איך מכינים ביצה קשה: המדריך המלא עם כל הטיפים החשובים
איך מכינים ביצה קשה: המדריך המלא עם כל הטיפים החשובים
אחת ולתמיד - הגיע הזמן לדעת איך מכינים ביצה קשה, מה ההבדל בין ביצה קשה לביצה רכה, מתי יודעים שהביצה הקשה מוכנה, כמה זמן לוקח להכין ביצה קשה ואיך מקלפים ביצה קשה מבלי שהחלבון יתקלף ביחד עם הקליפה. במדריך המלא שלפניכם אנחנו נסביר על כל השלבים בדרך להכנת ביצה קשה מושלמת במגוון אופני הכנה - אל תתביישו לקרוא את המדריך, זה אמנם נשמע קל ופשוט להכין ביצה קשה (רק להרתיח את הביצים בקומקום) אבל אם לא מקפידים על הדברים החשובים - גם הטובים ביותר יכולים להיכשל במלאכת ההכנה הפשוטה הזו. קדימה למדריך!
ישנם כמה טיפים שחשוב שתקפידו עליהם כשאתם ניגשים להכין ביצה קשה. ריכזנו עבורכם את הטיפים החשובים ביותר. אל תדלגו על השלב הזה...
ביצים לבנות או חומות: זה לא משנה בכלל, גם גודל הביצים פחות משנה.
מהמקרר או בטמפרטורת החדר: ההמלצה הרווחת היא להוציא את הביצים מהמקרר לכ- 5-10 דקות כדי שלא תהיינה קרות מדי ישירות מהמקרר. אגב, כדאי לוודא כמובן שהביצים טריות ולא ישנות (ביצים טריות אמורות לשקוע במים ולא לצוף).
מים קרים תחילה: מומלץ להניח את הביצים במים פושרים/קרים (מי ברז רגילים) בקומקום, פינג'ן או סיר קטן, ולהרתיח - לא להכניס אותן כבר מההתחלה למים רותחים. הדבר עלול להוביל להתפוצצות הביצים. מצד שני, יש כאלו שממליצים כן להניח במים רותחים מההתחלה, אך במקרה כזה יש להניח את הביצים בזהירות יתרה, להיעזר בכף ולקוות שהן לא תתפוצצנה (יש כאלו שמוסיפים פרוסת לימון אל המים הרותחים וטוענים שזה מסייע למניעת התפוצצות). אנחנו היינו הולכים על בטוח במקרה הזה.
לא יותר מדי מים: גובה המים צריך להיות כזה שיכסה במעט את הביצים בקומקום או בפינג'ן בו אתם עושים שימוש (כמובן שזה תלוי בכמות הביצים הקשות שאתם מרתיחים.
גובה הלהבה: בכדי להגיע לרתיחה וביעבוע יש לחמם תחילה את הביצים הקשות על להבה בינונית-גבוהה, ולאחר רתיחה להנמיך ללהבה נמוכה.
איך מקלפים ביצה קשה בקלות?
לכסות או לא לכסות: בתחילת הבישול אין לכסות את הקומקום במכסה, שכן אנו מעוניינים להגיע לכדי רתיחה. לאחר שהמים רותחים ומתחילים לספור את הדקות (בהתאם לסוג הביצה המבושלת שרוצים) - מומלץ לכסות את הקומקום, אך לא חובה.
כמה זמן לוקח להכין ביצה קשה: שאלת השאלות. הכל תלוי אם אתם רוצים להכין ביצה קשה או ביצה רכה. הכנת ביצה רכה לוקחת כ- 4-5 דקות בלבד. במקרה כזה החלמון נוזלי/רך מאוד (ביצה חצי קשה אם תרצו). ראוי לציין כי ישנה סכנת סלמונלה באכילת ביצה רכה, ולכן ההנחיה הגורפת היא לבשל את הביצה לכדי ביצה קשה ולא רכה (במיוחד לאנשים במצבי סיכון גבוה). אם תוסיפו לבשל עוד 1-3 דקות - החלמון יתמצק יותר אך עדיין יהיה רך יחסית. אם אתם רוצים להכין ביצה קשה - רצוי לבשל למשך 8-10 דקות (תלוי איך אתם אוהבים את החלמון שלכם).
השתמשו בטיימר: אל תתביישו לעשות שימוש בטיימר שיצפצף בדיוק ברגע שאתם צריכים להסיר את הביצים הקשות מהגז. זה עוזר למנוע בישול יתר או בישול חסר (במקרה שאתם לא מעוניינים בביצה רכה).
קירור תחת מים לאחר הבישול (קילוף ביצה קשה בקלות): ביצה קשה ממשיכה להתבשל גם לאחר שמכבים את הגז, ולכן יש להוציאה ולקרר תחת מים קרים כדי לעצור את הבישול (אנחנו לא רוצים שהביצה הקשה שלנו תתבשל יתר על המידה - אגב, בישול יתר יביא לכדי טבעת ירוקה מסביב לחלמון). לאחר מכן, יש להניח את הביצים הקשות בצד להתקררות נוספת ורק אז לקלף אותן בקלות. בנוסף, תוכלו במקום זאת להניח את הביצים הקשות למספר דקות בקערת מי קרח, מה שיסייע גם לקילוף קל יותר של הביצה הקשה. אגב, גם הוספת מלח למי הבישול מסייעת מעט לקילוף קל יותר של קליפת הביצה הקשה (אך לא חובה).
כמה זמן אפשר לשמור במקרר: ביצה קשה ניתנת לשמירה במקרר למשך מספר ימים, אך רק במידה ואינה קלופה. במידה וכבר קילפתם אותה - ההמלצה היא לאכול מיד ולא לשמור מעט במקרר (אנחנו פחות אוהבים ביצה קשה קרה). בכל מקרה, רצוי לעטוף בניילון נצמד או נייר כסף על מנת להימנע מספיגת ריחות במקרר.
חשוב לציין כי ישנן גרסאות רבות, אופני הכנה שונים וטיפים שונים בכל הנוגע להכנת ביצה מבושלת-מורתחת (ביצה קשה). האמת, זה עניין של העדפה, אם כי יש את מספר הטיפים המצומצם שכן כדאי להקפיד עליהם, אך לגבי השאר בין אם תבחרו בדרך זו או אחרת - הדבר לא יהיה מהותי מאוד בכל הקשור לתוצאה שתקבלו.
ביצה רכה או קשה: איך אתם אוהבים את הביצה המבושלת שלכם?
מניחים ביצים בטמפרטורת החדר בסיר קטן/פינג'ן וממלאים במי ברז פושרים/קרים עד לגובה של כס"מ אחד מעל הביצים.
מרתיחים את הביצים על להבה בינונית-נמוכה עד שהמים מבעבעים.
מנמיכים את האש ללהבה נמוכה, מכסים במכסה ומבשלים 8-10 דקות (להכנת ביצה רכה - ראו את מספר הדקות המומלץ בטיפים הנ"ל).
מסירים מהאש, מסננים את המים ושוטפים את הביצים הקשות במים קרים מתחת לברז או מניחים אותן במי קרח למשך מספר דקות.
מניחים את הביצים הקשות להתקררות בצד לכ- 5-10 דקות.
מקלפים ואוכלים בהנאה.
בתיאבון (:
איך מכינים ביצה קשה חומה?
ביצים קשות חומות, או בשמן השני חמינדוס, יכולות להתקבל בכמה דרכים. הדרך המקובלת ביותר עם להוסיף את הביצים אל חמין בסיר בבישול איטי או על הפלטה למשך כל הלילה - הביצים תקבלנה את הצבע החום החיצוני משאר מרכיבי החמין ואת הצבע החום הפנימי מהבישול הממושך והאיטי. בנוסף, ניתן גם לבשל על הגז למשך מס' שעות (4-5 שעות) על להבה נמוכה עם מעט קליפות בצל בתחתית הסיר ו- 2 שקיקי תה.
ביצה רכה: קיימת אזהרה מחשש לסלמונלה.
לא כדאי לפספס - מתכוני ביצים שווים ביותר
הכנתם ביצה קשה או ביצה רכה - אתם כמובן יכולים להתענג עליהן ככה סתם עם קצת מלח, פלפל שחור או כל תוספת אחרת שאתם אוהבים. מצד שני, אתם יכולים להוסיף אותן למגוון מתכונים אחרים ולשלב אותן עם טעמים שונים. הנה כמה רעיונות שאנחנו ממליצים לכם לאמץ, ובנוסף תוכלו למצוא כאן מתכוני ביצים נוספים כמו חביתות מיוחדות ועוד: