מהו המילוי המועדף עליכם? צילום: דפנה מיכאל
אז למה כדאי לשים לב כשאנו בוחרים אוזן המן?
- בעוגיות שאינן נמכרות במאפיות "בוטיק" לרוב בצק העוגייה יכיל שומנים שאינם בריאים כגון מרגרינה (אשר יכולה להופיע בשמה המפורש או ברשימת הרכיבים תחת המילים "שומנים מוקשים/מוקשים חלקית") או סוגי שמנים צמחיים אחרים כגון שמן דקלים או סויה. שימו לב לרשימת הרכיבים, ובחרו באוזני המן המכילות שמן צמחי כגון שמן קנולה ברשימת הרכיבים. יש לציין כי כדאי להעדיף אפילו חמאה על פני המרגרינות למיניהן.
- העדיפו אוזני המן העשויות מקמחים מלאים בשל העובדה כי הן מכילות יותר סיבים תזונתיים, ותורמות יותר לשובע.
- אוזני ההמן המסורתיות יכילו מילוי של תמרים או פרג, ואילו השכלולים של השנים האחרונות מזמנים לנו מילויים יצירתיים יותר (שוקולד, חלבה, ריבת חלב, אגוזים וכו'). השתדלו להסתפק במילויים הפשוטים יותר, שכן אלו בריאים יותר לרוב, ומספקים פחות עושר קלורי.
- אוזני המן ללא סוכר אינן מכילות כמות נמוכה יותר קלוריות או שומן לעומת אוזני המן רגילות.
- אל תוותרו על לנסות להכין בבית! כך תשלטו על כמויות הסוכר, סוג השמן וכמותו, וכן על סוג המילוי אותו אתם מוסיפים. ניתן להכין מילויים העשויים משוקולד איכותי המכיל מוצקי קקאו גבוהים, מילויי חלבה העשויים מטחינה/דבש/סילאן ואגוזים טחונים, תערובת של קקאו אמיתי, קינמון, מייפל וחמאת בוטנים איכותית וכל העולה על רוחכם...
- החשוב ביותר - בחרו באוזני המן קטנות ולא ב"אוזני פיל", שכן הגודל מהווה גורם חשוב בכמות הקלוריות בעוגיה, כך שאוזן המן קטנה תגיע לכ- 100-150 קלוריות בלבד.
לקריאה נוספת: איך להרכיב משלוח מנות יותר בריא? מיוחד לפורים: מאכלים בתחפושת על זרעי פרג ולמה בפורים?
אז עם כל המבחר והשפע, אילו מילויים מומלצים לנו יותר?
נתחיל מהמילויים היותר מסורתיים:
- תמרים: מילוי זה לרוב עשוי ממחית תמרים עם סוכר, ומכיל את כמות הקלוריות הנמוכה ביותר מרוב המילויים. התמרים אף הם בריאים עד מאוד (בתנאי שהמילוי לא מכיל הרבה סוכר וקצת תמרים), עשירים בסיבים תזונתיים (כ- 7 גרם ל- 100 גרם), מינרלים שונים כגון אשלגן, מגנזיום וסידן, וכן דלים בשומן. אין ספק שזהו מילוי מומלץ בשל היותו המילוי הכי פחות "מעובד", והעדיף ביותר מבחינת העובדה כי למילוי זה אין תוספת של שומנים שונים.
- פרג: זרעי הפרג מכילים כ- 40 גרם שומן שרובו אינו רווי, וכמות לא מבוטלת של קלוריות (כ- 500 קלוריות ל- 100 גרם). זרעי הפרג הינם בין המזונות העשירים ביותר בסידן, כך שב- 100 גרם פרג יש כ- 1,400 מ"ג סידן! (כף מכילה 200 מ"ג סידן - כמות השווה לזו המצויה בכוס חלב). הפרג אף מכיל כמות גדולה מאוד של סיבים תזונתיים (כ- 20 גרם ל- 100 גרם), ברזל ואבץ. התערובת לאוזן המן לרוב תכיל גם חמאה/מרגרינה יחד עם הפרג, אך יש גם תערובות שמבוססות על תפוחי עץ ופרג. גם מילוי זה הוא אחד העדיפים, בעיקר בשל עושרו התזונתי של הפרג.
- חלבה: החלבה עשויה מזרעי השומשום, אשר אף הם עשירים בשומן ובסידן, ובנוסף מכילים גם ברזל, אבץ ומגנזיום. לצערנו הרב, התערובת המצויה באוזני המן לרוב מגיעה מממרח חלבה, העשיר בסוכר ובשומנים מוקשים המוספים לו, ורחוק שנות אור מהשומשום ממנו הוא מגיע. ממרח החלבה יכיל לרוב כ- 550 קלוריות ל- 100 גרם וכמות לא מבוטלת של סוכר ושומן המוסף לו. זהו אחד המילויים הפחות מומלצים.
- אגוזים: לרוב תערובת האגוזים באוזני המן תגיע מאגוזי מלך ו/או בוטנים. לתערובת זו לרוב יתווספו שומנים נוספים כגון חמאה/מרגרינה, חלב, סוכר וקמח/פירורי עוגיות. אין ספק שהאגוזים הינם ספקי עושר תזונתי, ומכילים חלבונים, שומנים בריאים, ויטמינים ומינרלים רבים, אך התוספות לצורך הכנת מילוי זה גורעות מיתרונם.
- שוקולד: תערובת השוקולד המצויה ברוב אוזני ההמן היא כזו של שוקולד למריחה, כלומר, שוקולד אשר אינו עשיר במוצרי קקאו, אלא עשיר בסוכר ובשומן רב (לרוב שומן צמחי מוקשה), כך שהיתרונות הבריאותיים של השוקולד אינם מצויים באותה אוזן המן. המילוי מגיע ל- 550 קלוריות ל- 100 גרם, והוא המילוי הפחות מומלץ מבין המוזכרים כאן ברשימה.
הכותבת היא שמרית הלר, דיאטנית קלינית. אל האתר של שמרית: www.al-hamishkal.co.il
מתכונים לאוזני המן שתוכלו להכין לחג:
|