גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | על מזונות ומשקאות | » | מזונות העל: התרופות של המחר |
מזונות על הם הרבה מעבר למזון. הם מכילים ריכוז מאוד גבוה של רכיבים חיוניים, איכותיים וייחודיים כויטמינים ומינרלים שפועלים בסינרגיה ומעצימים את הפעילות האחד של השני להגברת הוויטליות, האנרגטיות ושיפור הבריאות שלנו, ורובם מהווים מקור לחלבון מהצומח איכותי ומלא. הם חיוניים לאלו מאיתנו שבריאותם חשובה להם, שרוצים לרדת במשקל או לשמור על משקל גוף תקין או להימנע ולאזן חריגות בבדיקות הדם. לאור הממצאים המחקריים אנו מכירים בחשיבות התזונה ככלי הכרחי. הרי מה שאנו אוכלים - הופך להיות אנחנו.
Body Reset - רעות בר-לב, N.D, יועצת לאורח חיים בריא, 18.05.2015
Raw Food: שומר על הערך התזונתי של המזון
ההמלצות התזונתיות העדכניות ביותר שהוציאה אוניברסיטת הרווארד לשנת 2011 כללו, בין היתר, הפחתה וצמצום בפחמימות הפשוטות ובמזונות מן החי בתפריט לכלל האוכלוסייה. עוד ניתן להבחין כי עמודת החלבונים בפירמידת המזון החדשה עלתה קומה. אבל רגע לפני מזונות העל ובקצרה נדון בהבדלים בין החלבונים השונים. חלבון מן הצומח לעומת חלבון מן החי
וכעת לרשימת מזונות העל... טף: דגן אבל חלבון מלאהטף הגיע אלינו לישראל מאתיופיה בזכות האוכלוסייה שעלתה והביאה עימה את סודות המסורת. הטף הוא דגן אשר נטול גלוטן ומכיל בתוכו את שמונה חומצות האמינו החיוניות (חלבון מלא). הוא עשיר בשפע מינרלים חיוניים ובמיוחד בברזל, אבץ ומגנזיום. הגלוטן הוא האויב המסוכן ביותר לחולי צליאק, אך לא רק. מי מאיתנו שהפחית צריכתו בתפריט היומי מעיד על העלמת תסמינים מעיקים כהתנפחות הבטן, גזים ושינויים ביציאות, ליחה מעיקה, אלרגיות והצטננויות תכופות ושיפור משמעותי בריכוז ובאנרגטיות. מכלול 8 חומצות האמינו הופכות אותו לחיוני במיוחד בקרב צמחונים וטבעוניים, ומגוון המינרלים שבו יסייעו לשפר ביצועים ספורטיביים והתאוששות יעילה מאימונים. כיום, ניתן למצוא אותו כמעט בכל הסופרים ובחנויות הטבע, הוא מגיע בצורת קמח וניתן להוסיף אותו למרקים (לסמיכות) ופשטידות, להכנת דייסות, לחמים, עוגיות ומאפים. ספירולינה: ועוד חלבון מלאספירולינה היא אצת מים מתוקים שהתגלתה באירופה, ותכונתה המרשימה ביותר היא איכות וכמות החלבון העולה כמה רמות מעל לביצה (שנחשבת כיום לחלבון העל). היא בעלת השפעה מפחיתה כולסטרול ומגינה מפני מחלות לב וכלי דם, מאזנת לחץ דם גבוה, נמוך ונטייה לשינויים חדים, ומווסתת פעילות מערכת החיסון: יעילה לטיפול בדלקתיות במפרקים, אלרגיות והצטננויות תכופות. ניתן למצוא אותה בעיקר בחנויות טבע והיא מגיעה בצורת אבקה. את האבקה ניתן להוסיף לשייק או לערבב כף גדושה בכוס מים. סייטן: חלבון מלא דמוי בשר בטעם ובמרקםהסייטן עשוי מחלבון הגלוטן שבחיטה ומקורו בסין, ומהווה חלבון מלא. הוא קל להכנה ודומה במרקם ובטעמו לבשר. הוא עשיר בברזל ובסידן, ומכיל מעט נתרן. ב- 100 גרם סייטן יש 370 קק"ל וכ- 75 גרם חלבון מלא. כנסו: מתכונים עם סייטן. שעועית מש: קטנה וקלה לעיכול ולהכנההיא קטנה, ירוקה, פריכה ומשתלבת נהדר במאכלים רבים. שעועית מש הגיעה אלינו מהמזרח הרחוק. יש לה טעם עדין והיא מקבלת בזרועות פתוחות טעמים ותיבולים שונים: מתוק, חריף, מלוח וכל תיבול אחר העולה על העדפתכם. ניתן להשרות אותה ל- 8 שעות, לייבש היטב במסננת כשעתיים ולאכול אותה כך, מונבטת, ללא בישול, ותיהנו מעוד 2 יתרונות:
את המש המונבט ניתן להוסיף כתוספת לסלט או ליוגורט, סתם כך כארוחת ביניים או להוסיף אותה לתבשילי אורז, מרקים או פשטידות. לשעועית המש ערכים תזונתיים מצוינים, היא קלה לעיכול ומכילה סיבים תזונתיים, חלבונים (חלבון חסר) סידן, ברזל, אשלגן, חומצה פולית וויטמיני B. מבחינת ערך קלורי ותזונתי ל- 100 גרם: מכילה 347 קל"ל ו- 24 גרם חלבון. לקריאה נוספת: גוג'י ברי: פרי עץ החייםהגוג'י ברי הוא פרי שהגיע אלינו מהמזרח הרחוק וגדל בסין. צבעו כתום-אדום וטעמו משלב בתוכו אוכמניות, צימוקים ותותים. פרי קטן זה הוא המזון היחיד שמוכר לנו שעוזר בגירוי הגוף לייצור הורמון גדילה (HGH). באופן טבעי עובדה זו בלבד הופכת את ה- goji למזון על. תהליך הגירוי מתבצע על ידי שילוב של חומצות אמינו גלוטמין וארגנין. חומצות אמינו אלה עובדות כדי להמריץ את הורמוני הגדילה, לרענן את המראה, לעכב תהליכי הזדקנות ולשפר את חילוף החומרים. הוא עשיר מאוד בברזל, בויטמין C ובסיבים תזונתיים, ולכן הוא מחזק מאוד את מערכת החיסון, בעל השפעה מגנה על הכבד ויכולת לשפר תפקוד מיני ופוריות, הוא ממתן תיאבון יתר, מזרז ירידה במשקל ותורם משמעותית לאנרגטיות. בסין מייחסים לו השפעה מאתנת (Tonic) ומחזקת את אנרגיית החיים. ניתן להוסיף אותו לגרנולה או לדייסת שיבולת השועל (בשילוב שקדים ואגוזים), ליוגורט, לסלטים ותבשילים (אורז לדוגמא), או כאבקה ניתן להוסיף אותו לשייק, לתה או לכוס מים. מנה אחת שווה כ- -3 כפות. מיץ עשב חיטה: לא חדש אבל חיונימיץ עשב החיטה מכיל 70% כלורופיל, עשיר באנזימים, בעל תכונות ריפוי, ניקוי הגוף, ושיקומו. הוא טוב לשימוש פנימי וגם חיצוני. הוא גורם לתאים סרטניים תהליך שנקרא אפופטוזיס (כלומר התאבדות התאים הסרטניים). הוא מוריד סוכרים בדם, מוריד כולסטרול ולחץ דם, מעלה את רמת הברזל בדם, מגביר אנרגיה, אנטי ויראלי ואנטי בקטריאלי. עשיר בויטמיני A ,C ,D ,K, מכיל B17, בטא קרוטן ועוד. סויה ואדממההסויה מהווה מזון חשוב ביותר במזרח הרחוק, מקור לחלבון מלא, וניתן להשתמש בה כתחליף לבשר במגוון תבשילים מוכרים כמו לזניה, רוטב בולונז, כתוספת למרק, למוקפץ ולסלט. הוא חסר טעם ובעל יתרון בספיחת טעמים. יתרונותיה הבריאותיים:
זרעי צ'יהזרעי הצ'יה הם מצמח פורח מסוג מרווה ממשפחת השפתניים, הגדל במרכז ודרום מקסיקו וגואטמלה. בשל היותם חסרי טעם וריח, הם אינם משנים את טעם המזון וניתן להוסיף אותם לכל ארוחה. ההמלצה היא כף בארוחה X3 ביום. הם עשירים מאוד בחומצות שומן מסוג אומגה 3 אשר נמצאו יעילים לטיפול בדלקות (דלקות במפרק, פרקים, הצטננויות תכופות, דלקות במערכת העיכול ועוד), ולשיפור תפקוד קוגנטיבי כבעיות קשב וריכוז, דיכאון וחרדה. הם עשירים בברזל, מגנזיום וסידן, באנטיאוקסידנטים (נוגדי חמצון), בחלבון (כ- 20 גרם חלבון ל- 100 גרם מוצר) ובסיבים תזונתיים אשר מסייעים להסדרת פעילות מעיים תקינה ולהוצאת רעלים, לוויסות רמות הסוכר בדם, הפחתת תשוקות למתוקים ולירידה במשקל. שורש המאקההמאקה גדל בר במרומי הרי האנדים בפרו וצורתו דומה לצנון. הוא מהווה שילוב טבעי של ויאגרה ופרוזאק. המאקה הוא שורש מחזק מאוד ואפילו הוכח כיעיל לטיפול בתסמונת העיייפות הכרונית (CFS). הוא בעל השפעה אדפטוגנית עשיר בחומרים דמויי אדרלנין אשר מתיישבים על הקולטנים ומעכבים את השפעותיו המזיקות של הלחץ על הגוף. תכונה זו חיונית לכל מי שחי בעולם המערבי, על אחת כמה וכמה לעוסקים בספורט ובעיקר תחרותי אשר פיזית ומנטלית שרויים תחת לחץ רב. הוא עשיר גם בחומצות אמינו וחלבון, באשלגן ובויטמין C, ובמחקרים נמצא בעל השפעה מעודדת ייצור הורמון הטסטוסטרון והורמונים חסרים, ולכן יעיל לחיזוק האון הגברי והנשי ולטיפול בבעיות פוריות ובתפקוד המיני. כרוב הקייללקייל היסטוריה ארוכת שנים והוא שייך למשפחת המצליבים ואיתו נמנים גם הכרוב הלבן, הכרוב האדום, כרוב הניצנים, הברוקולי, הכרובית ואחרים. כמזון על הוא עשיר בויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים, ומספק 45 סוגים שונים של פלבנואידים שהינם נוגדי חמצון ונוגדי דלקת. מחקרים מראים כי קייל מכיל רמות גבוהות של תרכובות גופרית שמסייעות בסילוק רעלים מהכבד וחשובות במניעת גידולים סרטניים. 100 גרם של קייל מספק לגוף כמות עצומה של ויטמין K (כ- 85% מהכמות המומלצת ליום), של ויטמין A (כ- 75% מהכמות המומלצת ליום), של בטא קרוטן וכ- 50% מהכמות המומלצת ליום של ויטמין C. כמו כן, קייל עשיר בסידן וחשוב לבריאות העצם והשיניים, מכיל מגנזיום, ברזל, אשלגן, אומגה 3, ויטמיני B ורק 36 קלוריות. בעת הקנייה רצוי לבחור את הקייל לפי מראה העלים - טריים וירוקים (ללא קצוות צהבהבים), זקופים, מעט לחים, ועלים קטנים שטעמם עדין יותר לעומת העלים הגדולים שטעמם מעט מריר. כנסו: ערך תזונתי של כרוב קייל. סירופ האגבה: המתקה בריאהאגבה הוא צמח הגדל במקסיקו ומכיל מיץ מתוק ודביק, ומופק בתהליך ייחודי של אידוי בפחות מ- 40 מעלות (raw food). סירופ האגבה הוא פרוקטוז שאינו זקוק להפרשת הורמון האינסולין מהלבלב להטמעתו בתאי הגוף ובעל אינדקס גליקמי נמוך במיוחד, ולכן מתאים למי שרוצה לרדת במשקל, לסוכרתיים ולסובלים מערכי כולסטרול גבוה. סירופ אגבה משמש כתחליף לסוכר במטבח הבריא. הוא בריא הרבה יותר מסוכר ולעין שיעור מהשימוש בממתיקים מלאכותיים, הוא נוח לשימוש מכיוון שהוא מתמוסס בקלות ונטול טעם לוואי. לסיכוםתזונה בריאה ומאוזנת תספק לגוף שלנו את חומרי הבנייה (מרכיבי התזונה) לו הוא זקוק, ולנו חוויות קולינריות ומאכלים אהובים במידה ובאיזון. זכרו, מה שאנו אוכלים - מתפרק בגופנו - הופך להיות אנחנו ומשפיע ישירות על בריאותנו וההרגשה. כבדו את החיים והגוף שלכם. השילוב בין פעילות גופנית, מחשבות חיוביות ותזונה בריאה ומאוזנת - יעניק לנו חיים בריאים, טובים ומאושרים יותר. הכותבת היא הנטורופתית ד"ר רעות בר-לב, מפתחת שיטת BodyReset. |