גזים עלולים לגרום גם לכאבי בטן
מה תדירות הגזים?
לכל האנשים יש גזים. לא תאמינו אבל יש סטטיסטיקות בנושא, והממוצע היומי הוא 10-14 נפיחות ביממה. בדרך כלל מדובר בפליטת גזים לא ריחניים המכילים מימן, חנקן ודו תחמוצת הפחמן. הריח הנלווה נוצר במעי הגס שם נמצאים חיידקים המשחררים גז המכיל גופרית.
איך נוצרים הגזים?
הגזים נוצרים מכמה סיבות:
- לאחר האכילה מתקיימת תסיסה בקטריאלית של המזון אותו אכלנו. התסיסה מתקיימת גם במזון טבעי כגון קטניות כמו שעועית, עדשים, פול וחומוס, דגנים מלאים כגון לחם מחיטה מלאה וסובין, בירקות טריים ובירקות ממשפחת המצליבים כמו כרוב (מכל הסוגים), לפת, ברוקולי, צנונית, צנון, כרובית. כעת ברשותכם שיעור קצרצר לגבי מערכת העיכול של גוף האדם: בירקות שציינתי יש חומר הנקרא רפינוז המתפרק על ידי אנזים שנקרא אלפא גלוקוזידאז, ושאינו נמצא בגוף האדם. כך קורה כשאנחנו אוכלים ירקות ממשפחת המצלבים, הרפינוז מגיע בשלמות למעי הגס ושם הוא מותסס ע"י חיידקי המעי הגס. חיידקי המעי נקראים גם "פרה-ביוטיקה", שמשמעותה למען הפלורה הטבעית. לפרה-ביוטיקה יש תפקיד חשוב והיא מהווה את המזון ומצע הגידול של "החיידקים הטובים" בגוף שלנו. עד כאן החלק הנחמד של הסיפור וזאת משום שמפה העלילה מסתבכת. הירקות ממשפחת המצליבים מכילים גם רכיב שנקרא גופרית וגם חומר זה מותסס במעי הגס, ונוצר ממנו גז מימן גופרתי בעל ריח חזק ו... ניחשתם נכון... זה הריח שמלווה את הגזים הטבעיים שאנחנו משחררים.
- סיבה נוספת להיווצרות הגזים והיא מאפיינת במיוחד את תרבות האכילה במערב, היא שתיית משקאות מוגזים בזמן הארוחה וגם בין ארוחות, ואיך לא... לעיסת מסטיק. כך קורה שכל פעם שאנחנו בולעים מזון או רוק, נכנס לגופינו גם אוויר. בועות האוויר עוברות את כל תהליך העיכול עד לספיגה של כל רכיבי המזון שאכלנו לגוף, ואז בועות האוויר נשארות עם כל השאריות ומשם הן נפלטות החוצה. היווצרות גזים פוקדת גם אנשים הסובלים מבעיות בתנועתיות של המעי כגון תסמונת המעי הרגיז או ממחלות דלקתיות של המעי (כגון קרוהן או קוליטיס), קנדידה, אי סבילות לגלוטן (צליאק).
היכנסו בנוסף:
גזים: הגורמים לתופעה וטיפים לטיפול
לחזק את הגוף מבפנים: חיידקים טובים
סיבים תזונתיים: כמות מומלצת לצריכה ומידע כללי
הצטרפות לניוזלטר של FoodsDictionary (בחינם)
איזה מזון גורם לגזים?
חשוב לציין שזה אישי, לכל אחד יש מערכת עיכול שונה במעט ובעלת ייחודיות משלה ואנשים לומדים את זה מתוך התנסות אישית. המזונות הנפוצים שאכילה שלהם מעלה את השכיחות להיווצרות גזים הם:
- מוצרי חלב: חלב ניגר, גבינות וגלידות על בסיס חלב.
- קטניות: שעועית יבשה, שעועית לימה, סויה, אפונה מיובשת.
- פחמימות: דגנים, לחם ודברי מאפה (יש לציין שאורז לא נכלל ברשימה זו) וכן תירס, תפוח אדמה ולפת.
- ירקות ועלים ממשפחת המצליבים: כרוב, כרובית, ברוקולי, צנונית, צנון ולפת (במיוחד בצורתם הטבעית).
- בצל ושום (שאינם מבושלים).
- פירות יבשים (שאינם אורגניים) כגון משמש, תאנה, תמר ושזיפים מיובשים.
- מזונות עתירי שומן כגון בשר שמן, רטבים על בסיס שמן, מזונות מטוגנים בשמן עמוק.
- ממתיקים על בסיס סוכרים אלכוהוליים: מלטיטול, קסיליטול, סורביטול (כל מה שמסתיים ב"טול").
- משקאות מוגזים.
- פירות כמו בננות ואפרסק.
חברים לדרך...
לעיתים הגזים מגיעים עם תופעות נוספות כגון שחרור גזים דרך הפה (מה שמכונה "גרפסים"), כאבי בטן, שלשול או עצירות. אז מה מומלץ לעשות?
- טיפול תזונתי: על ידי בניית תפריט מותאם אישית לכל אחד במטרה לתת תשומת לב לאותם מזונות הגורמים ליצירת גזים ולהפחית או להימנע מאכילתם.
- נטילת פורמולות של ויטמינים, מינרלים או צמחי מרפא מותאמים.
- נטילת מזונות המסייעים לעיכול ולהפחתת היווצרות הגזים:
- שורש ג'ינג'ר (זנגביל): את השורש ניתן לגרד ולהוסיף לתה או לסלט ולמאכילים שונים.
- שומר: כתוספת לסלט או להכנת חליטה מזרעי השומר.
- נענע: מומלץ ליצור חליטה מעלי הנענע או להוסיף לסלט.
- דבש: מומלץ להוסיף לחליטת תה.
- שימוש בפרוביוטיקה המותאמת לשימור ואיזון הפלורה במעי ומועשרת באנזימי עיכול.
- תרופות שבהן ניתן לטפל בתופעת הגזים, כאשר מטרת התרופות היא הפחתת הסימפטומים שנגרמים כתוצאה מהפעילות החיידקית במעי, ובמקביל לתת פתרון לנוכחות העכשווית של הגזים המעי.
- הקטנת בליעת אוויר ע"י צמצום לעיסת מסטיק, מציצת סוכריות קשות ומשקאות מוגזים. בנוסף, לאמץ אכילה איטית ובדיקה אצל רופא השיניים כדי לוודא כי מבנה השיניים תקין ואינו תורם לבליעה של אוויר.
לסיכום, כמות הגזים הנוצרים ממזונות שונים שונה מאיש אחד למשנהו, ולכן לא ניתן להרכיב תפריט מומלץ כללי. כל אחד ואחד כדאי שילמד בדרך של ניסוי וטעייה מה נכון ומתאים לו.
הכותבת היא גל כהן לס, דיאטנית קלינית.
אל האתר של גל: www.galcohenlass.co.il
|