הקיים במגוון מזונות טבעיים כמו עגבניות, סלק ואפילו בחלב אם. הוא מחזק טעמים ומאפשר שימוש בכמות פחותה יותר של נתרן. רצוי לבחור באבקת מרק הדלה ביותר בנתרן ושמכילה חומרי טעם טבעיים (ניתן להשוות במאגר הנתונים של האתר בין אבקות מרק של חברות שונות, וכך לדעת מראש מה לבחור בחנות, וגם כמובן להסתכל על האריזות בעת הקנייה). למי שלא רוצה להשתמש באבקת מרק אלא בתבלינים, ניתן לשלב תבלינים שאתם אוהבים כדוגמת אבקת שום, אבקת בצל, זרעי כוסברה, עשבי תיבול יבשים, פלפל שחור ומלח, לטחון הכל במטחנת קפה ולהשתמש במהלך הבישול. בסיס למרק: קוביות תיבולקוביות תיבול מכילות בעיקר שמן, סוכר, מלח וחומרי טעם, ושוב יכולות לספק פתרון מהיר לבסיס למרקים. אם רוצים להכין קוביות תיבול ביתיות עם פחות מלח ועל בסיס טבעי - קוצצים או טוחנים עשבי תיבול שאוהבים, מוסיפים שמן ויוצקים לתבנית קרח. לדעתי, ציר ירקות וציר קטניות בתוספת תערובת תבלינים ביתית/תיבולית ביתית זו האופציה הטובה ביותר, הטעימה ביותר וכמובן הבריאה ביותר. כאשר מבשלים את הירקות חלק מהמינרלים כמו מגנזיום עוברים למי הבישול, כך ששתיית הציר תורמת גם תוספת מינרלים לארוחה. בכל מקרה, איזה בסיס שתבחרו - שיהיה לכם חמים, טעים, בריא ונעים! הערה חשובה: הדעות השליליות על מונוסודיום גלוטמט מתבססות על דיווחים אנקדוטלים של תגובות שליליות בעקבות צריכתו. עם זאת, מחקרים לא הצליחו לבסס את הקשר בין מונוסודיום גלוטמט לתופעות לוואי גופניות והוא נחשב לבטוח לשימוש לפי מנהל המזון והתרופות האמריקני. נטלי שמש היא דיאטנית קלינית M.Sc, RD (הרזיה, צמחונות, טבעונות, גסטרו וספורט). הצטרפו אל דף הפייסבוק של נטלי. |