אין לך מה לדאוג - תחליפי הביצה מצוינים וגם יוצא טעים יותר!
אין לך מה לדאוג - תחליפי הביצה מצוינים וגם יוצא טעים יותר!

אז למה ברוב המתכונים יש ביצים?

אם ניתן לאפות בלי ביצים, אז למה בעצם מתכונים רבים כן כוללים ביצים? לביצה יש מספר תפקידים חשובים באפייה, והיא תורמת לתוצאה סופית מדויקת של המתכון. בשביל לדעת איך להחליף את הביצה במתכון מסוים, עלינו להבין למעשה מהו תפקיד הביצה במתכון. לאחר שנבין זאת, נוכל להחליף את הביצה בקלות!

כללים שחשוב לזכור בהחלפת ביצים בכל מתכון

  • ביצה אחת היא בנפח 1/4 כוס (=4 כפות). לכן, כל תחליף שנשתמש בו - עליו להיות גם הוא בנפח 1/4 כוס.
  • כדאי לבחור במתכונים שגם במקור יש בהם מעט ביצים. במתכונים הללו, התחליפים יעבדו ביעילות רבה יותר. רצוי לבחור במתכון שיש בו לכל היותר 3 ביצים.
  • בכל המתכונים ביצה מוסיפה לחות למאפה. בביצים יש לא מעט שומן, ולכן חשוב תמיד שחלק מהתחליף שבחרתם יהיה שומני (שמן, טחינה גולמית וכדומה).

התפקידים השונים של ביצה במתכון

  1. מדביקה/מקשרת בין חומרים, או כמייצבת למאפה: לעיתים, הביצה מהווה חומר מדביק, מונע את התפרקות התוצר. לפעמים הביצה היא גם זו שמייצבת את המתכון. מתכונים שבהם הביצה מקשרת - קציצות, לביבות, עוגות ועוגיות. תחליף לביצה אחת (במידה ויש יותר, הכפילו את הכמויות):
    • 3 כפות קמח רגיל/קמח תפוחי אדמה + כף שמן.
    • 3 כפות טחינה גולמית + כף קמח (כל סוג קמח יעבוד).
    • 2 כפות זרעי פשתן/זרעי צ'יה טחונים + 2 כפות מים.
    • 3 כפות שיבולת שועל דקה + כף שמן/טחינה גולמית.
    • 2 כפות קמח חומוס + כף מים + כף שמן.
  2. תורמת ללחות המאפה: לעיתים, התפקיד העיקרי של הביצה הוא תוספת לחות ועסיסיות למאפה. דוגמאות - בראוניז, עוגות בחושות, לחמים וחלות, עוגות שמרים, מאפים בהם משתמשים רק בחלמון הביצה (שימו לב - לא כולל קרמים ורטבים שמכינים על הכיריים! קראו את סעיף 3). תחליף לביצה אחת או ל- 2 חלמונים (במידה ויש יותר, הכפילו את הכמויות):
    • 2 כפות שמן + 2 כפות מים.
    • 4 כפות טחינה גולמית.
    • 4 כפות חמאת בוטנים/חמאת אגוזים/חמאת שקדים.
    • 1/4 כוס רסק תפוחים.
    • 1/4 כוס בננה מרוסקת (קחו בחשבון שיש טעם לוואי של בננה).
    • 2 כפות זרעי פשתן/זרעי צ'יה טחונים + 2 כפות מים.
  3. הסמכה: לעיתים משתמשים בביצה להסמכת רטבים או קרמים. דוגמאות - קרם פטיסייר, קארד לימון/תפוז, או כל קרם/רוטב אחר שבושל על הכיריים. תחליף לביצה אחת (במידה ויש יותר, הכפילו את הכמויות):
    • 3 כפות קורנפלור + כף שמנת לבישול/שמנת מתוקה צמחית או רגילה/קרם קוקוס/שמן קוקוס/שמן זית (לפי הטעם).
  4. אווריריות: הביצה תורמת למתכון אווריריות והתפחה. לדוגמא, עוגות בחושות. תחליף לביצה אחת (במידה ויש יותר, הכפילו את הכמויות):
    • 1 כפית חומץ/מיץ לימון + 1/4 כפית אבקת סודה לשתייה.

יש לזכור להוסיף גם כמות מתאימה של תחליף שתורם ללחות (שמן, טחינה), וגם עוד חומר מקשר (קמח, שיבולת שועל, זרעי פשתן).

תחליפי ביצה לעצלנים

לא רוצים לבדוק מהו תפקיד הביצה במאפה? לרוב, 3 כפות טחינה גולמית + כף קמח, 3 כפות קמח תפוחי אדמה + כף מים, או 2 כפות זרעי פשתן/צ'יה טחונים מושרות ב- 2 כפות מים במשך רבע שעה - יעבדו מצוין. אבל, אני בכל זאת ממליצה לחשוב על תפקיד הביצה במתכון הספציפי על מנת להגיע לתוצאה הטובה ביותר, וכמובן שהפתרון הקל ביותר הוא פשוט להשתמש במתכון שאין בו ביצים מלכתחילה! לסיכום, תוכלו להחליף בקלות את הביצים שבמתכונים האהובים עליכם. בדקו מהו תפקיד הביצה במתכון, ולפי התפקיד בחרו תחליף מתאים.

נכתב על ידי עידן גבאי. אל הבלוג של עידן: www.happybakingblog.com