גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | דיאטה | » | אוכלים בריא ושמנים מול אוכלים ג`אנק פוד ונראים מצוין |
השמנה בישראל הינה שכיחה במיוחד בכל שכבות האוכלוסייה, והיא מתחילה כבר אצל ילדים (כמעל 30% מהם סובלים מהשמנה). לא נראה על פניו שהמגמה הולכת להשתנות וזאת למרות המודעות הרבה לפעילות גופנית ואורח חיים בריא, שפע מזונות ומוצרים דיאטטים ועוד. ברם, נציין שמטרת האימון השכיחה ביותר בקרב האוכלוסייה הינה ירידה במשקל, שיפור אסתטיקה גופנית לרבות העלאת מסת שריר או טונוס שריר (מתח שרירי), שיפור פרופורציות גופניות ועוד.
ד"ר איתי זיו, ph.D בתחום אימון ומנהל ספורט, 21.10.2020
כמובן שההמלצה היא לאכול בריא בכל מקרה
לא כל הנראה בריא - באמת כזהנציין שלהשגת מטרות אלו לתזונה משקל רב במיוחד, וללא הקפדה על תפריט תזונתי מותאם לא ממש ניתן יהיה להשיג את המטרה. אגב, גם תפריט תזונתי המורכב מאוכל בריאות מסוגים שונים לא בהכרח יסייע להשגת המטרה. זאת מכיוון שאוכל בריאותי עשוי להיות עתיר קלוריות לרבות שומן, פחמימות וחלבון, ולעיתים אוכל שנחשב כ"מזון דיאטטי" כגון סלט קינואה עשיר במרכיבים בריאותיים שונים לכאורה - עשוי להכיל גם 800 קלוריות, ובהכנסת רטבים שונים בכמות לא מבוקרת כגון שמן זית, טחינה, אלף האיים ועוד - גם יותר. ללא ספק מנה של בריאות, אך כמות קלוריות עצומה. אין חיבור בין המטרה לבין המזון שצורכיםרבים מהאנשים (בין מתאמנים או לא) כלל לא מודעים לכמות הקלוריות היומית שמומלץ להם לצרוך על מנת לא לעלות במשקל ואחוזי השומן, ומסתמכים על כתבות ופרסומות, לעיתים של אנשי מקצוע לא מקצועיים, ולא תמיד נעשה החיבור בין המטרה לבין המזון והערכים שלו. המיתוסים והאמונות השונים והשונות בתחום התזונה הינם רבים ביותר, וכאן נחדד אחד מהם: אין שום קשר בין אכילת מזון בריא כזה או אחר לירידה במשקל כל עוד לא האדם לא יאמץ תפריט היפו קלורי (קרי, תפריט שבו כמות הקלוריות היומית קטנה מכמות ההוצאה האנרגטית היומית, כמובן על פי התאמה אישית). ללא ספק, במקרים והמטרה הינה ירידה במשקל ושיפור אסתטי גופני, מתסכל להקפיד על קניית מזון בריאות, להכין אותו באופן מיוחד וכדומה ועדיין לעלות במשקל ובאחוזי השומן, אך נתון זה עדיין קורה ומתרחש. מנגד, נציין את אלה שלא מקפידים כלל על אכילת אוכל בריאותי (ואף ג'אנק פוד), אך מספר הקלוריות היומי הכללי שהם צורכים נמוך לעומת אלו שהם מוציאים, ולכן הם שומרים על משקל הגוף שנים או אף יורדים במשקל. אם כך, מה שקובע במקרה זה הינו לא איכות הקלוריות בתפריט (בריאותי או לא), אלא סך הקלוריות שצורכים. לכן, השקעת מאמץ כה רב בקניית אוכל בריאותי כזה או אחר, ההשקעה שלא נתפסת, לעיתים, בהכנת מתכונים בריאים ומיוחדים, העלות הכספית הגבוהה (מזון בריא, לכאורה, עלותו גבוהה משמעותית יותר ממזון המוגדר פשוט ולא איכותי) - כל אלו ועדיין תחול עלייה עקבית במשקל ושינוי שלילי בהרכב הגוף. עצוב ומדכא... היכנסו בנוסף: האם מרכיב הפעילות גופנית אפקטיבי לירידה במשקל? האם יש הבדל בין אלה שצורכים מזון בריאות לעומת אלה שאוכלים ג'אנק פוד?נראה כי מרכיב זה עדיין בטל בשישים. כל עוד מדובר, כאמור, בדיאטה היפו קלורית - הרי שיחול שינוי במשקל הגוף, כך שפעילות ספורטיבית צריכה גם היא להיות משולבת עם סך ההוצאה הקלוריות בתחשיב היומי. בנוסף, נאיר שעקרונית בפעילויות הספורטיביות הנפוצות בחדר הכושר, סטודיו וכדומה, ההוצאה הקלורית נמוכה באופן יחסי. לדוגמא, הליכה של שעה בחוץ או על מסילה תביא להוצאה של 300-350 קלוריות לכל היותר (אדם השוקל 70 ק’"ג), אימון משקולות או שיעור עיצוב בסטודיו ׳יעלה׳ מבחינה קלורית לא יותר מ- 150-250 קלוריות בממוצע (לאימון של בערך 20 סטים) ועוד, כך שלא ממש ניתן לבנות על הפעילות הספורטיבית כנוסחת קסם לירידה במשקל! זה לא יקרה ללא הקפדה על התפריט התזונתי (רק נזכיר שק"ג שומן הינו לערך 9,000 קק"ל). אגב, גם אימונים בהיקפים עצומים כמו לתחרות איש הברזל, למשל, לא יועילו לירידה במשקל כל עוד נמצאים בעודף קלורי. לראייה, שכיח להבחין בספורטאים חובבניים לא מעטים שמתאמנים לטריאתלון, איש ברזל, או רוכבים על אופניים שעות רבות במהלך השבוע, אך הם סובלים מעודף משקל ואחוזי שומן גבוהים גם יחד. אוכל בריאותי לעומת הגאנק פוד והשפעה על אפקט האימוןבמקרה זה, ללא ספק, אכילה של האוכל הבריאותי לכאורה, בהנחה שמכיל את מרכיבי המזון ההכרחיים וכדומה, יביא לשיפור פוטנציאלי ביכולת הגופנית לעומת צריכת הג'אנק פוד. לדוגמא, מתאמני חדר הכושר או רצים למרחקים ארוכים, במידה ואחרי האימון יאכלו לפי הההמלצות מבחינת רכיבי התזונה או להיפך - לא יקפידו כלל על התפריט התזונתי, לכך השלכות על שיפור היכולת הגופנית בכלל, התאוששות ממאמצים, הרכב הגוף ועוד. לסיכום, אכילה של מזון בריאותי או ג׳אנק פוד לא ממש עקרונית כאשר המטרה ירידה במשקל או שמירה עליו. החשוב יותר הינו סך הקלוריות שצורכים מדי יום ביומו. נכון שישנם היבטים נוספים כמו: מצב בריאותי, תפקודי, סיכון לתחלואה ועוד בהבדלים בין שני המצבים, אך פחות עקרוני וחשוב כשמדובר על ירידה במשקל. אין זו המלצה לאכול לא בריא ודל קלוריות, אך עדיין ההמלצה היא להתאים תפריט בריאותי בהתאם לאדם ומטרתו, תוך התחשבות בהוצאה האנרגטית, ההכנסה האנרגטית, המרכיב הבריאותי ועוד. הכותבים הם ד"ר איתי זיו (Ph.D), עוסק בתחום הפעילות גופנית, ספורט וחדרי כושר מעל 35 שנים + מורן נחמני, פיזיולוג מאמץ ורכז ומרצה בכיר בהכשרת מדריכי כושר במכון וינגייט. אל האתר של איתי: www.itaiziv.co.il |