גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | חדשות האוכל והבריאות | » | יום הסושי הבינלאומי |
מה אתם יודעים על סושי? ביום שלישי הקרוב, ה- 18/06/13, יחגגו בכל העולם את יום הסושי הבינלאומי. עוד בשנות ה- 60 של המאה ה- 20, החל הסושי לצבור תאוצה רבה ופופולאריות בקרב אנשים רבים ברחבי העולם. הסושי הוא כמובן מאכל יפני, המורכב מאורז עגול ויחסית דביק, אצות ים ומגוון מילויים כמו דגים, פירות ים, ירקות ועוד.
מערכת foodsdictionary, 16.06.2013
רול סלמון גריל של ג'פניקה צילום: נמרוד סונדרס
מה אתם יודעים על סושי? ביום שלישי הקרוב, ה- 18/06/13, יחגגו בכל העולם את יום הסושי הבינלאומי. עוד בשנות ה- 60 של המאה ה- 20, החל הסושי לצבור תאוצה רבה ופופולאריות בקרב אנשים רבים ברחבי העולם. הסושי הוא כמובן מאכל יפני, המורכב מאורז עגול ויחסית דביק, אצות ים ומגוון מילויים כמו דגים, פירות ים, ירקות ועוד. בישראל, תעשיית הסושי החלה להתפתח בשנות ה- 90 המאוחרות וכיום היא עוד ממשיכה להתפתח. בכל פינה ניתן למצוא סושייה כזו או אחרת. טעם הסושי נרכש בצורה יוצאת מן הכלל בחך הישראלי בפרט, והאוכל האסייאתי בכלל השתרש במטבח הישראלי. אם אתם כל כך אוהבים את המנה, באתר תוכלו למצוא מתכונים לסושי נהדרים שתוכלו להכין לבד בבית. מה אפשר לשים בסושי?מנת סושי נקראת למעשה "רול", אותו חותכים בדרך כלל ל- 8 חתיכות. מנת ה- Inside Out גדולה יותר מאשר הסושי כשהאצה עוטפת את האורז (בארץ זה נקרא "פוטומאקי"). מבין המילויים הפופולאריים לסושי ניתן למצוא כמובן דגים כמו טונה אדומה, סלמון, יילו טייל ומקרל. ביפן, הדג הנפוץ ביותר בסושי הוא הטונה האדומה, ובדרך כלל אוכלים אותה טרייה. בישראל, הדג הנפוץ יותר הוא דווקא הסלמון, אותו גם נהוג לאכול טרי, אך רבים נוטים להעדיפו מטוגן בטמפורה (בלילת קמח ומים כמו בצק בירה) או בפנקו (פירורים לחם יפניים). מילויים נוספים שתוכלו למצוא בסושיות הרבות הם ירקות כמו מלפפון ירוק, גזר, בטטה, עירית, קנפיו (דלעת יפנית), אבוקדו, פטריות (שיטאקי בדרך כלל), טמאגו (חביתה יפנית) וגם קוויאר. ישנם שדרוגים וספיישלים נהדרים כמו סושי עטוף בבטטה, באבוקדו, בטמאגו וברצועות דגים (מי שאוהב ממש דגים - יכול לבקש דג גם בתוך הסושי וגם מבחוץ כשהוא עוטף את כל החתיכה). לצמחוניים שבינינו ניתן להזמין כמובן סושי צמחוני ללא דגים, ותוספת נחמדה יכולה להיות טופו. סושי: בריא או לא בריא?המטבח היפני נחשב בעיני רבים כמטבח בריא. הסושי בפרט, נחשב למאכל בריא מאוד, אם כי השינויים שהתחוללו בו עקב חדירת האמריקניזציה גם למטבח היפני, מעוררים בנו ספק קל. סושי המכיל אורז לבן מאודה (מה דעתכם על סושי מאורז מלא? לא ניסינו, אבל נשמע מבטיח!), אצות (בריאות מאוד!), ירקות טריים ודגים טריים, הוא סושי בריא מאוד שמכיל ערכים תזונתיים חיוניים וגבוהים. עם זאת, אם מוסיפים דגים המטוגנים בשמן עמוק, הם עלולים לקלקל את הערך התזונתי של הסושי. כמו כן, ניתן למצוא מנות סושי מושחתות לגמרי, כשכל הרול ולא רק הדג עצמו, מטוגן בשמן עמוק. זו תוספת קלוריות משמעותית ביותר למנה. ראוי לציין כי מסעדות רבות עושות שימוש בשמן סויה, שנחשב לשמן לא בריא כל כך לטיגון. כולנו תקווה שלמרות זאת, המסעדות דואגות להחליף את השמן בתדירות גבוהה, ולא לעשות שימוש רב באותו השמן לטיגון. רול סלמון סאקה טריאקי של ג'פניקה צילום: נמרוד סונדרס
מן הראוי שנתייחס גם לרטבים הנלווים של הסושי. הרוטב הנפוץ ביותר הוא רוטב הסויה, הידוע בכמויות נתרן גבוהות מאוד. בשנים האחרונות, עלתה המודעות לערך הנתרן הגבוה, ורבים מבקשים רוטב סויה מופחת נתרן - מומלץ. כמו כן, מומלץ לטבול את הסושי במעט רוטב סויה וכך לצמצם את הכמות שאנו צורכים. רטבים נוספים שמוגשים לצד רול הסושי הם רוטב טריאקי, המכיל רוטב סויה, מירין וסוכר, ולכן גם הוא מכיל כמויות גבוהות של נתרן. הוא רוטב מתקתק יותר מרוטב הסויה וגם יותר סמיך בדרך כלל. רוטב פופולארי נוסף הוא הספייסי מיונז, המורכב ממיונז כמובן, רוטב צ'ילי מתוק ופפריקה. אין ספק שגם הספייסי מיונז מוסיף קלוריות לא מבוטלות לארוחה. מה לגבי ארוחות הנודלס?רבים נוטים להזמין לצד מנת הסושי, היכולה להיחשב למנה ראשונה, גם מנת נודלס למנה העיקרית. מנת נודלס היא מנת אטריות ביצים בדרך כלל, אם כי ניתן גם להכין מאטריות אורז או אפילו אטריות אודון (אטריות עבות מחיטה מלאה). מדובר על מנה מהמזרח הרחוק (לאו דווקא היפני). נודלס היא מנה מרובת קלוריות, שכן היא מכילה בדרך כלל גם ירקות מוקפצים, רטבים (סויה, טריאקי), נתחי בשר (עוף, בקר), בוטנים ותבלינים. בכל מסעדות הסושי והנודלס ניתן למצוא ארוחות נודלס רבות עם מגוון תוספות כמו כבד אווז (שדרך אגב יוצא אוטוטו מחוץ לחוק - לא יהיה ניתן לייבא כבד אווז), שרימפס לאלו שלא שומרים על כשרות, עשבי תיבול כמו כוסברה ובצל ירוק, טופו לצמחוניים, שעועית ירוקה, חלב קוקוס לטעם מתקתק ועוד. תוספת כמעט ודאית שתיתקלו בה בנודלס שלכם היא תוספת הבוטנים. לרוב, הבוטנים מגיעים מסוכרים, אך מומלץ לבקש בוטנים שאינם מסוכרים. תוספת נוספת שאהובה על החך הישראלי היא רצועות בטטה דקיקות ומטוגנות, המוגשות בדרך כלל מעל המנה. מי שלא אוהב נודלס, יכול לבקש גם מנת אורז. האורז מגיע מאודה ונקי מתוספות בדרך כלל, ומוגש לצד מנת בשר לבחירה. באתר תוכלו למצוא מגוון מתכוני נודלס לבחירתכם. ביקורת: מסעדת ג'פניקהלרגל יום הסושי הבינלאומי, ביקרנו במסעדת ג'פניקה, אחת ממסעדות הסושי המוכרות בישראל, שהוקמה לפני כ- 7 שנים וכיום מונה 22 סניפים ברחבי הארץ. ג'פניקה מחדשת את פניה בתקופה האחרונה, ולרגל יום הסושי הבינלאומי השיקה גם תפריט חדש בניצוחו של השף ליאון עלקלאי, בנוסף לעיצוב חדשני של הסניפים. חשבנו לעצמנו, אם כבר יום סושי בינלאומי - לא נלך להתפנק באחת המסעדות ולטעום מהמאכל היפני הטעים הזה? סלט עוף מלפפונים של ג'פניקה צילום: נמרוד סונדרס
עם הגיענו פינקו אותנו בשני שוטים של "אוריינטל" - וודקה בטעם עוגת גבינה, ליקר שקדים ואננס. אין ספק שזה פתח לנו את התיאבון והיה מרענן. בנוסף, פינקו אותנו גם בצלוחית חמוצים יפניים. החלטנו לבחון את המנות החדשות שמציעה הרשת. המנות החדשות הן בעיקר בקטגוריית המנות הראשונות ומנות הנודלס. עם זאת, הגענו לכבוד יום הסושי הבינלאומי, לא נאכל סושי? המנות שהוזמנו
היה לנו טעים?כפי ששמתם לב, הלכנו בעיקר על מנות ראשונות הכוללות שני רולים של סושי ו- 3 מנות חדשות, ומנה עיקרית אחת אותה חלקנו (3 סועדים). נתחיל עם הסושי. רול הסאקה טריאקי (Inside Out) הוגש בצורה יפה, עטוף בסלמון טרי ומשובח, עם טפטופי רוטב טריאקי (לא היה צורך לטבול בנוסף בעוד טריאקי). הרול הוגש עם חתיכות קטנות של קליפת לימון דקה מעל, ונתן טוויסט קייצי מרענן שהשתלב היטב עם הסלמון. רול הסלמון גריל היה פשוט נהדר מבחינתנו, שכן אנו אוהבים את הסלמון שלנו אפוי ופחות טרי. הרול הוגש חם, והסלמון האפוי שעטף את הרול הורגש היטב (הרול עצמו אינו מטוגן!). העובדה כי הסלמון אפוי ומוקרם, ולא מטוגן, קנתה אותנו ולכן אהבנו מאוד את המנה. המנות הראשונות החדשות של התפריט הפתיעו אותנו לטובה. המנה שהכי אהבנו היא סלט העוף מלפפונים. מדובר על מנה קייצית ביותר, המשלבת רצועות דקיקות וארוכות של מלפפונים ירוקים עם רצועות עוף וה-ר-ב-ה בוטנים. אין ספק שמדובר במנה שפותחת היטב את בלוטות הטעם. מנת הפינג פונג הייתה חביבה, הזכירה לנו קצת קובה בורגול עיראקית, האורז לא הורגש כל כך (בהתחלה חשבנו שמדובר במחית תפוחי אדמה) והיא קצת פיקנטית. מנת הסטה עוף הייתה טעימה. מדובר על שלושה שיפודי פילה עוף עם הרבה רוטב בוטנים (מנה נפלאה לאוהבי טעם הבוטנים). פילה העוף היה דק וזה מצוין. המנה העיקרית שהזמנו הייתה פאד קפאו. מדובר על מנה מקורית, תאילנדית במקורה, עם נתחי פרגית קצוצים (או בשר בקר טחון), על מצע של אורז מאודה עם תוספת ביצה עין מעל. ביצת העין השתלבה בצורה נחמדה ומקורית עם האורז, ונתחי הפרגית היו מתובלים היטב. המנה מכילה כמה סוגי פלפלים, שתרמו גם הם לצבעוניות ואטרקטיביות המנה. העיצוב החדש של אחד הסניפים צילום: נמרוד סונדרס
מילה קטנה על האווירההאווירה במסעדה הייתה נחמדה מאוד. לקראת השעה 20:00, האורות עומעמו והמסעדה הפכה להיות יותר רומנטית, אם כי המוזיקה שידרה משהו אחר לגמרי - מסעדה תוססת וצעירה. גם בר האלכוהול העשיר מציע בילוי לחבר'ה צעירים ולא רק לסועדים. המוזיקה לא רעשה ולא הפריעה לדיבור בין הסועדים, ויחס המלצרים היה בסדר גמור. המחיר
סה"כ לתשלום לשלושה סועדים: 185 ₪, לא כולל שתייה ולא כולל הפינוקים. תהייה קטנה לעתידהמטבח היפני והאסייאתי נוטה להיחשב כמטבח בריא כאמור, אך מדוע עדיין ממשיכים לעשות שימוש בשמן סויה? מסעדת ג'פניקה עושה שימוש בשמן זה, וגם בשמן שומשום (בריא יותר). אבל אנחנו שואלים - למה לא לעשות שימוש בשמן קנולה? יותר איכותי ויותר בריא. אולי הוא עולה מעט יותר, אבל להערכתנו הרווח העתידי של כולנו יהיה גדול יותר. ביקורות על מסעדות נוספות: |