אין כמו חמין ביתי של יום שבת בצהריים
הקדמה קצרה
חשוב לציין שיש המון גרסאות למתכון האהוב הזה שכל בית ישראלי ויהודי מכיר בעיקר בימי החורף הגשומים והקרים - אנחנו השתדלנו להביא לכם לכאן את רוב האופציות השונות ואתם רק צריכים לבחור את המרכיבים והטעמים שאתם הכי אוהבים. יאללה, מתחילים...
מרכיבי החמין
- סיר לחמין: חשוב לעשות שימוש בסיר גדול ככל הניתן, כך שנוכל להוסיף את המרכיבים בקלות ולא נצטרך "לדחוס" את המרכיבים פנימה, דבר שיגרום לקבלת "מחית" של חלק מהמרכיבים, דבר שאנחנו רוצים להימנע ממנו.
- קטניות: כמעט בכל חמין תוכלו למצוא קטניות שונות, ואלה המרכזיות ביניהן: שעועית לבנה או אדומה, גרגירי חומוס, ולעיתים גם עדשים ירוקות. חשוב מאוד להשרות את הקטניות, כמו הדגנים, למשך לילה לפני בכדי לרכך אותם ובכדי שיספגו את הנוזלים לפני הוספתם לתבשיל.
- דגנים: חיטה, גריסים או גריסי פנינה. גם כאן חשוב להשרות לילה לפני כמו הקטניות, ובנוסף ראו הערה בטיפים בהמשך לגבי הפרדת הקטניות והדגנים משאר מרכיבי החמין בסיר.
- אורז: אנחנו מאוד אוהבים לשלב לפעמים אורז בר, אך לא חובה כמובן. את האורז מניחים גם כן בשקית קוקי (ראו הערה בהמשך).
- ירקות: תפוחי אדמה, בצל (אנחנו אוהבים הרבה כי הוא מתקרמל ומעניק טעם מושלם לחמין אחרי שעות רבות של בישול, ואף ניתן לטגן או לצלות אותו לפני הוספתו לחמין), שום (ראש שלם) ובטטה. חשוב שתפוחי האדמה יהיו מעל הבשר בערך באמצע הסיר כדי שלא יימעכו יתר על המידה ויהפכו לפירה.
- בשר, עוף או צמחוני/טבעוני: כתף בקר (מס' 5), צוואר (מס' 10), אסאדו/ שפונדרה (מס' 9), צלעות (מס' 2), אוסובוקו/שריר הזרוע (מס' 8 או 18) או כל נתח עסיסי באיכות מעולה עם רמת שומן בינונית-גבוהה המיועד לבישול ארוך ואיטי. אפשר להכין גם כרעי או כנפי עוף או עם פרגיות. ניתן להוסיף קישקע מטוגן בחלקו העליון של החמין לפני שמעבירים לתנור או לפלטת השבת. יחס הבשר בחמין צריך להיות כ- 150-200 גרם לאדם (אך תלוי בצריכה ובתיאבון כמובן). כמובן שלא חובה להוסיף את הבשר או העוף ובכך להפוך את החמין לכזה שמתאים גם לצמחוניים או לטבעוניים (במידה ולא מוסיפים גם ביצים קשות ודבש).
- תבלינים: מלח, אבקת מרק עוף (לא חובה בכלל ופחות מומלץ אפילו), פלפל שחור/לבן, פפריקה, בהרט, סילאן או דבש (או סוכר חום) לקבלת צבע (אפשר גם להוסיף תה חזק). מומלץ לשקשק היטב את כל התיבול עם המים לכיסוי מרכיבי החמין לפני שמוסיפים לסיר כדי לקבל תיבול אחיד. תבלינים נוספים שיכולים להתאים במקרים מסוימים: כורכום, מוסקט ובהרט.
- ביצים קשות: להרתיח את הביצים קודם לכן ולהוסיפן כביצים קשות לחמין (בעיקר כדי להסיר את הליכלוך מהקליפה וגם את החותמת עליהן).
- מים: כאמור, עד לכיסוי מרכיבי החמין ולפי הצורך.
הכנות מוקדמות
- השריית הקטניות והדגנים יום לפני: חשוב לספיגת הנוזלים בטרם הוספתם לחמין כדי שהחמין לא יתייבש. ניתן לעשות שימוש גם בקטניות מוקפאות ומוכנות או מקופסאות שימורים (אך עדיף תמיד את המקור). מומלץ להחליף את מי ההשריה לפחות פעם או פעמיים, לסנן, לשטוף ורק אז להוסיף לסיר החמין. ניתן כבר לבשל לפני כן חצי בישול, אך לא באמת יש צורך.
- סגירת הבשר: אחתה פעולות הראשונות היא לטגן את הבשר ולצרוב אותו מכל הכיוונים, כמו גם את הבצל, ולאחר מכן מוסיפים את כל השכבות הנוספות של החמין.
- רתיחה ובישול של כ- 10-15 דקות על אש בינונית לפני שמעבירים לפלטה או לתנור: חשוב גם לטעום את מי החמין (ראו הערה בנוגע לרמת המליחות).
היכנסו בנוסף:
איך מכינים ביצה קשה: המדריך המלא עם כל הטיפים החשובים
איך מגיעים לריכוך מושלם של כתף בקר?
בשר על האש: איך לצלות נכון את הבשר?
מתכוני תבשילי קדרה
מה אתם אוהבים בחמין שלכם?
עוד טיפים חשובים שכדאי לכם לדעת לקראת הכנת חמין ביתי מושלם
- זהירות שהחמין לא יתייבש: במידה ושמים לב שמתייבש בסיר - להוסיף מים רותחים במידת הצורך, לא להיבהל.
- בישול ארוך ואיטי - יותר טעמים עמוקים ובשר רך יותר: החמין לא צריך לילה שלם כדי להיות מוכן, אבל בבישול ארוך הוא יוצא הרבה יותר טעים ונוצרים טעמים עמוקים שאי אפשר לעמוד בפניהם.
- בפלטה או בתנור: בגדול ההעדפה הרווחת היא להניח את סיר החמין מכוסה בתנור על חום נמוך של כ- 100 מעלות, מכיוון שכך הסיר מתחמם מכל הכיוונים בצורה שווה, בניגוד לפלטה. ניתן לאטום את הסיר גם בנייר אפייה ומעליו נייר כסף כדי למנוע את ייבוש החמין במהלך הבישול. אם מכינים עם פלטת שבת - לכסות בשמיכה. היכנסו בנוסף: אוכל על פלטת שבת.
- בדיקה ראשונית בבוקר: אם קמתם באמצע הלילה מסיבה כלשהי - שווה לתת בדיקה קטנה לסיר החמין ולבדוק שלא התייבש (אחרי כמה ניסיונות אתם כבר תדעו בדיוק את הכמויות אבל תמיד שווה לבדוק). אם לא קמתם - תנו בדיקה בבוקר.
- "שקית קוקי": את הקטניות והדגנים מומלץ להפריד כדי שלא יהיו "מושים" לאחר הבישול. ניתן להשתמש גם בבד חיתול או שקית קוקי מחוררת שניתן למצוא כיום בכל סופר. שקית הקוקי או הבד לא צריכים להיות הדוקים מדי, אלא באופן כזה שייתן לקטניות ולדגנים "לגדול" בתוכם במהלך הבישול.
- תוספת רוטב סויה: זה לא הופך להיות חמין אסיאתי, אבל רוטב הסויה תמיד משתלב נהדר בתבשילי בשר שונים, רק היזהרו עם תוספת המלח כמובן (לפי הטעם, אל תשכחו שתמיד ניתן להוסיף מלח).
- הערה בנוגע למליחות: מי החמין בטרם מעבירים לתנור או לפלטה צריכים להיות מלוחים מאוד יחסית, שכן הקטניות והדגנים סופחים כמויות גדולות יחסית של מלח. יחד עם זאת, כל אחד לפי טעמו.
- תוספת עצמות: עצמות בקר עם מח (מח עצם) תעשירנה את החמין שלכם ותעניקנה לו מרקם מלטף ועשיר בטעמים.
- סדר המרכיבים: בדרך כלל הבשר בתחתית הסיר יחד עם הבצל, לאחר מכן את הקטניות, הדגנים ותפוחי האדמה, ולבסוף את הביצים הקשות והשום.
- תוספת ג'חנון: אם בא לכם לצוד שני ציפורים במכה אחת - תוסיפו גם כמה ג'חנונים לסיר החמין. אם לא הוספתם בסוף - קבלו מתכון לג'חנון ביתי.
- להכין להגשה ליד: סלט ירקות או כל סלט מרענן אחר שיפחית מה"כבדות" של החמין.
סיר חמין ביתי: מתוך המתכון "חמין למתחילים"
מבחר ענק של מתכוני חמין ששווה לאמץ
אז עכשיו אחרי שאתם כבר יודעים איך להכין חמין ביתי מושלם - הגיע הזמן קצת להרחיב אופקים... אז קבלו אוסף של מתכונים לחמין שכדאי לכם לנסות >>>
הקליקו כאן: עוד מתכוני חמין באתר.
לסיכום
בעיקר בחורף, כשקר כל כך בחוץ, הכי כיף להתכרבל בשמיכה בסלון, לצפות בסרט טוב ולהתפנק עם צלחת חמין חם ומזין שמחכים לו כל הלילה. בטח אתם כבר מדמיינים איך אתם מתעוררים לניחוחות מושלמים בבוקר שבת... אז עכשיו תפסיקו לדמיין, תקפצו לסופר, תרכשו את כל המצרכים לחמין המושלם שלכם ותארגנו לעצמכם ארוחת שבת בצהריים פשוט מפנקת שכל המשפחה תאהב.
שלכם, צוות אתר FoodsDictionary.
|