גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | על מזונות ומשקאות | » | האם חלב עיזים בריא יותר מחלב בקר? |
בעידן המודרני נראה כי שכחו את יתרונו המשמעותי של חלב העיזים כמקור תזונתי וכאחד מאבני היסוד החשובים של התזונה הים התיכונית שידועה בתרומתה לאורח חיים בריא ואריכות ימים. במאמר זה תוכלו לקרוא על העובדות ההיסטוריות ועל עובדות חדשות אודות חלב העיזים ותרומתו לבריאותנו, ותופתעו לגלות שהרבה יותר אנשים ברחבי העולם שותים חלב עיזים מאשר חלב פרה, ולא להיפך.
מערכת foodsdictionary, 17.05.2015
חלב עיזים או חלב בקר?
מרפא פצעים בפהעובדה ידועה היא יכולתו של חלב עיזים לרפא "אפטות" (פצעים בפה), בעיקר בקרב ילדים ותינוקות. אין מדובר בתרופת סבתא עתיקה כמו בעבר, אלא בעובדה המוכחת מחקרית ונתמכה במחקר מעבדה ישראלי. המחקר התבסס על תאים אנושיים נגועים בוירוס הגורם לאפטות, ולאחר מכן חשפו את אותם תאים נגועים לחלב עיזים על מנת לבחון את השפעתו עליהם. המסקנה מהמחקר היא ש- 60% מהוירוס נהרס כתוצאה מהחשיפה שלו אל חלב העיזים. ישנו חומר בחלב העיזים שתוקף את הוירוס באופן כזה שהוא חוסם את יכולתו לעבור מתא לתא, ובכך גורם למות הוירוס. עוד נמצא במחקר כי גם לחלב עיזים מפוסטר השפעה דומה. בנוסף, החוקרים מצאו השפעה חיובית של חלב העיזים על וירוסים נוספים וכי הוא מעורר את המערכת החיסונית וגורם לתאי דם לבנים (תאי חיסון) להפריש חומרים המשפיעים על מערכת חשובה זו. מחקר זה תרם רבות ומאתגר את העולם הרפואי להמשיך ולבדוק את בריאות חלב העיזים, וגורם לנו, הציבור הרחב, לחשוב שוב לגבי צריכת חלב עיזים באופן קבוע. תרומת סידן משמעותית ובניית עצמות טובהחלב העיזים מכיל כמות נאותה של סידן, מסייע בבניית עצמות הילדים ומסייע במניעת התדלדלות העצמות בקרב מבוגרים (אוסטיאופורוזיס). חשוב לדעת כי חלב עיזים מכיל 20% יותר סידן מחלב פרה, וכי כוס חלב עיזים מספקת כ- 30% מהקצובה היומית לסידן למבוגרים. ממחקרים ראשונים ניתן להסיק גם כי סידן מחלב עיזים נספג בצורה יעילה יותר בגוף מאשר חלב פרה, ותורם לספיגה טובה של מינרלים שונים אחרים. עיכול נוח יותרחלב עיזים הינו בעל מבנה כדוריות שומן קטנות יחסית לחלב הפרה ומכיל כמות גדולה יותר של חומצות שומן קצרות ובינוניות לעומת חלב הפרה, ולכן זו הסיבה לתהליך עיכול קל ונוח יותר (בעיקר לאנשים הסובלים מבעיות במערכת העיכול, ילדים וקשישים). עובדה מדעית מעניינת היא שחלב עיזים דומה בהרכבו לחלב אם. לקריאה נוספת: מקור לחלבון בעל ערךחלב עיזים הינו מקור נהדר לחלבון בעל ערך ביולוגי גבוה החשוב מאוד לגוף האדם. חלבון זה מסייע לבניית רקמות הגוף ולגדילה תקינה אצל ילדים, וניתן להשיגו בקלות על ידי צריכת חלב עיזים טעים ובריא. רמת לקטוז פחותהרגישות ללקטוז (סוכר החלב) גורמת בין היתר לשלשולים וכאבי בטן, ולכן אלו הרגישים ללקטוז צריכים לבדוק את רמת הלקטאז במוצרי החלב. הלקטאז הינו אנזים המסייע בפירוק הלקטוז במעיים שלנו. חלב עיזים, לעומת חלב פרה, מכיל מעט פחות לקטוז ולעיתים עשוי להתאים לסובלים מרגישות ללקטוז. מקור תזונתי בריאחלב העיזים מכיל רמות גבוהות יותר של מגנזיום, אשלגן, ויטמין B1 וויטמין A מאשר חלב הפרה, אך יחד עם זאת אינו מכיל חומצה פולית (ויטמין B9) שניתן למצוא בכמות מועטה בחלב הפרה וגם דל בויטמין B12. מוצרי גבינת עיזים ידועים כבעלי אחוזי שומן גבוהים וקלוריות רבות יחסית, אך ניתן להבחין בטכנולוגיות חדישות המתפתחות לשם הורדת כמות השומן והנתרן במוצרים אלו. כך יכולים גם אנשים הסובלים מיתר לחץ דם והשמנה או כאלו עם סיכון למחלות לב - להוסיף מוצרי גבינת עיזים עם אחוזי שומן נמוכים אל תפריט התזונה שלהם. בנוסף, רצוי כמובן להעשיר את התפריט בפירות, ירקות וצריכת בשר, עוף ודגים דלי שומן, למען הפחתת ערכי לחץ הדם. לסיכומו של ענייןדיאטה ים תיכונית הינה דיאטה המוערכת כבריאה וחלב וגבינות עיזים הם מיסודותיה. חלב העיזים מכיל ערכים תזונתיים חשובים כמו חלבון וסידן, וניתן למצוא מוצרי גבינת עיזים רבים ברשתות שיווק המזון. אז תגוונו את התפריט שלכם במוצרי חלב עיזים ושיהיה לבריאות! הכותבת היא הדיאטנית לימור בן חיים באדיבות משק צוריאל. |