גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | מחלות ובעיות | » | צליאק | » | צליאק ורגישות לגלוטן: כל מה שצריך לדעת |
צליאק הינה מחלה אוטואימונית בה מערכת החיסון תוקפת את תאי המעי בנוכחות גלוטן, חלבון החיטה, ובעצם גורמת לדלקת כרונית במעי וסימפטומים רבים ובלתי נעימים. עם זאת, לאחרונה מדברים גם על מצב חדש של "רגישות לגלוטן" או הימנעות מגלוטן לצורך הרזייה ודיאטה. במאמר זה אסקור את נושאים ותופעות הקשורות לגלוטן. בנוסף, אשיב לשאלה - האם הימנעות מגלוטן תורמת לירידה במשקל?
אורנית יונה, תזונאית קלינית, B.Sc, 02.05.2013
חיטה: יש להימנע ממנה במידה ואתם חולים בצליאק
כ- 71,000 אנשים מאובחנים כסובלים מצליאק בארץ, נכון לשנת 2012, וכשליש מהם ילדים. הסימפטומים לצליאק הם רבים וכוללים תופעות של מערכת העיכול כגון גזים, כאבי בטן, שלשולים ואנמיה מחוסר ברזל. חוסר טיפול עלול להוביל לבעיות גדילה בילדים, לאוסטאופורוזיס, כאבי מפרקים, מחלות כבד, פגיעה בפוריות וסרטנים שונים. מתי רצוי ללכת ולהיבדק?
כיצד מאבחנים?במידה ויש חשש מומלץ להתייעץ עם רופא גסטרואנטרולוג. האבחון נעשה לרוב על ידי בדיקת דם לנוגדנים וביופסיה של המעי הדק. תמונת המעיים מראה כי סיסי המעיים השתטחו עקב הדלקת הנרחבת, ולכן גם קיימת תת ספיגה של רכיבי תזונה רבים. מהי רגישות או אי סבילות לגלוטן?אי סבילות לגלוטן הינו מצב חדש בו רואים תסמינים של מערכת העיכול כגון גזים, נפיחות או שלשולים בנוכחות גלוטן, אך ללא תמונה של פגיעה בסיסי המעיים. תופעה זו נמצאת בעיקר אצל הסובלים מתסמונת המעי הרגיז. לאור התלונות הרבות מצד המטופלים הוגדר מצב זה כאי סבילות לגלוטן, אך אין לו עדויות מחקריות או אבחנה ברורה. דיאטה ללא גלוטןבשנים האחרונות החל טרנד של דיאטה ללא גלוטן לצורך ירידה במשקל. משווקים של דיאטות אלו הצליחו ליצור רושם חזק אצל האוכלוסייה כי חלבון הגלוטן מזיק לבריאות, וכי הוא אשם במגוון של תופעות ומחלות גם אצל אנשים בריאים. לטענות אלו לא נמצאה אף הוכחה מדעית, לא בשינויים במערכת החיסון ולא בתופעות מעיים אצל אנשים בריאים. אז למה בכל זאת זה הצליח כל כך? התשובה היא פשוטה, אנשים אשר החלו להימנע מגלוטן הורידו את עודפי הפחמימות מהתפריט, ואני מדגישה - עודפי הפחמימות. הם הורידו את המאפים, החטיפים, העוגות והעוגיות, ולכן תופעות של גזים וכאבי בטן מצריכה עודפת של מזון, ובייחוד של פחמימות, פחתו במיידית. בנוסף, הפחתה זו של ג'אנק פוד ועודף פחמימה מביאה גם לירידה במשקל, ולכן דיאטה זו הצליחה אצל חלק מהאנשים. עם זאת, מגיעים אליי חולי צליאק רבים עם עודף משקל. אז איך ניתן להסביר זאת? הפחתה של גלוטן בלבד אינה מביאה לירידה במשקל. לכן, אנשים אשר לא אובחנו באופן חד משמעי כחולי צליאק, או קיבלו המלצה מרופא גסטרו להפחית גלוטן כתוצאה מאי סבילות, צריכים להמשיך ולצרוך מזונות המכילים גלוטן כדי להימנע מחסרים תזונתיים של רכיבים חשובים הנמצאים בדגנים מלאים. איך לשמור על דיאטה דלת גלוטן לחולי צליאק?הטיפול בצליאק הוא 100% תזונתי ולכן לתזונה יש חשיבות מכרעת. הטיפול מתמקד בהימנעות מוחלטת מכל מזון אשר מכיל גלוטן או שיירי חיטה, שעורה וכו'. הקושי בטיפול הוא רב, גם עקב יוקר המוצרים דלי הגלוטן, וההיענות לטיפול היא נמוכה. גם מזונות שנחשבים ללא גלוטן מכילים עד 20 מ"ג לק"ג, והממצאים מראים שמספיקה כמות של 50 מ"ג ליצירת נזק במעיים. בנוסף, קיים קושי רב מאחר שגם במזונות רבים ללא גלוטן יש שיירי גלוטן, כמו מזונות בתפזורת - קטניות, אורז וגרעינים, אשר ייתכן שנגעו בתהליך הייצור בחיטה או גלוטן. המלצות תזונתיות
בצליאק יש חשיבות רבה להימנעות מוחלטת. חשיפה, ולו הקטנה ביותר, עלולה להביא לאוסטאופורוזיס, עקרות וסרטנים שונים בייחוד של מערכת העיכול. טיפים למניעת חסרים תזונתיים גם אצל חולי צליאק וגם אצל נמנעים מגלוטןחשוב מאוד לא רק להימנע מגלוטן ומוצריו, אלא גם לדאוג לתחליפים המתאימים על מנת למנוע חסרים תזונתיים ומחלות חסר. להלן המזונות שמומלץ לצרוך כתחליף לפחמימות:
בנוסף על מנת לקבל תזונה מאוזנת מומלץ להקפיד על:
סיכון מחושב: מאילו מזונות יש להימנע?
נכתב ע"י אורנית יונה, דיאטנית סטודיו C. עוד בנושא צליאק: |