גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | על מזונות ומשקאות | » | פטריית רעמת הארי: יתרונות בריאותיים פוטנציאליים |
עדויות לשימוש בפטריות לצורכי מאכל ומרפא קיימות עוד מימי קדם בתרבויות סין ומצרים, אשר ייחסו להן תרומה לאריכות ימים. הקדמה הטכנולוגית והמחקרית בעשור האחרון, אפשרה הבנה עמוקה יותר של המנגנונים הביולוגיים והמולקולאריים אשר באמצעותם מזונות שונים תורמים לשמירה על בריאות ותפקוד הגוף. בכתבה הבאה אביא מספר תגליות מחקריות על פטריית רעמת הארי, אפרט על חלק מהחומרים הפעילים המצויים בפטרייה ועל ההשפעות הבריאותיות הפוטנציאליות המיוחסות לתמציות חומרים אלה. כמו כן, אסביר על ערכיה התזונתיים ואעסוק בשאלה האם קיים קשר אפשרי בין צריכת תמציות או אבקת פטריית רעמת הארי לבין שיפור הזיכרון.
ליאור גל, דיאטן קליני וספורט (R.D), בוגר תואר במדעי התזונה (B.Sc), 14.08.2019
בתמונה: פטריות פורטובלו חומות המוכרות יותר
קצת רקע כלליפטריית הריסיום ארינשיוס (Hericium Erinaceus) הידועה גם בשם "פטריית רעמת הארי" (Lion’s Mane) נמצאת בשימוש נרחב בחלק ממדינות אסיה (סין, הודו, יפן וקוריאה), אך כמעט ואינה נצרכת במדינות המערב. אף על פי כן, היא נחשבת לאחת מזני פטריות המאכל הבולטים ביותר מתוך כ- 2000 זנים שונים הידועים כיום למדע, זאת מאחר וניתוח ההרכב הכימי של גופי פטריית רעמת הארי ושל התפטיר העלה כי הם מכילים כ- 70 חומרים אורגניים אשר חלקם פעילים ביולוגית. מחקרים שבדקו את השפעת החומרים הללו על תאים, מכרסמים ובני אדם, מצאו מספר מנגנונים אפשריים אשר באמצעותם צריכת פטריות רעמת הארי עשויה לסייע לבריאות. אגב, תפטיר - איבר תת קרקעי המורכב מקורים רבים, המייעל את יכולת הפטרייה לספוג מזון. אילו חומרים פעילים קיימים בפטריות רעמת הארי?פטריות מכילות מטבוליטים משניים שהן תרכובות כימיות המיוצרות בתהליך חילוף החומרים גם בקרב צמחים וחיידקים. חלק מתרכובות אלה פועלות כפיגמנטים (חומרים מעניקי צבע) וחלקן מספקות מעטה הגנה מפני מזיקים. מממצאים מחקריים עולה כי לחלק מהמטבוליטים המשניים המצויים בפטריית רעמת הארי עשויה להיות פעילות ביולוגית בגוף האדם, ובין מטבוליטים אלה נמנים:
מה הם הממצאים המחקריים על פטריות רעמת הארי?מחקרים חוץ גופיים ותוך גופיים במכרסמים העלו מספר תגליות מעניינות באשר לפעילות הביולוגית של החומרים השונים בפטריית רעמת הארי וביניהן:
על אף הממצאים המעודדים, נכון להיום, טרם נבדקה והוכחה מידת יעילותן של תמציות פטריית רעמת הארי כנגד סוגי החיידקים אשר הוזכרו לעיל במחקרים תוך גופיים בבני אדם, לכן דרושים מחקרים נוספים בנושא חשוב זה העשוי לסייע בקידום בריאות הציבור.
במחקר שבחן את ההשפעה האנטי סרטנית של תמציות פטרייה מוקפאות על עכברים הנגועים בסרטן מעי גס שמקורו בבני אדם, עולה כי הזרקה יומית של תמציות הפטרייה לחלל בטן העכברים במשך שבועיים גרמה להפחתה במשקל הגידולים הסרטניים עד 41%. הממצאים מצביעים על כך שיש מספר מנגנונים אשר באמצעותם תמציות הפטרייה גרמו לנסיגת הגידולים, כגון: הגברת פעילות תאי הרג טבעיים (Natural Killer) השייכים למערכת החיסון ופועלים להשמדת תאים שנדבקו בנגיפים או שהתפתחו לתאים סרטניים, הפעלת תאים מאקרופאג'ים הבולעים ומשמידים תאים סרטניים ועיכוב היווצרות כלי דם המזינים את הגידולים הסרטניים. כמו כן, נמצא כי הזרקת תמציות הפטרייה לחלל הבטן של עכברים נגועים בסרטן מעי גס, גרמה להשפעה מעכבת חזקה כנגד היווצרות גרורות ונדידת תאים סרטניים לריאותיהם של העכברים. תמציות אלה עודדו את כניסת תאי הסרטן למסלול השמדה עצמית. השפעות אנטי סרטניות נוספות של תמציות הפטרייה נראו במחקרים חוץ גופיים, אך טרם נבדקה פעילותן האנטי-סרטנית של תמציות וחומרים אלה בבני אדם.
נוירוטרופינים (Neurotrophins) הם משפחת חלבונים החיוניים להישרדות, גדילה ותפקוד תאי עצב אליה משתייך גם גורם הגדילה העצבי NGF (Nerve Growth Factor), ירידה בייצור הנוירוטרופינים היא אחת הסיבות הגורמות למוות תאי עצב ולהתפתחות מחלות עצבים ניווניות כגון שיטיון ואלצהיימר. כמו כן, הוכח כי לעלייה ברמות NGF על ידי הגברת ייצורו בגוף או על ידי קבלתו ממקור חיצוני, יש השפעה מיטיבה העשויה לשמש כטיפול מבטיח כנגד מחלות אלה, אך בשל גודלה הרב של מולקולת ה- NGF מידת יכולתה להגיע למוח מוגבלת, ולכן למולקולות קטנות יותר המסוגלות לחקות או להגביר את פעילות גורם הגדילה העצבי יש פוטנציאל לסייע בטיפול במחלות עצבים ניווניות. מחקרים בנושא זה העלו מספר ממצאים חשובים:
היכנסו בנוסף: מה הם הערכים התזונתיים של פטריית רעמת הארי?מניתוח ההרכב התזונתי של אבקת גופי פטריות רעמת הארי, נמצא כי הערכים התזונתיים ל- 100 גרם אבקה הם: 374 קק"ל, 20.8% חלבון, 61.1% פחמימה ו- 5.1% שומן. מניתוח ההרכב התזונתי של אבקת התפטיר, עולה כי הערכים התזונתיים עבור 100 גרם הם: 398 קק"ל, 42.5% חלבון, 42.9% פחמימות ו- 6.3% שומן. מכאן עולה שכמות החלבון באבקת התפטיר היא כפולה מזו הקיימת באבקת גופי הפטרייה, ולמרות תכולת החלבון הגבוהה יחסית באבקת הפטרייה, דרושים מחקרים אשר יקבעו מה היא מידת הניצול של חלבונים אלה בגוף האדם. כיצד צורכים את פטריית רעמת הארי ומה הם המינונים המומלצים?בארצות המוצא בהן גדלה הפטרייה, נעשים בה שימושים מגוונים כולל הכנת יין פטריות מותסס, חומץ ומשקאות שונים. כמו כן, נעשה שימוש בתפטירי הפטרייה כתוסף להכנת מאפים ולחמים, בלחם אפוי המכיל תפטירי פטריות רעמת הארי נמצאו כמויות ניכרות של חומצה גאמא אמינו בוטירית, לה יש השפעה מיטיבה על תפקוד המוח, וארגו-תיונין - חומצה אמינית הקיימת בעיקר בפטריות התורמת לתפקוד הלב. אופן הנטילה
על אף היותה בטוחה לשימוש לאדם הבריא, יש לדעת כי בשל יכולתה של פטריית רעמת הארי לעורר את פעילות מערכת החיסון, על אנשים מושתלי איברים להימנע מנטילתה. כמו כן, לפטרייה אפקט מדלל דם, בשל כך על אנשים הנוטלים מדללי דם ותרופות ממשפחת המורפיום להימנע מצריכת הפטרייה. לסיכוםלפטריית רעמת הארי יתרונות בריאותיים פוטנציאליים רבים וביניהם פעילות אנטי-דלקתית, אנטי-ביוטית ופעילות כנגד תאים סרטניים מסוגים שונים כפי שהוכיחו מחקרים חוץ גופיים ומחקרים תוך גופיים בעכברים. כמו כן, ביכולתה לסייע לשמירה על בריאות ותפקוד המוח על ידי עידוד צמיחת שלוחות מתאי עצב ומתן מעטה הגנה לתאי עצב בוגרים, אם כי דרושים מחקרים תוך גופיים נוספים בבעלי חיים ובבני אדם, לצורך הבנה עמוקה יותר של המנגנונים אשר באמצעותם מושגות השפעות מיטיבות אלה וליצירת בסיס ראייתי מוצק אשר יאפשר להשיב על השאלה האם ההשפעות שהתקבלו משמעותיות דיין בכדי להצדיק את צריכת הפטרייה. הכותב הוא ליאור גל, דיאטן ספורט קליני B.Sc (R.D.) ומאמן כושר אישי. הצטרפו לפורום בנושאי תזונה ובריאות של ליאור גל בפייסבוק. אולי יעניין אתכם גם >>> |