יום כיפור בסימן התחלה חדשה |
|
אני מציעה השנה הסתכלות מעט אחרת על המטרות והאתגרים המשקליים שלנו. במקום לשאוף לרדת במשקל במהלך "חודש הזלילות" המשפחתי - כדאי לשאוף לשמור פשוט על המשקל הקיים. שילוב של משפחתיות, ארוחות וחופש אינו בדיוק תנאי אידיאלי לירידה במשקל ולכן כדאי למזער את הציפיות ולקבל החלטה מושכלת שהירידה במשקל תיכנס לסדרה לאחר החגים. זכרו - בחודש עמוס חגים ואירועים משפחתיים כתשרי, גם שמירה על המשקל הקיים היא הישג לא מבוטל! |
|
האם צום בריא לגוף? |
|
קיימות מספר אסכולות בעניין: לדוגמא, קיימת דיאטת המיצים המפורסמת שאמנם לא מאפשרת לאכול אך ממליצה על שתיית מיצי ירקות ומים בלבד. זוהי דיאטה שמטרתה המוצהרת היא טיהור וניקוי הגוף - אך לטעמי הגוף הוא מכונה מספיק יעילה שמנקה ומטהרת עצמה גם ללא צום. עם זאת, צום של יום אחד פעם בשנה לא אמור להפריע לתפקודו התקין של הגוף, בהנחה שמדובר באדם בריא. כל מצב אחר דורש התייעצות רפואית. |
|
התגברות על מכשולים |
|
משוכה חשובה העומדת בדרכנו היא הארוחה המפסקת שלפני יום הכיפורים. ההיגיון אומר שצריך למלא מצברים במרץ בקיבולת האפשרית - אך האמת שונה בתכלית. אנשים הצמים ביום כיפור צריכים לבחור מזון שאינו מתובל מדי, מטוגן או עלול להכביד בצורת הכנתו על מערכת העיכול. |
|
אני ממליצה לפתוח את הארוחה המפסקת בכוס מים קרים (אגב, המלצה זו נכונה לכל הארוחות בשנה - פעמים רבות אנו מתבלבלים בין תחושת צמא לרעב והבלבול הזה עלול לעלות לנו בלא מעט קלוריות מיותרות). וכן לסיים את הארוחה המפסקת בשתי כוסות מים - אם זה קשה מדי, ניתן להוסיף מעט לימון, עלי נענע או פלחי תפוז שיעניקו למים טעם למי שלא אוהב לשתות מים. |
|
הצעת ארוחה מפסקת לדוגמא: |
|
הארוחה יכולה להתחיל במרק ירקות או מרק עוף צלול עם מעט אטריות. למנה עיקרית כדאי לבחור מנה מבושלת, צלויה או מאודה. למשל: עוף מבושל עם מעט תיבול או אפילו עוף צלוי בתנור עם תפוחי אדמה ובצל, בלוויית סלט ירקות עם לימון וכפית שמן זית. סלט אחר המומלץ לארוחה המפסקת הוא סלט חסה. החסה היא ירק מרענן שמכיל לא מעט מים והאפקט המרווה יכול לסייע לחוש נוחות רבה יותר לפחות בשעות הראשונות של הצום. |
|
אני אוהבת לשלב גם ירק מבושל בארוחה, למשל: ברוקולי, שהוא ירק עשיר בויטמינים ובאנטיאוקסידנטים (נוגדי חמצון המשפרים את התמודדות הגוף עם מפגעים חיצוניים ועם תוצרי הפסולת של הגוף עצמו), ובנוסף הוא לא מכביד על מערכת העיכול (אציין כי ישנם אנשים שברוקולי גורם להם לגזים ובמקרה זה אפשר להמירו בשעועית ירוקה). |
|
|
|
מחממים כפית שמן בסיר, מוסיפים את הבצל ומערבבים עד להזהבה. מכניסים את תוכן שקית הברוקולי, מוסיפים את הרטבים וניתן להוסיף גם פפריקה מתוקה או פלפל שחור לפי הטעם (אין צורך להוסיף מלח - רוטב הסויה מלוח מספיק). |
הברוקולי יגיר נוזלים כך שאין צורך להוסיף מים לסיר. מערבבים ומכסים את הסיר. מבשלים על אש בינונית למשך 15 דקות. מוסיפים את השומשום ומבשלים עוד 5 דקות או עד שהברוקולי רך אך עדיין נגיס. |
|
יופי - צמנו, כיפרנו, ומה עכשיו?
קודם כל לא מתנפלים על כל מה שנמצא בהישג יד. כדאי להתחיל בכוס מים בטמפ' החדר, לשתות כוס תה צמחים ולאכול בתחילה פתיבר או עוגייה פשוטה אחרת (אצלנו במשפחה בוחרים בפרוסת לחם עם מעט שמן זית מוזלף עליה...). אין כל מניעה לשתות שתייה חמה לאחר הצום.
ההדרגתיות הזו חשובה לגוף על מנת שלא יצטרך להתמודד עם עיכול של שטף מאכלים לאחר צום ממושך. הרעיון הוא לשמור על מסגרת תזונתית גם לאחר יום הכיפורים ולהבין שהעובדה שצמנו אין משמעה שחרור כל רסן. מידתיות היא קו המחשבה שצריך ללכת איתנו לפני ואחרי הצום. עכשיו ניתן לעבור לארוחה "האמיתית": כוס אורז או פסטה ברוטב עגבניות, פרוסת צלי בקר בליווי ירקות אפויים ואיך אפשר בלי סלט ירקות עשיר וצבעוני שיגוון את הצלחת... (:
הרעיונות שניתנו לפניכם מדברים בעצם על ארוחה המכילה בתוכה את כל אבות המזון: פחמימות (פסטה לדוגמא), חלבונים (פרוסת צלי) ושומנים (כפית שמן בסלט) תוך הוספת מגוון ויטמינים ומינרלים של שלל הירקות, כך שגם כאן כדאי לשמור על מסגרת תזונתית.
למען הסר ספק: בורקס ושאר מאפים מרובי מרגרינה וחמאה לא ייחשבו פחמימה מומלצת - גם לא לאחר צום. אנו נוטים לוותר לעצמנו בדברים מסוימים מתוך מחשבה ש"מגיע לנו" - צמנו וסבלנו. אולם דווקא בגלל ש"מגיע לנו", ראוי שנשמור ונטפח גם מבחינה תזונתית את המכונה המופלאה שנקראת הגוף שלנו, ואין כמו סיום צום יום הכיפורים כדי לפעול בעניין.
|
|
שנה טובה וצום קל, |
איילת רנרט, דיאטנית קלינית. |