גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | רפואה משלימה | » | צמחי מרפא | » | מדריך: ספירולינה לגידול ביתי |
הדימוי הפופולארי של גידול אצות, הוא אקווריום ירוק ומבעבע במעבדת מחקר שסביבה מדענים בחלוקים לבנים. עד לא מזמן זה נראה מחוץ להישג יד עבור רוב האנשים הרגילים. אך האם כיום החוויה של גידול אצות מוגבלת לאנשי מקצוע? רשת הולכת וגדלה של מגדלי אצות ביתיים מוכיחה שכולנו יכולים, באמצעים פשוטים יחסית, לגדל בבית את מה שנחשב למזון העתיד.
תם ורד, 05.08.2013
אקווריום לגידול ספירולינה בבית צילום: תם ורד
האצות מתרבות בקצב מהיר ובתנאים אידיאלים עד לריבוי של 35% ביום. בשל כמות הערכים התזונתיים שקיימים בהן, זה אפשרי לגדל מספיק אצות לצריכה עצמית, על אדן חלון אחד בבית. גם כמות קטנה מדי יום, יכולה לשפר את התזונה של האדם הרגיל באופן משמעותי. מבין כל האצות הזמינות בטבע, ספירולינה היא כנראה הבריאה ביותר, ובמיוחד לאור העובדה שאין בה רכיבים רעילים. הספירולינה היא גם קלה ביותר לגידול. בניגוד לאצות אחרות, שדורשות ציוד מכני מסובך והבנה מעמיקה, את הספירולינה אפשר לגדל בלי ידע מקצועי ובציוד פשוט. כמה גרמים של ספירולינה ביום הוכחו כבעלי יתרונות בריאותיים מובהקיםהחל משנות ה- 60, אז נמצאה הספירולינה, היא נלמדה רבות ומחקרים רבים פורסמו בנושא. בשנת 1974 האו"ם כינס ועידה שעיקרה היה מציאת פתרונות לרעב הגובר ביבשת אפריקה. אחת ממסקנות הועדה היא שהספירולינה נמצאה כפתרון היעיל ביותר בשיקומה של אפריקה. מאז ועד היום, נעשו פרויקטים רבים שעזרו למקומיים לקבל את הכלים לגדל בעצמם את האצה. ספירולינה בטוחה וקלה לגידולספירולינה היא למעשה "אקסטרמופילית" (מהמילה אקסטרים), מסוגלת לגדול במים מאוד בסיסיים ומאוד חומציים שעויינים כמעט לכל אורגניזם אחר. רוב האצות גדלות במים עם PH נייטרלי למעשה. מים אלו תומכים בצמיחה של אצות מסוגים רבים, כולל אלו המייצרים רעלים, כמו גם אורגניזמים אחרים מזיקים כגון חיידקים. אחד האתגרים של יצרני אצות הוא להדוף מינים פולשים. זו דאגה שלא קיימת בגידול הספירולינה, בגלל יכולתה לחיות בסוגי מים קיצוניים שמונעים פלישת כל גורם זר. היבט זה של גידול ספירולינה בבית הוא גורם מפתח להצלחה ולבטיחות בגידול הביתי. הידיעה שאתה מגדל בביתך מוצר טהור, בריא וללא כל זיהום היא חשובה ומהווה תמריץ להתחיל ולגדל אותה באופן עצמאי. קוצרים ואוכליםאת קצירת הספירולינה מהמים מבצעים באמצעות בד סינון מיוחד. גם כאשר מי האצה נראים כרוויים בספירולינה, זה עדיין 99.9% מים. הפרדת 0.1% הרצויים מכל המים יכולה להיות פשוטה אם משתמשים בבד הנכון. ככלל, תאי אצות הם זעירים, כדוריים, וקשים לפיצוח. זו הסיבה שגידול רוב האצות אינו אפשרי לקהל הרחב. זה המקום שבו יתרונותיה של הספירולינה באים לידי ביטוי. כאשר שופכים את המים בהם היא גדלה דרך בד הסינון, הוא מסנן בקלות את תאי הספירולינה ומותיר משקע סמיך, שניתן לצרוך באופן מיידי. אם אתם או מישהו שאתם מכירים רוצה להתחיל ולגדל, מה נחוץ לשם כך? לא יותר מאשר חלון שמשי, אקווריום, ציוד אקווריום בסיסי ואבקות שיעשירו את מי האצה. הספירולינה ההתחלתית, שנקראת "סטארטר", מתרבה במהירות ובעצם יכולה להמשיך כך ללא מגבלה. ליטר אחד של ספירולינה יכול במהרה להפוך לאקווריום או לבריכה. כמה זמן לוקח לספירולינה ההתחלתית שב"ערכת הגידול", עד שאני יכול להתחיל קצירה מהאקווריום הביתי שלי?הצמיחה של האצה נעשית בשלבים. שופכים לתוך האקווריום ליטר אחד של ספירולינה חיה שמקבלים עם הערכה, ומוסיפים עוד 5 ליטרים של מי ברז עם אבקה המיועדת לשלב הגדילה. לאחר שהאצה מתרבה ומתעבה (תהליך שלוקח כמספר ימים) יש להוסיף כמות של 5 ליטרים נוספים ועוד קצת אבקה לגדילה. כך ממשיכים עד שמגיעים לכמות הרצויה. לרוב, שלב הצמיחה אורך כ- 3-4 שבועות, תלוי בגודל האקווריום ותלוי בכמות השמש. ברגע שהמיכל מלא,וצפיפות האצות במים גבוהה, אפשר להתחיל לקצור ולאכול. ערכת גידול ביתית של "ספירולינה בבית" - האם ניתן לקצור מספר רב של פעמים? מרכיבי הערכה לגידול הספירולינה צילום: תם ורד
ברגע שיש לך תרבית משגשגת, אפשר לקצור באופן קבוע (תדירות הקציר תלויה בכמות האור, כמה שיותר - יותר טוב). כל פעם שקוצרים, הוסיפו קצת אבקת העשרה למים כדי לפצות על החומרים המזינים שהוצאו באצות שנקצרו. באיזה סוג של מים צריך להשתמש?אנו משתמשים במי ברז, מסוננים דרך מסנן פחם פעיל (כמו בריטה) או דרך מסנן קרמי. אצות רגישות לכלור (זו הסיבה שמוסיפים אותו למי השתייה שלנו), לכן יש צורך לסנן אותו לפני שמוסיפים את הספירולינה. ישנם מחקרים בנושא של שימוש במי מעיינות, גשמים או מים ממוחזרים, אך למים אלו יש איזון שונה של נוטריינטים, ובכדי להפוך את התהליך לפשוט ונגיש למשתמש הביתי אנו ממליצים להשתמש במי ברז שעברו סינון של הכלור. כמה ספירולינה ניתן להפיק מהאקווריום, באיזו תדירות ובמשך כמה זמן?אם מספקים לספירולינה את התנאים הדרושים כגון תאורה, טמפרטורה וחומרים מזינים, כמות התפוקה תהיה תלויה בכמות אור השמש שהיא מקבלת. בחלון הפונה לכיוון מזרח עם שפע של חשיפה לשמש ישירה, ניתן לקבל בערך כפית של קציר ספירולינה חי מאקווריום של 25 ליטר מדי יום. לכמה זמן ניתן להמשיך?אם כמות נכונה של אבקה מתווספת חזרה למיכל לאחר כל קציר, האיזון התזונתי יכול להישמר במשך כארבעה עד שמונה חודשים, ובשלב זה מערבבים כמות חדשה של מים לספירולינה (מדיום), קוצרים את כל הספירולינה, ומיד שמים אותה במדיום החדש. במחזוריות זו ניתן להמשיך ללא הגבלת זמן. חשוב לשמור על איכות האבקות שאתם מכניסים למים בכדי לשמור על סביבת גידול מאוזנת. מה הם היתרונות הבריאותיים של אכילת ספירולינה?היתרונות הם רבים ומגוונים. בספירולינה קרוב ל- 100 רכיבי תזונה ובמיוחד היא מצטיינת בכמויות גבוהות של חלבון מלא, ברזל, סידן, נוגדי חמצון ואומגה 3. קיימים בה גם גורמים המסייעים בריפוי ובמניעת חולי. חומרים בעלי תכונות אנטי דלקתיות, אנטי ויראליות, אנטי סרטניות ועוד. היא נמצאה יעילה בטיפול ובמניעה של סרטן, מחלות לב, מחלות דם ותת תזונה. האם ספירולינה חיה בריאה יותר מאשר האבקה או כדורים שאני יכול לרכוש בחנות טבע?רוב המחקרים על היתרונות הבריאותיים של הספירולינה מתייחסים לספירולינה המתה, באבקה או כדורים. אלו שנעשו על הגרסה החיה רק מעצימים את יתרונותיה ואת השפעותיה על הגוף. תהליכי הייבוש גורמים לירידה חדה של 60%- 70% בערכה התזונתי. בבתי טבע נמכרת הספירולינה המיובשת, באבקה או כדורים. מובן מאליו שהספירולינה בצורתה הטריה בריאה פי כמה. תהליכי הייבוש פוגמים באיכותה ומלבד ירידה חדה בערכי התזונה, מתווספים גם ריחות וטעמי לוואי. ספקים של האבקות טוענים שהם נוקטים באמצעים כדי לשמר את המאפיינים התזונתיים של האצות, אבל מה הייתם מעדיפים לאכול - אוכמניות טריות, או אוכמניות באבקה? נכתב על ידי תם ורד, מומחה לגידול ספירולינה בבית, מתוך הרצאה בנושא ספירולינה. לקריאה נוספת: |